cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Mitt-i-veckan-mys!

Kategori: Allmänt

  


 
Typ mitt i veckan - torsdag!
Blodsockret spelar fortfarande spratt och jag tog mer insulin än jag behövde vissa gånger - som vanligt alltså :(.
 
Men men; till det mysiga! Har ju nämnt att det är dålig ekonomi på hemmafronten just nu, men jag och syster planerade för en tid sen att ha en mitt-i-veckan-myskväll så jag hade faktiskt lagt undan lite pengar för just detta tillfälle ;)
Jaja, men vad gjorde vi då??
 
Jag mötte upp syster efter hennes jobb i stan, vi gick till Friskis&Svettis Sveavägen och tränade! 
Inledningsvis körde vi en 5 minutare 6-pack och sen var vi med på ett spinningpass. Bra upplägg med två "heat" där man hade 1-2 minuters återhämtning mellan de två heaten.
Att lägga upp det så gjorde att man faktiskt hade energi under de mer intensiva delarna och kunde pressa varje låt - smart!
 
Därifrån promenerade vi en liten bit och tog sen tunnelbanan till Indian Garden. Fantastiskt mysig restaurang: fräsch och härlig inredning :)
Maten var grym, aningen dyrt men med tanke på smaken och storleken på portionen får man väl ändå säga att det var värt det!
Däremot upplevde jag servicen som lite sämre: vi fick ett bord vid fönstret där vi kom i "skymundan" från de andra gästerna, vilket gjorde att servitörerna varken såg när vattnet var slut eller att vi ätit klart. De kunde ha varit lite mer uppmärksamma med tanke på att man betalar för hela upplevelsen.
Nåväl, jag åt
"Helgrillat kycklingbröst på en bädd av grönsaker och chili. Fylld paprika med kokos, chili, gula senapsfrön, friterade lökringar och en hemlig kryddblandning, Lite het"
Syster:
"Lammkött eller Nötkött med stekt lök, paprika, lammfärs, muskotnöt, Garam masala, citron- blad, färsk ingefära och koriander, curryblad och olivchutney, Lite het"
- vi var väldigt nöjda båda två! :)
 
Däremot började jag fundera på vad den där "hemliga kryddblandningen" innehåller: fick ganska högt blodsocker och magen svällde liksom upp :/... Kan tänka mig att det var någon form av Glutamat
 
Symptom om man är känslig mot Glutamat:
Migrän, huvudvärk, yrsel, magbesvär (t ex diarré), eksem, munsår, rinnande ögon, smärta i nacke och bröstkorg, hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, depressioner, rosacea, tinnitus. Det här även visat sig att kunna öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar.
(här och här finns mer info om vad glutamat är och vad det gör med kroppen).
 
Vi hade i alla fall en supermysig torsdagskväll! <3
 
 

Chickon!

Kategori: LCHF min mat

 
Kan inte komma med uppdatering varken på gårdagens mat (matlåda) eller träning - jag hade känningar under hela dagen pga omställningarna av insulindoserna och när jag kom hem från jobbet på kvällen låg det lågt som 1,2 så jag skippade löparturen (tar den imorgonbitti istället). Åt en matlåda och stack iväg och handlade istället!
 
Däremot kan jag bjuda på en kycklingrecept som jag gjorde i söndags:
Ugnsgrillad salviakyckling med vitlöks- och chiliaioli serverad med blomkålsrisotto!
 
Kycklingen
Kycklingfilé
1-2 msk rödvinsvinäger
ca 4 msk olivolja
1 tsk tryffelolja
1.5-2 msk salvia
salt
gurkmeja
ingefära
olivolja/smör att steka i
 
Blanda marinaden och häll den över kycklingen. Lägg allt i en plastpåse och låt ligga några timmar (fördelaktigt att blanda ihop på morgonen).
Stek kycklingfiléerna i en blandning av smör oc olivolja - de ska bara få en fin stekyta.
Ställ in i på ugnsgaller ovanför ett par deciliter vatten i 175 gradig ugn till dess att den tjockaste delen av kycklingen har en innertemperatur på 72 grader. Beroende på ugn så varierar tiden mellan 20-30 minuter ugefär. Klar!
 
 
Vitlöks- och chiliaioli
1 tsk vitvinsvinäger
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2 cm finhackad chili
salt
2,5 dl rapsolja
1 pressad vitlök
1-2 tsk creme fraiche
 
Se till att alla ingredienser är rumstempererade! Mixa allt utom creme fraichen med en mixerstav i ett högre mixerglas. Dra staven långsamt uppåt så att allt blandas till en tjock sås.
Rör i creme fraichen - klart!
 
 
Blomkålsrisotton
Ett blomkålshuvud eller fryst blomkål
Smör
Havssalt/salt
 
Riv blomkålen (jag har en matberedare till det), lägg den i en smord djup plåt. Salta och lägg smörbitar här och var.
Ställ in i 175 gradig ugn. Rör och tillsätt mer smör då och då så att blokålen inte bränner fast. Klar på ca 30-45 minuter beroende på vilket tuggmotstånd man vill ha. Färdigt!
 
 
 
 

Tajt tisdag

Kategori: Min diabetes

 
Det blev som sagt ont om tid igår - hann inte handla, men pressade in ett litet pass på IP:n i närheten ;)
 
Promenad dit som uppvärmning - ca 15 minuter
Uppjogg 400 m
Därefter:
4 X 400 m löpning
varvat med
3 X 50 squats (knäböj)
1 X öva på double unders
 
Började förresten igår eftermiddag att testa en ny grej med antalet enheter i mina långtidsverkande doser: jag får allt som oftast känningar under sena eftermiddagen, så jag sänkte det långtidsverkande insulinet (Lantus) med en enhet.
Däremot upplever jag att värdena alltid är "höga" 1-2 timmar efter lunch, så jag höjde morgondosen idag. Ska testa detta en tid och se om jag märker någon skillnad!
 
Ikväll står 6 km löpning (jogging) och storhandling på schemat...
 
Ses!
 

Tur i oturen

Kategori: Allmänt

 
...att jag ska operera handen just den här månaden: väldans ont om pengar gör att jag inte kan betala träningskort, men eftersom att jag ändå kommer att kunna träna 100% så "gör det inget". 
Det är ju i alla fall inte vinter så jag får förlägga träningen till utomhus!
Dessvärre kommer bristen på pengar även att påverka matlagningen, meeeeeen *som tur är* har vi ganska mycket ingredienser kvar hemma såsom kryddor mm så det ska nog gå att göra rolig mat ändå!
En del basgrejer kan vi handla - det är mer speciallivsmedel vi får avstå. Dyra köttbitar kan man ju till exempel hoppa över. Faktum är att det känns lite spännande att se hur väl vi kommer klara oss och hur mycket vi kan snåla på allt den här månaden! :) 
Det jag är mest glad över är att vi faktiskt har en hel del matlådor i frysen från förra månaden - perfekt!
Dessutom får vi väl bjuda hem oss till familj och vänner om det skulle krisa ;)
 
Den här dagen präglas av fasta, Bullet Coffe (ska ta med och bjuda på på jobbet *haha*) en kort WOD - pressat schema ikväll - snabb matlagning på rester och storhandling *pust* - fullt upp alltså!
 
 

Aglio e olio

Kategori: LCHF min mat

 
Det blev en väldigt sen träning och därmed också sen middag igår, men som tur var hade jag förberett pastan, som skulle användas till måndagsmiddagen, i söndags! *låter som de gamla tv-kockarna! ;D
Plastade in tallriken och den höll sig riktigt bra i kylen :)
 
Lätt som en plätt att göra LCHF-pasta aglio e olio:
4 vitlöksklyftor
0,5 färsk chili
0,75 dl olivolja
Salt
Färsk basilika
 
Tryck till 2 av vitlökklyftorna (ska fortfarande vara hela), lägg i dem tillsammans med chilin i olivoljan, salta och hetta upp. Låt fräsa en stund och pressa därefter i de resterande vitlökarna. Ska inte få alltför mycket färg!
Plocka ut de hela vitlökarna och chilin, dra bort kastrullen/stekpannan från plattan och vänd ner pastan så att det kommer olivolja på varje strå. Hacka basilika och blanda i
 
Till det åt vi finriven parmesanost och zucchini som Karln hade stekt i olivolja *jäklarns gott*
Buon appetito!
 
 
    
 
 
 
 

Aftonens träning

Kategori: Träning

 
 
Ingen idé att köpa träningskort på klubben än i och med operationen, men jag hade ett klipp kvar på kortet som  jag köpte på gymmet hemma.
Träningen fick då bestå av en SWOD och en WOD
 
Marklyft
5-5-3-3-1-1-1
 
Tappar ryggen hela tiden och har ganska svårt för tekniken ännu. Coach försökte komma med tips men stackarn hade ju sin träning att ägna sig åt också! Tog till mig en del av det han hann delge och det kändes något bättre, men jag har liksom stannat upp i vikterna.... Nån som kan hjälpa? :(
 
Så till WOD:en
5 varv av
20 Russian twists
20 Russian swings
20 Around the world
 
Gjorde det här passet för 2 månader sen och övningarna finns beskrivna här
 
Natti natti!
 
 
 
 

Avocadofrulle

Kategori: LCHF min mat

 
Har jag sagt hur mycket jag älskar avocado?? ;)
Dagens frukost - en av favoriterna - avocado, parmesanost, rostade solroskärnor och macadamianötsolja
 
Ha en bra!

Typisk helgmat

Kategori: LCHF min mat

 
Varte igår, lördag: Tacos! Svensson-mexarmat ;)
En annan är ju uppväxt på att äta tacos varje helg... Och varje födelsedag... Och varje tjejmiddag när man gick i skolan ;)
 
Jag köper numer bara tacokrydda från LCHF-butiken på nätet: den man köper i butikerna innehåller ofta socker/dextros samt glutamat (E621) - vilket jag vill hålla mig borta ifrån.
 
 
Dock brukar jag tillsätta mer salt: tycker det saknas lite i den här blandningen - som för övrigt är ganska stark! :)
 
Tidigare blandade vi alltid i creme fraiche i guacamolen, men jag tycker att avocadosmaken kommer fram mer och är mycket godare om amn utesluter det helt och hållet. Dessutom drar jag ner lite på mejerierna och tar bara en klick creme fraiche (fullfet såklart!) på tallriken.
2 avocado
1 vitlöksklyfta
Mixa!
 
Tacosås har jag faktiskt hittat en hyfsad: "no sugar added" och den innehåller inte mer än 6g kolhydrater/ 100g
Helt ok, men håller mig ändock till en mindre mängd (majsstärkelse)
 
 
 
Osten (fet variant minst 28% fetthalt) river jag alltid själv: färdigriven ost i butik innehåller ofta potatismjöl eller dylikt för att inte klibba ihop. Plus en massa andra tillsatser många gånger.
 
Till det hade vi gurka och hemmagjord - :D - paprika!
Majsen plockas bort då den består av en ofantlig mängd kolhydrater (som höjer mitt blodsocker till skyarna). Just denna dag skippade vi sallad, champinjoner och en del andra tillbehör: ont om stålars denna månad gör att man behöver snåla in på minsta "onödig" kostnad.
 
Portionen var kanske lite väl stor, men vad fanken: det var ju lördag och så nedrans gott! ;)
Rosévinet som vi hade hemma sedan tidigare passade bra att inta på balkongen - dock inte tillsammans med tacos *haha*.
 
 
 
 

Aktiv lördag

Kategori: Träning

 
 
Känner mig nöjd med lördagen! Tack vare det fina vädret blev det en hel del promenader: morgonpromenaden var nog den bästa då himlen var alldeles klarblå och man liksom fick "känna in" dagen :).
Efter träningen (passet kommer längre ner) begav jag och Coach oss in till stan där vi hälsade på på klubbens Öppna Hus och träffade på en hel massa folk som var längesen man såg - mysigt!
Bland annat en tjej som ska hjälpa mig med lite WOD:ar som jag kan göra under tiden min handled är "ur funktion" ;D - har varit en aning fundersam över just det på sistone.
 
Nåväl, hälsa på klubben var inte det enda vi gjorde i stan: vi tog en 1,5 timmes promenad och stannade till lite för att se när triatleterna cyklade - nedrans vilket tempo!
Känns för övrigt som att hela Stockholm passade på att vara ute såhär en-av-de-sista-sommardagarna-på-året... Man blir liksom "tvungen" att utnyttja den sista solen.
 
Tredje och sista promenaden tog vi efter middagen och skillnaderna i temperatur var verkligen påtaglig! Det var liksom lite rått och kyligt när solen hade försvunnit :(. JAG VILL INTE ATT SOMMARN SKA VARA SLUT!
 
 
Igår körde jag på gymmet med Karln/Coach: bröst, biceps, triceps och avslutade med axlar + plankan.
Vi gjorde två bröst-, biceps och tricepsövningar i en cirkel där repetitionerna låg på mellan 10-15 á 3 varv.
I och med att repsen var något högre till antalet så tog vi lättare vikter och ett ganska högt tempo. Dessutom var den enda vilan då den andra personen tränade.
Power station dips på maskin med motvikt
 
Avslutning:
3 varv av 
30 sek plankan
 
Ovan som man är att träna på gym fick Coach lägga upp schemat! Jag är nöjd: träningsvärk idag ;)
Märkte också att CrossFiten har satt sina spår: i början av passet orkade jag hålla ett ganska bra tempo, men när  45 minuter hade passerat blev jag ganska seg: CrossFit WOD:ar pågår normalt inte mer än 30 minuter (om man inte kör någon helvetesvariant ;D)
 
 
 
 

Inledningen på helgen

Kategori: LCHF min mat

Först igår, fredag, började mina blodsockervärden sjunka igen. Men jag tror att jag har känt någon inre stress hela veckan och det är det som har påverkat de andra dagarnas resultat.
 
Nåväl; fredagskvällen avslutade med träning, lätt matlagning och tvättstuga ;).
 
Träningspasset kopierade jag från klubbens pass häromdagen:
 
5-5-5-5-5
Avslutade med en sista 3:a på en högre vikt än jag orkade göra 5 st av :)
 
Sist men inte minst: en 6-pack idag igen!
 
 
Jag lagade Choklad- och tomatkyckling förra helgen och, husmoderlig som man är :D, sparade jag kycklingbuljongen i frysen. Så jäkla enkelt att bara värma upp, salta och krydda med ingefära - och så blir det så GOTT!
Till det gjorde jag en kesotoast som min syster tipsat om! Min innehöll dock ingen tomat som originalreceptet visar och jag har ingen smörgåsgrill så det vart våffeljärnet istället :D
Dessutom läste jag inte hela receptet på hur man gör själva kesoplätten: jag stekte dem bara på ena sidan :/... Smakade sådär, men är väl värt att testa igen!
 
Bilden ser tyvärr lite osmaklig ut *hehe*
 
 

Springa eller inte springa, det är frågan...

Kategori: Träning

 
Planerade att ta en joggingrunda efter jobbet idag. Kändes inte så lockande när man tittade ut och såg ösregnet: det får blir tabata X 4 hemma istället! Tur att man kan möblera om så man får plats ;D.
Tänkte nog faktiskt avsluta med en 6-pack också - bara för att.
 
Hur låter det här?
Sit ups
High knees (höga knän)
 
 

Jag visste det! :)

Kategori: Träning

Att det skulle vara skönt att få träna igen - härligt!
Det här var dagens pass (bilden alltså)

Och så hade karln lagat mat till jag kom hem <3

Träningsmoralen flög sin kos...

Kategori: Allmänt

 
Igår tycker jag att jag hade en giltig anledning till att inte träna, det vart en långpromenad istället, men idag vette fanken.
Såg verkligen fram emot att köra på klubben igen, men så hände nåt efter halva dagen och det sket sig verkligen...
Har hört nånstans att det tar 21 dagar att bygga upp en bra vana/rutin, men tre dagar att bryta den - oavsett hur länge denna vana har suttit i.
Min sabbades rejält när jag blev sjuk förra veckan :P
Det dåliga samvetet gjorde sig påmint ytterligare när jag såg den här bilden.
 
Behöver lite pepping nu inför morgondagen!! Jag SKA träna på klubben och jag VET att jag kommer att må som en prinsessa efteråt - det svåra sitter i att verkligen komma iväg. 
Nån som har lite tips att dela med sig av? Hur man tar sig i kragen? ;) Kanske ska ladda hem lite fler såna här bilder.. .Titta lite extra på mina inspo-bilder här och här och HÄR kanske...
 
Aja, till dess får jag klara mig på Svenska Hoollywoodfruar *hehe*

Parmesanpannacotta

Kategori: LCHF min mat

 
Parmesan som efterrätt?? Näh - tillbehör varte en dag i förra veckan :)
Såhär gjorde jag:
 
Parmesanpannacotta
< 1 dl kokosmjölk
> 1 dl grädde
Lite salt 
1,5-2 msk oregano
3 dl parmesanost
1,5 gelatinblad
 
Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.
Blanda kokosmjölk, grädde och kryddor och ge dem ett uppkok. Stäng av plattan och rör ner osten.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i ostsmeten under omrörning.
Häll allt i en större eller flera små smorda formar. Låt svalna innan du ställer dem i kylen - detta för att gelatinet ska stela helt.
Plocka fram 30-45 minuter innan servering så pannacottan blir rumsvarm.
 
 
Enjoy! :D
 
 

Vad hände?

Kategori: Min diabetes

 
Undrar jag... Som diabetiker är man van vid att alltid få höga blodsockervärden när man har drabbats av något virus. Inte den här gången
Det är nog mer än ett år sen som jag var riktigt dålig, men det slog som sagt till i förra veckan: halsont, feber, hängig och sen "förkyld". Det konstiga var att mina blodsockervärden var bättre än på länge! Vafalls??
 
Tänkte radda upp allt som var annorlunda under de dagar som jag var hemma:
-Bortsett från att jag tog långtidsverkande vid femsnåret så sov jag tills jag vaknade (ställer alltid klockan annars)
-Ingen morgonpromenad
-Ingen lunchpromenad (var ute 5-10 min två av dagarna bara för att få frisk luft)
-Ingen träning - varken på kvällen eller dagen
-Lunchen var ingen "vanlig varm" mat: bestod istället bl.a av ägg och tonfisk med majonnäs en av dagarna
-Startade varje dag med en sk. Bullet Coffee istället för frukost (2dl svart kaffe, 2 msk smör, 1 msk kokosfett som mixas)
-Läste och vilade hela dagarna
 
Jag hade värden på mellan 2,0 och 6,0 dagarna igenom och tog endast 4 enheter måltidsinsulin per dag!
Helt "sjukt" ;D
Någon som har en aning?
 
 
Detta då i jämförelse med hur denna dag  har varit än så länge, då jag vaknade med känning (2,6) och därefter steg blodsockret till 6,6 på bara 5 timmar och det enda jag intog var Bullet Coffee...
Men då ska man också ta hänsyn till att jag sov fruktansvärt dåligt och var ganska stressad: dels att vara tillbaka till allt som jag missat på jobbet, dels att hösten kommer i och med att semestern är slut och dels att jag vill hinna träna innan det är dags för operationen (sen vet jag ju inte hur länge jag måste vänta innan CrossFiten kan komma igång igen).
Hoppas att det lugnar ner sig snart och jag kan få njuta av lika låga värden som förra veckan ;) - men träningen får nog vänta lite till: känner mig tyvärr inte helt 100 än... Får hoppas att min kära vän bad till Snorgudarna som hon sa att hon skulle <3
 
Imorrn siktar jag in mig på att träna på klubben igen i alla fall! *längtar*
 
 

Lakritsglass

Kategori: LCHF min mat

 
Försökte mig på att göra egen lakritsglass förra helgen - det blev riktigt lyckat!
Grundreceptet har jag tagit härifrån och lakritspulvret hittade jag på Hållplatsens Lakritshandel på Folkungagatan.
 
Lakritsglass
2,5 dl kokosmjölk
3 äggulor
1,5 msk sötrix
<0,5 krm stevia
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk lakritspulver
2,5 dl grädde
 
Sjud kokosmjölk, äggulor, sötningsmedel och vaniljpulver under vispning. Låt det få en tjockare konsistens. Ta av från plattan och låt svalna.
Tillsätt lakritspulver medan smeten fortfarande är ljummen - rör om.
 
Rör i grädden och häll allt i glassmaskin.
Nästa gång kommer jag dock att vispa upp grädden något så att den är lite fluffig innan jag rör ner den i övriga smeten.
 
 

Är det ett skämt eller??

Kategori: Min diabetes

 
Kan inte sommarvärmen och solen komma när jag blir sjuk?? 
Började ju känna av halsen i måndags, i tisdags gick jag hem tidigare och igår, onsdag, var jag hemma hela dagen. Liksom idag torsdag. 
Tydligen är det många som har ont i halsen/halsfluss nu så det är väl något som går... 
Det värsta, utöver att man inte kan njuta av de fantastiskt fina dagarna, är att träningen uteblir :P. Längtar nåt enormt till att få röra på mig och gärna köra CrossFit! Ska försöka mig på en kortare promenad idag och hade gärna tränat redan imorgon, men det senare kan jag nog glömma.
 
Något som jag däremot är förundrad över, är att mina blodsockervärden inte alls har speglat mitt nuvarande "hälsotillstånd" - jag brukar alltid få väldigt höga värden när jag blir sjuk, men nu har det varit nästintill normalt! 
 
Startade denna morgon med en perfekt förkylningskur: skvallertidningar och Bullet Coffee :D (tidningarna försåg min Karl <3 mig med - den ängeln)
 
 

Uschianimej...

Kategori: Allmänt

 
 
Vaknade med halsont igår morse... :P
Det blev bättre under dagen, men jag kände fortfarande av det på eftermiddagen. Jag mådde inte dåligt i övrigt, så jag bestämde mig för att träna i alla fall; dock inget CrossFit-pass! Tidigare när jag haft lättare halsont och vilat från träningen så har det gått över och jag har känt mig hur frisk och pigg som helst dagen efter.
Ville chansa och tänkte att; om det blir värre så sätter jag kanske igång förkylningen ordentligt och blir av med den fortare!
Tränade med Coach <3 och hans rehabträning för axlarna och bröstet - var annorlunda men bra :). Vi körde åtta olika övningar, med 12-15 reps X 3 varv på varje övning och ganska "högt tempo" - dvs ingen större vila mer än när vi väntade på varandra.
Halsontet blev värre..... Idag känner jag mig lite hängig, varm och mer ont än igår - det blir ingen träning alltså :(. På sin höjd kanske jag går en promenad ikväll istället. Kanske, men å andra sidan så blir man ju frisk fortare och kan börja träna tidigare om man vilar. Tål att tänkas på!
 
Läste precis att om man har halsont men inte snuva (jag) så kan det vara ett tecken på halsfluss... Aja, jag väntar lite till: orkar ju fortfarande jobba så det kanske inte är så farligt!

Träning femte dagen i rad...

Kategori: Allmänt

 
 
...blev inte så lyckat i fredags tyvärr. Platt fall i förhållande till resten av veckan.
Jag hade fastat och tränat fyra dagar i rad - det här var den femte. Jag kände mig omotiverad, alldeles lealös i hela kroppen och bara trött.
Men jag hade ju redan bestämt mig för och planerat träningen så jag ville inte "ge upp" än. Var mer hungrig än tidigare mornar, men försökte tränga undan de känslorna.
Cyklade - för omväxlings skull - till gymmet. Vet inte vad som hände men varken tekniken, konditionen eller viljan fanns där riktigt och jag kände mig bara mer och mer usel och värdelös. Ofokuserad och inte ens mina inspobilder hjälpte!
 
Kopierade klubbens fredagspass:
 
SWOD
5-5-3-3-1-1
 
WOD
21-18-15-12-9-6-3 (jag orkade dock bara göra de markerade antalen)
SDHP 16kg
 
Besviken cyklade jag hem igen och den känslan satt i hela dagen... funderade mycket på hur det kunde bli såhär? Var inte middagen kvällen innan tillräckligt näringsrik? Hade min kropp tröttnat på all fasta? Var jag för ovan att träna mer än fyra dagar i rad? Hade huvud- och nackvärken från dagen innan tagit ut sin rätt idag istället?
 
Inte ens blodsockret var på min sida den här dagen! Vaknade med bra värde, det höll i sig till träningen, därefter var det högt. Trots insulin sjönk det inte så någon timme innan lunchen tog jag ytterligare några enheter. Då rasade det och jag åt antagligen för mycket för att få upp det igen, vilket resulterade i åter höga värden *SUCK*
 
Hursom... försökte kompensera den bristande träningen med några promenader under dagen istället.
 
 
 
 

"Gilla" mig gärna på Facebook! :)

Kategori: Allmänt

 
 
 
Länken hittar du här nere till höger i marginalen under min presentation :D

Torsdagsmys :)

Kategori: Min diabetes

 
Efter joggingturen i torsdags morse åkte jag in till stan för en välbehövlig klippning! Kändes härligt att kunna skämma bort sig lite :)
Därefter mötte jag upp min kära syster för en liten lunchdejt - vi åt en varsin sallad på Jacob's Coffee. Ingen av oss var särskilt nöjd; smaklöst, inte speciellt mättande och så var det ganska dyrt :P - varken jag eller min syster ville ha pastan som serverades till, ändock fick vi betala vi fullt pris!
Min stackars syster var tvungen att köpa två kokta ägg på ICA för att bli mätt :/...
Jag själv drog senare på mig en ordentlig känning men hade med mig ett ägg som jag kunde ta ;). Blodsockermätaren visade "LO" - det gör den bara om det är riktigt lågt! Det lägsta värdet jag lyckats uppmäta är 1,3 så jag undrar hur lågt LO är?? Läskigt att ha sådana värden...
 
När vi skilts åt bestämde jag mig för att unna mig en manikyr - helt spontant! Spontant och SÅ olikt mig :D. Har aldrig varit på manikyr och resultatet var kanske inte superduperbra, men det var billigt, gick fort och lite mysigt att få bli "omhändertagen" en stund. Men det bästa av allt var att jag gjorde det helt impulsivt!! 
Är man inte kontrollfreak så blir man det med diabetes - man måste ha koll på ALLT: vad maten innehåller, vilken tid man ska äta, hur blodosckret låg för två timmar sen, hur det kommer att reagera nu, vad det är för typ av träningspass, hur lång promenaden är, hur många timmars sömn man får... Det är ett jäkla meck och när man kan göra såna här små spontana saker så förgyller man verkligen vardagen - i alla fall jag :)
 
Kvällen avslutades med matlagning tillsammans med Karln/Coach: Sparrissoppa, ostknappar och fröknäcke
 
 

Smörbollar/-smet med smak av kokos

Kategori: LCHF min mat

 
Jag undviker i så stor utsträckning som möjligt att äta socker och dåliga kolhydrater. Det är sällan jag äter LCHF-bakverk: håller mig hellre till mat eller snacks i form av nötter och fläsksvålar - det funkar bäst för mig!
 
Dock hittade jag ett recept på vaniljbollar för en tid sedan. När jag är "sötsugen" och VILL äta något som för mig är onyttigt (bara för att det SMAKAR sött) tycker jag att det här är supersmidigt och jättegott! Jag har gjort om det efter eget tycke och smak:
 
50 g smör
1 dl mandelmjöl
0,75 dl hasselnötsmjöl
1 dl kokosflingor
0,5 dl rostade kokoschips (osötade)
knappt 0,5 msk sötrix
0,5 krm stevia
1 krm vaniljpulver
1 tsk kaffe
 
Mixa allt i matberedare/mixer! Antingen kyler man smeten för att senare kunna rulla till bollar, eller så äter man den direkt - som den är!
Ganska mäktig så man orkar inte särskilt mycket :)
 
 

En annan fiskfavorit

Kategori: LCHF min mat

 
Ursprungsreceptet har jag hittat i boken Hela Sveriges Husman och gjort olika varianter på. Nu minns jag det inte i detalj mer än att man blandar i bacon i laxfärsen, men här kommer min senaste version :)
 
Laxbiffar
4 laxfiléer
1 pkt bacon
3 cm finhackad färsk chili
1/4 finhackad gul lök
1 ägg
Vitpeppar
Lite salt
Ingefära
Sesamfrön
 
Skär laxfiléerna och baconet i mindre bitar. Mixa alla ingredienser utom sesamfröna.
Forma till biffar, vänd i sesamfröna (som ströbröd) och stek i smör på ganska hög värme. Det går ganska fort att få dem genomstekta!
 
Smaklig spis :)
 
 
 
 

Tips på nötsnacks

Kategori: LCHF min mat

 
...som man gör själv förstås ;D.
Läste på en blogg för en tid sedan att de flesta nötsnacks som är smaksatta innehåller en hel massa med skit (bl.a maltodextrin - vete) som vi inte vill ha i oss.
Bloggerskan lade också upp ett recept på hur man enkelt kan göra sina egna salta rostade mandlar:
 
200 g ekologiska (helst) mandlar
5 msk salt
2 dl vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader om det är varmluft, 225 grader om det är utan.
Häll vatten och salt i en kastrull, koka upp till saltet har löst sig.
Lägg i mandlarna så att vattnet täcker och låt ligga i under ca 1 min (risken är att de skållas om de ligger i längre).
Lägg upp mandlarna på en plåt med bakplåtspapper, in i ugnen i ca 1 min.
Klart!
Funderade på om man nästa gång ska testa att krydda med cayennepeppar eller paprikakrydda eller dylikt? 
 
 
 

Ner och sen upp igen

Kategori: Träning

Så kändes det med träningen under tisdagen och onsdagen i alla fall: planen var att jag skulle gå på klubbens träningspass i tisdags, men jag körde löpning med Coach istället.
Eller: löpning och löpning ;) - snarare joggingtur! Det finns bra spår i Ågesta där de även har ett utegym.
Som bekant är jag inte särskilt förtjust i löpning som träningsform, men jag kämpar på ändå.
Den här dagen var inget undantag: det var ren och skär pina då jag fick enormt ont i axlarna och nacken :P. Jag fattar inte hur jag ska lära mig att slappna av??!
Nåt som däremot är positivt är att mina blodsockervärden håller sig på en lägre nivå och inte stiger så mycket...
 
  
 
Onsdag då? Jo, jag körde en blandning av klubbens måndags- och onsdagspass! Värmde upp med promenad till gymmet och sen blev det följande:
 
SWOD
OHS (over head squats)
3-3-3-1-1-1
Jag persade! - trots att jag var helt själv och inte hade någon som vaktade eller peppade så orkade jag lite mer än sist :D
Jag fick upp maxvikten ovanför huvudet en gång, misslyckades med squaten och tappade vikten på golvet. Första tanken var: "Äh, då skiter jag i det här - jag klarade det inte". Samtidigt så kände jag att jag hade ju faktiskt fått upp den! Det var  ju bara en liiiiten bit kvar; klart jag måste testa i alla fall en gång till - och det gick!! Attans vad glad jag blev!  
Dock gjorde jag en Matthias Steiner  och råkade "tappa" en av de lättare vikterna på nacken när jag skulle försöka få upp vikten över huvudet. Jag skrapade bara upp ett sår snarare än att ramla omkull och behövde inte läkarvård ;)
 
WOD
Double unders
Situps
50-40-30-20-10
Mina double unders ser typ ut som i klippet - NOT! ;)
 
Jag var nöjd och glad och ska försöka ta med mig den känslan på denna morgons joggingtur - wish me luck!
 

Varför alla dessa ägg??

Kategori: LCHF min mat

 
Jo, det ska jag tala om!
Jag äter ofta och gärna ägg i olika former till både frukost, lunch, middag, mellanmål, känningsmat.
Jag har varit uppväxt med att alltid få höra: "max ett ägg om dagen - det är inte bra för kolesterolet att äta för mycket". Men det har blivit ändring på det nu och jag tänkte lista en massa fördelar med denna fantastiska råvara
 
Till att börja med innehåller 1 ägg följande näringsämnen:
D-vitamin (bl.a för immunförsvaret) - 11% av dagsbehovet
E-vitamin (naturlig antioxidant då den skyddar cellerna) - 35% av dagsbehovet
Folat (vattenlösligt B-vitamin, viktigt vid nybildande av celler) - 11% av dagsbehovet
Selen (antioxidant som bl.a behövs för cellernas syreförsörjning) - 35% av dagsbehovet
B1 (bl.a förbättrar den inlärnings- och uppfattningsförmåga)
B2 (bra för förbränningen, huden, synen, håret och cellerna)
B6 (för omsättningen av aminosyror och kolhydrater)
B12 (bl.a bra för nervfunktionen)
A-vitamin (bra för skelettet, anses minska risken för hjärt- kärlsjukdomar mm)
Järn (många egenskaper, bl.a syretransorten i kroppen samt de röda blodkropparna)
Jod (tillverkning av sköldkörtelhormoner)
Zink (immunförsvar och ämnesomsättning)
Kalcium (skelett, muskler och nerver)
Kolesterol (uppbyggnad av celler)
 
Jag köper alltid ekologiska ägg! Hittade en bild över skillnaderna i hur hönsen lever:
 
 
Och här skillnaderna i de uppmätta näringsämnena:
 
 
 
Tittar man på näringsinnehållet/100 g så passar det min livsstil alldeles utmärkt:
141 kcal
12,6 g protein
10,1 g fett
0 g kolhydrater
 
Väldigt kort om kolesterol och ägg (vill man ha mer utförlig information kan man läsa om det här, här och här)
Kroppen behöver kolesterol för olika funktioner i kroppen och vad man kommit fram till via forskning så är det framförallt det goda HDL-kolesterolet som höjs av det fett som ägg innehåller. Dessutom handlar kolesterol inte om enstaka livsmedel utan om kosten i sin helhet.
 
 
Utöver ovan har jag använt mig av följande källor:
 
 

Söndagsmiddag i bilder

Kategori: LCHF min mat

Söndagens enkla middag bestod av ugnsrostade grönsaker med finklippt stekt bacon, rostade solroskärnor/pumpafrön och basilikamajonnäs
 
Grönsakerna
Butternut squash
Röd paprika
Grön paprika
Broccoli
Endiver
Zucchini
 
Häll över olivolja och lite havssalt, in i ugnen på 200-225 grader till grönsakerna har fåt önskad konsitens/färg.
 
Majonnäsen
Använde mig av grundreceptet och tillsatte färsk, finhackad bailika :)
 
 

Roligt!

Kategori: Allmänt

Jättekul med all respons och alla reaktioner jag har fått kring mitt inlägg En släng av diabetes :)
Jag har fått många personliga historier och ren fakta om hur bra folk har börjat må genom att ändra sin kost - toppenroligt!
Dessutom har mitt inlägg blivit omnämnt på Mats Lindgrens blogg! :D - Mats som förövrigt har uppnått stora hälsovinster med LCHF och även skrivit en bok i ämnet (sugen på att beställa efter att ha läst om den)
 
Nähäpp; nu är det dags för lite (koffeinfritt) kaffe!
 
 
 
Ha en bra!
 
 

Cirkelträning

Kategori: Träning

 
Blev tillfrågad av en av instruktörerna på gymmet hemma om jag vill vara med när han och hans kompisar skulle köra ett eget pass med cirkelträning! Den formen av träning påminner en del om CrossFit så jag var inte sen att tacka ja :)
Uppvärmningen blev en promenad i solskenet såklart ;) - måste ju passa på varje liten sekund!
 
Cirkelträningen bestod av 19 olika övningar, bl.a:
Sprinter
Jägarvila
Burpees (!)
Armhävningar
Situps
Fällkniven
Knäböj med axelpress (thrusters i CrossFit-världen)
Biceps curls
Plankan på raka armar
...och en hel del fler! Det var lite ben- och axelträning mixat samt några upphopp.
Varje övning ägnades 45s sen bytte man till nästa med minimal vila emellan. Det körde vi två varv och tog nånstans runt 50 min.
 
Det var kul och varierande träning och jag kände verkligen vilken behållning jag har av att ha kört CrossFit ett tag! Jag hittade funktionen i övningarna som gjorde att det flöt ganska bra: okej - jag fick ju "skaka" musklerna emellanåt, men jag tyckte ändå att det gick bra! 
Dock var det svårt att hålla samma intensitet och tempo som i CrossFit: passet pågick under längre tid än de flesta WOD:ar och det var långt många fler olika övningar. Jag brukar bli mer trött och slut av CF, men det här är ett ganska bra alternativ.
 
Varvade ner med att promenera hem igen :)
 
 

Är det DÄRFÖR??

Kategori: Allmänt

I lördags bjöd jag och Coach/Karln över min syster på middag och samkväm hemma hos oss ;).
Det blev god mat, tilltugg såsom nötter och ost - och en hel del alkohol. Vi hade en supertrevlig kväll och vi satt och småpratade till ganska sent!
Jag avskyr känslan av att vara bakis och ogillar starkt att gå och lägga mig när allt snurrar, så jag ser till att få i mig väldigt mycket vatten när jag dricker.
 
Jag VET att alla former av alkohol sänker blodsockret - framförallt dagen efter för min del. Söndagen var inget undantag, MEN jag hade så låga värden under hela dagen att jag lika gärna kunde ha struntat i att ta något insulin överhuvudtaget - känningarna avlöste varandra.
Jag har aldrig varit med om att blodsockret påverkas SÅ mycket, så jag var tvungen att kolla upp vad fanken det var som hände: tydligen ägnar sig levern åt att förbränna alkoholen istället för att nybilda socker.
Jag drack förmodligen så "mycket" alkohol att min lever jobbade på som bara den och hade säkert ingen sockerproduktion överhuvudtaget under söndagen!
Härmed är det inte sagt att jag tycker att man ska dricka mycket sprit för att slippa insulin: men man ska vara vaksam dagen efter och försiktig med att ta för höga doser.
 
Kan dela med mig av några bilder från vår lördag
 
 
      

Lördagsmotion

Kategori: Träning

 
Kände mig riktigt hurtig igår när jag och Coach var i farten! Inledde med fasta (brukar ju göra det om jag ska träna på förmiddagen)
Blodsockret var sådär innan träningen - 6,6 och jag tränar helst inte om jag har mer än runt 5 - så jag tog en enhet.
Vi promenerade en halvtimme till gymmet och körde sen följande pass:
 
SWOD
Teknikträning på double unders
- har fortfarande svårt för dem så det är bara att nöta
 
WOD
Tabataintervaller (= 8 X 20 sek aktivitet 10 sek vila/övning) av
Push ups
 
Avslutade med en 6-pack och gick hem igen.
 
Väl hemma slängde vi ihop en Frunch bestående av ägg, LCHF-knäcke till coach, LCHF-limpa till mig, avocado, lite nötter, smör, gurka, nån ölkorv och mitt FAVORITVATTEN: Loka Krusbär/Päron. Jag som aldrig har gillat kolsyrat vatten är nu mer eller mindre beroende av det här ;/.
Sen bar det av på cykel till närmsta äng där vi intog vår enkla men helt lagom mat :).
Eftersom att sockret alltid stiger när jag tränat, så tog jag måltidsinsulinet strax innan vi cyklade iväg och det fungerade - klarade mig utan känning!
 
 
  

Fisk till middag

Kategori: LCHF min mat

 
Gjorde ett av mina favoritrecept på fisk häromdagen: Kokosfisk - den är såååå himlarns god :)
Hittade receptet på en LCHF-blogg för en tid sedan, jag har dock justerat det en aning
 
Kokosfisk
Torsk; jag hade ett paket á 520g - 4 filéer
2,5-3 dl kokosmjölk
50g smör
1,5 dl ekologiska kokosflingor
1,5 msk kokosmjöl
1,5 msk fibrex 
Salt
Vitpeppar
Ingefära
 
Skär fisken i mindre kuber/munsbitar och lägg i en smord ugnsfast form, krydda.
Smält smöret, blanda i fibrex, kokosmjöl och ca 1 dl av kokosflingorna. "Bred" blandningen över fisken och strö över reseterande kokosflingor. Sätt in i 225 gradig ugn. Enligt receptet ska den st i 30-35 minuter, men för min firre räckte det med 20 - beror på typ av ugn och tjocklek på fiskbitarna.
 
Jag serverade smörstekt spetskål till den här gången, men exempelvis blomkålsmos skulle passa perfekt till.
M-m-m!
 
 
 

Träning och lunch ute

Kategori: Träning

Det var inte det smartaste draget jag har gjort: att träna axlar två dagar i rad :P.
Vaknade med huvud- och nackvärk igår morse. Tränade shoulder press i styrke WOD:en och orkade inte alls lika mycket som jag gjorde för ett par vekor sedan. WOD:en på slutet - back squats och push press - var jättetung och kändes mest jobbig. Jag kämpade verkligen och gjorde mitt bästa, men jag var helt slut i axlarna!
Som sagt: inte det smartaste att träna axlar två dagar i rad...
 
Det bar av hemåt, gjorde mig iordning och sen bar det av till Amy's på Fridhemsplan!
Dagens lunch var American Chili - jättegod! Äter man inte enligt LCHF så kan man få en brödbit till, äter man lågkolhydratskost/LCHF så frågar Amy om man vill ha en liten bit Brieost istället :) - ja tack! 
Tyvärr blev det telefonbilder den här gången...
 
  
 
Cafét är ganska litet men väldigt mysigt! Amy själv är jättegullig och serviceminded. Hon har både vanliga- och LCHF cupcakes och vi testade faktiskt en: den var alldeles lagom "söt" för min smak (bröddelen var ganska osötad medan toppingen smakade mer). Fick dock ingen bild då mitt sällskap - karln - var väldigt snabb med att provsmaka! ;)
Jag åt dock inte så mycket - sockervärdena påverkas av olika ingredienser och jag TROR att toppingen innehöll mörk choklad, vilket jag behöver vara lite försiktig med.
Blev faktiskt sugen på att testa att göra egna cupcakes! :D
 
 

Tvärvändning

Kategori: Min diabetes

           
 
Skrev ju igår morse om att mina värden under onsdagen var bedrövliga och gjorde att jag mådde dåligt hela dagen och inte kunde träna: igår vände ALLT.
Jag började i förrgår med att justera tiderna vid vilka jag tar mitt långtidsverkande (med tanke på semestern och att jag går upp senare) och igår såg jag till att verkligen varva ner och sluta stressa upp för småsaker.
Det fungerade! :D
Jag promenerade med lätta fötter - i solen och till musik ;) - till gymmet, körde mitt pass (som var suuuupertungt, framförallt för underarmarna) avslutade med en 6-pack och svävade hem igen!
Sockret var som vanligt högt efter, men jag fick ner det och det låg lågt resterande del av dagen - mot kvällen till och med lite FÖR lågt vid något tillfälle... Happy happy! 
 
Förmiddagens träning (från klubbens kvällsträning) bjuder på följande:
SWOD
5-5-5-3-3-1
(öka på vikten för varje minskat antal reps)
 
WOD
10-8-6-4-2 på tid av
 
Ser fram emot det! Och så ska jag göra mitt andra besök på Amy's i Fridhemsplan: testa hennes American Chili
 
Ha en bra! 
 

Iskaffe á la LCHF

Kategori: LCHF min mat

 
Har aldrig druckit en "riktig" iskaffe någon gång och jag vet inte ens hur det smakar, men av någon anledning blev jag sugen på att testa att göra en egen.
Nästa gång kommer jag att använda starkare kaffe istället för snabbkaffepulvret dock. Vill man ha en sötare smak så kan man tillsätta lite sötningsmedel.
 
Cissis iskaffe
6 isbitar
1,5 dl äggmjölk - den här gången innehöll äggmjölken 50/50 av kokosfett och smör! (man kan ju ta grädde om man hellre känner för det, men jag måste ta hänsyn till mitt blodsocker ibland)
1 tsk snabbkaffepulver
1 dl nybryggt kaffe
Mixa!
 
Det vart supergott - tycker i alla fall jag :)
 

Ofrivillig vilodag

Kategori: Min diabetes

 
Det blev det igår... Av olika anledningar har jag dragit på mig en så onödig inre stress att mina blodsockervärden var alldeles för höga. Kände mig trött, hängig och olustig till det mesta och fick aldrig ner sockret tillräckligt för att kunna träna.
Känns jättesurt men jag får ta nya tag idag: försöker att "koppla av" och inte stressa upp i onödan ;)
 
Det blev en promenad i mina fina skor istället och dagens träning ser ut enligt följande (ska göra passet som de körde på klubben igår):
 
Promenad på 30 min till och från gymmet
SWOD
3-3-3-1-1
 
WOD
AMRAP (as many rounds as possible) 15 min
10 hang power snatch (50% av vikten som man klarade på tyngsta 1:an)
15 SDHP 16kg
 
Efter det ska jag njuta av någon riktigt god frukost/lunch! :) 
 
Apropå fasta: jag kör inte stenhårt på antal timmar i fasta och antal timmar under vilka man får äta längre. Jag fastar de dagar som jag ska träna på förmiddagen och sen äter jag när mina blodsockervärden tillåter: om det så är 12 eller 20 timmar efter senaste målet. Om ätfönstret är 1-2 timmar längre bryr jag mig heller inte så mycket om. 
När semestern är slut och kvällsträningarna tar vid så fastar jag antagligen en helgmorgon när jag tränar och sen en vardag när jag inte tränar alls. Funkar bäst för mig! :)
 
 

Demo av TGU (Turkish Get Up)

Kategori: Träning

En släng av diabetes

Kategori: Min diabetes

 
Var ju hos diabetesläkaren igår och gick igenom de prover som jag tagit: jag kan knappt beskriva hur glad jag är!
Ska radda upp de vi pratade om:
 
Kolesterol: för högt enligt läkaren - en diabetiker bör ligga runt 4 och mitt prov visade på 6,3. MEN - och här kommer det - förhållandet mellan det goda kolesterolet och det onda var sådant att han inte tycker att det är något att försöka åtgärda. Det var till och med så att HDL (goda) var flera gånger mycket bättre än vad som är vanligt hos en diabetiker: det liknade en frisk persons.
 
Triglycerider (blodfett): perfekta värden
 
Äggviteämnen i urinen: inte ens mätbara - hos diabetiker kan man se spår av dessa och tyder då på problem med njurarna
 
Njurar: mätte ett värde som vi inte berörde så mycket under besöket. Det var perfekt i alla fall ;)
 
hbA1c: är ett genomsnittligt blodsockervärde som man mäter över de tre senaste månaderna. Mitt värde motsvarar det som en helt frisk person har - alldeles för lågt om man är diabetiker, då det tyder på att man pressar blodsockret och har många känningar. Jag vet med mig att jag har alldeles för låga värden många gånger och jag måste lära mig att inte ta onödigt mycket insulin i tid och otid. 
 
Ögon: diabetiker drabbas alltid av olika typer av förändringar och följdsjukdomar i ögonen. Enligt läkaren "bör man" ha ett flertal förändringar när man haft diabetes i 23 år (jag). I mitt högra öga hade jag 0 förändringar, i det vänstra hade jag ytterst lite :D
 
Blodtryck: kan inte bli bättre
 
Reflexer samt puls i fötterna: man tittar på eventuella nervskador som kan leda till nedsatt känsel. Även här sa han att reaktionerna bode vara sämre då jag haft diabetes så länge, men jag hade inga som helst "problem".
 
Jag är kärnfrisk! Har bara en släng av diabetes :D
 
DOCK tyckte han att jag ska vara försiktig med med min kost "och allt fett som jag häver i mig", öka på kolhydraterna. Han kunde inte motivera det på annat sätt än att det inte finns någon längre forskning inom området.
Men jag tycker att ovan värden är skäl nog att fortsätta som jag gjort de tre senaste åren - jag orkar inte sitta och vänta på att man ska komma fram till att den här typen av kosthållning är bra; då genomför jag hellre experimenten på mig själv och mår bra under tiden! Under mina 23 år som diabetiker har jag aldrig mått så bra som jag gör nu - självklart kommer jag aldrig komma ifrån min sjukdom och kunna leva som en frisk person, men närmre än såhär kommer jag nog inte heller.