cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Laddar för veckans utmaning....

Kategori: Träning

 

...vilken består av 6 dagars träning i rad!

Dagens förutsättningar var bra: har haft bra värden hela dagen (bortsett från ett ordentligt blodsockerfall 03:30 imorse) + att solen och värmen bidrar till att man blir pigg och glad!

Jobbade halvdag så jag hann hem emellan; mellanmålet bestod av 1tsk ekologiskt kokosfett som min kära karl inhandlade idag, och strax före träningen blev det 2 paranötter.

Träningen bestod av "Grace" - vilket innebär 30 st lyft med skivstång från golv till ovanför huvudet, på tid (rekommenderad vikt för tjejer: 40kg). Jag PRade idag! Supernöjd :) PR = personal record för de oinvigda ;D

 

De här bilderna ska peppa mig inför resterande träning denna vecka:

 

 

 

Kvällens middag blev moussaka med smak av Italien ;)

Lammfärs

Bacon

Kokosmjölk

Grädde

Aubergine

Krossade tomater

Vitlök

Basilika

Timjan

Salvia

Ingefära

Lite mozzarella + parmesan

 

 

Gonatt!

Intressant om gluten...

Kategori: Hälsa

 

.....som är ett protein och finns i vete, korn, råg, spelt, kamut och till viss del i havre:

Jag har hört ganska mycket på sista tiden om att gluten inte är bra för människokroppen. Självklart blev jag fundersam över varför? (jag själv har slutat med det så gott som helt och hållet sedan LCHF) Så jag började söka runt och hittade den här sidan: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2176&print=1

Bland annat står att  "För inte längesedan listade The New England Journal of Medicine 55 sjukdomar som kan orsakas av från intag av gluten. På denna lista fanns osteoporos, irriterad tarm (IBS), inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns och Ulcerös Kolit), blodbrist (anemi), cancer (som autoimmun reaktion), trötthetssyndrom, reumatoid artrit (som autoimmun reaktion), lupus, multipel skleros, och nästan alla andra autoimmuna sjukdomar.


Gluten är också kopplad till många psykiatriska och neurologiska sjukdomar, inkluderat ångest, depression, schizofreni, demens, migrän, epilepsi och neuropati (nervskador). Det har också knutits till autism, tillsammans med mjölkprotein."

Vidare: "En stor anledning till att vi inte klarar dagens gluten och vetemjöl, är för att människan till största del är anpassad till annan form av föda. Och då bör även tilläggas att gluteninnehållet alltså har ökat drastiskt i dagens vetemjöl."

"En annan studie visade jämförelse mellan blod från 10.000 personer för 50 år sedan och 10.000 personer från dagens årtag. Resultatet var att riskerna för fullt utvecklad celiaki hade ökat med 400 procent (förhöjda TTG antikroppar) under denna tidsperiod. Det syntes också en ökning av hjärtsjukdomar och cancer med 400 procent."

 

OBEHAGLIGT säger jag bara....


Nu är det våååååååår!

Kategori: Allmänt

Skippade träningen idag och tog en mysig vårpromenad i solen istället ;) - det bästa med att inte träna 7 dagar i veckan är att man kan ersätta en "förlorad" dag med en annan!

Det blir till att köra mån-lör nästa vecka istället (ännu ett experiment: får se hur kroppen klarar av det! :D)

Här är några bilder från dagens tripp med min karl

 

 


The dinner is served!

Kategori: LCHF min mat

...som man säger Over There ;)

Idag blev det hemmagjorda hamburgare gjorda av blandfärs, ägg, lite mandelmjöl och bbq-krydda från LCHF Butiken.
Till det: sallad, hemmagjord dressing, cheddarost, bacon och en guacamole av avocado, vitlök, rapsolja (hade ingen olivolja annars hade det blivit det) och persillade - även den från LCHF Butiken! Länken finns här till höger.
Lördag som det är passade ett glas rödvin till ;D

 

Chipper.... :P

Kategori: Träning

 

 

Jag mådde illa redan innan passet idag och var supernervös!... chipper... För att förklara med ord vad det är:

"It's called a chipper, because you "chip" away of the workout like a wood-chipper"

"The atypical chipper in Crossfit is composed of 5 to 10 movements done at a moderate level and is designed to push the metabolic condition of the athlete(s) who find themselves lucky enough to be participating in one of these workouts.  One thing is for certain, Chippers both test and push your limits."

 

Så till vår chipper idag då!

25 Walking lunges steps
20 Pull-up
50 Boxjump
20 Double unders
25 Hand release push-up
20 Knees to elbow
30 Kettlebell Swings 32/24kg
30 Sit-up
20 Hang squat cleans 16/12kg kettlebell
25 Back extensions (på golv, ej i maskin)
30 Wallball
3 Rope climb

Jag blev faktiskt ganska nöjd med mina rope climbs! :D Skrapade dock upp benet litegrann så det får bli hellånga brallor nästa gång ;). Avslutade hemma - i vanlig ordning - med 6min abs workout. Träningen idag kändes helt ok faktiskt! Men jag tror att jag hade haft mer energi om det inte vore för att jag hade haft känning under hela morgonen. Tanken var ju även denna dag att jag skulle fasta, men jag behövde ta några valnötter och paranötter för att höja värdena en aning. Drack förresten koffeinfritt kaffe på morgonen och det funkade finfint! Inga förhöjda värden här inte *glad*

Bilden visar nåt som kallas "CrossFit-skydd" och är till för händerna när man utsätter dem för exempelvis många pullups: det skyddar mot köttsår och valkar - vill haaaaa!

Mitt "post workout"-mellis (efter träningen) bestod av ca 1 dl kokosmjölk mixad med 1 avocado, 1 ägg, ingefära, kanel och lite gurkmeja. Till det en macka med kokosfett (istället för smör) och en ostskiva - gott! Men jag råder att INTE äta kokosfett på fastande mage :P

Jag tror förresten att jag är något på spåren gällande det här med periodisk fasta: mina värden var superlåga under hela fredagen (inte så bra att gå med känningar, men det betyder ju att jag kan sänka mina insulindoser) och jag tog inte ens något insulin till middagen! 3 enheter under hela dagen - vilket ska jämföras med att jag kunde ta uppåt 30 enheter måltidsinsulin innan LCHF och rätt kost - till och med så att jag blev impad! Sen vaknade jag ju dessvärre med känning och har haft lågt hela dagen. Efter träningen var det ju som vanligt högre, men jag behövde inte alls någon hög dos för att sänka det igen :)

Happy happy! Nej; nu ere dags att laga middag

Så handlar jag mat

Kategori: LCHF min mat

image description

 

Ända sedan jag började med LCHF så har jag blivit mer intresserad av vad de livsmedel som jag köper innehåller och hur de påverkar kroppen snarare än vad de kostar...
Jag tittar på kolhydratinnehållet - som helst ska ligga under 5g/100g, men beroende på vad för livsmedel det är så kan jag vara lite "liberal".
Fettinnehållet: ju högre fettinnehåll desto bättre kvalitet brukar det i regel vara - smaken behöver inte kompenseras med en massa kemikalier och tillsatser!
Ekologiskt är att föredra - köper exempelvis enbart ekologiska ägg från höns som haft tillgång till utevistelse - men det kan ibland vara en prisfråga tyvärr :(...
hög kötthalt som möjligt när det kommer till korv, kallskuret, färser....
"Äkta" och naturlig mat! Helst vill jag att det ska vara närodlat och svenskt men jag tar det närmaste jag kan komma om det inte finns att tillgå :)

UNDVIKER: druvsocker, socker, potatismjöl-/stärkelse, E-ämnen, glutamat (E621, som bl.a finns i många kryddblandningar och buljonger), lightprodukter - mycket smaktillsatser och kemikalier! - margariner, solrosolja, gluten, frukt, potatis, ris, pasta, bulgur.... livsmedel med högt kolhydratinnehåll helt enhelt.
Har börjat känna igen nu vad min kropp reagerar på och inte så jag är ganska noggrann i butikerna! - det tar sin lilla tid att handla med mig kan jag lova ;)

Näh, nu börjar veckan ta ut sin rätt: ska man orka upp till träningen imorrn så är det dags att slappa lite nu :)

Gårdagens träning..

Kategori: Träning

Vaknade med känning på torsdagen, så jag fick göra avkall på fastan genom att ta några valnötter... Men under resten av morgonen höll sig värdena bra: runt 3,7-4!
Jobbade hemifrån och hade då möjlighet att avsluta fastan med en 6min abs workout innan det var dags att käka lunch :)

Blodsockervärdena var dock något höga ett par timmar efter maten, och jag kan tänka mig att det beror på just fastan; kroppen får en mindre "chock" av att få mat så den reagerar med att hjälpa till att höja värdena...

2,5 timme innan träningen tog jag insulin och ett ägg. Dock visade det sig att dosen jag tog var något överdriven då jag fick känning - i det fallet är nötter väldigt bra att ta till! Lätt att ha med också. Jag käkar gärna paranötter :)

Träningen då; vart lite ofokuserat och distraherat men körde ett eget pass med en tjej på klubbens gym:

Styrka på backsquats + höga boxjumps där man ökar vikten på backsquats varje gång: 3 varv av 5x var av båda övningarna
WOD: Bear complex

Ha en bra dag!

Hur har LCHF påverkat mig?

Kategori: LCHF min mat

 

Kvällens CrossFit bestod av:

På tid

20 push press á 20kg

40 T2B (toes to bar)

60 kettlebell swings á 24kg

Vikterna har jag dock skalat litegrann! Avslutade hemma med 5:30 6 pack promise workout ;)

 

Middagen vart en Grönkålssoppa med pocherat ägg! Första gången jag testar och resultatet blev helt ok: tål att övas på :)

Så till rubriken då... Hur har LCHF påverkat mig? På de här tre åren; enbart positivt. Jag har lärt känna min kropp mycket bättre. Jag har mycket bättre blodsockervärden, har kunnat sänka mina insulindoser något avsevärt, blodsockerkurvan är enormt mycket jämnare genom dagen, gått ner i vikt, jag känner mig piggare och "klarare". Slipper paltkoman som så ofta slagit till efter luncherna tidigare. Jag orkar prestera bättre på träningen eftersom att jag klarar mig på ett helt ok socker passen igenom - jag behöver inte oroa mig för att vara tvungen att avbryta mitt i pga alldeles för lågt/högt socker. Jag är inte sjuk lika ofta... Har under årens lopp haft en ganska orolig mage, men den har också lugnat ner sig - stor skillnad!

Jag har blivit mycket mer intresserad och medveten av hälsa och hur olika livsmedel faktiskt påverkar oss - för att inte tala om hur mycket skit många av dem innehåller!

Dessutom är det mycket roligare att laga mat nuförtiden; den är både hälsosam och god! :) Man har ju försökt sig på många olika sätt att äta på genom åren: både för att gå ner i vikt och för att hålla ett bra socker - men den maten har inte allid varit så populär hemma ;) och inte heller vad som verkligen behövdes... Det känns också positivt: jag och karln är mer överens nu om vad ingredienserna i matlagningen ska bestå av och han har blivit mer intresserad och engagerad själv också!

Varje dag är inte perfekt alltid och det är ju sånt man får räkna med! Oavsett om man är diabetiker eller ej. Stress, sömnbrist, oro, någon ingrediens i maten som man reagerar på... Men överlag känner jag mig som... som... en helt ny människa! ;D Jag känner mig inspirerad att utforska och experimentera - till en viss gräns - mer. Som till exempel den periodiska fastan (inleddes för övrigt 20:30 ikväll) som jag nämn tidigare.

 

*gäsp* dags att nanna... mer om vad jag äter kommer framöver!

 

Från ett beroende till ett annat

Kategori: LCHF min mat

Hur har det gått med kaffet nu då?? Jo; fortfarande inte druckit något - bara koffeinfritt nån gång då och då. Kan säga att mina värden har varit väldigt bra och magen är mycket lugnare den också! Bara fördelar ;)
Saknar naturligtvis kaffet fortfarande och har dessvärre ersatt det - med KOLSYRAT VATTEN (??!)
Jag har aldrig i mitt liv varit särskilt förtjust i sånt, och bestämde mig nångång för att aldrig börja heller... Ur ett miljöperspektiv är det väl mindre bra med tanke på alla burkar och plastflaskor - får hitta på nåt där!

Dagens frulle: favoritlimpan med smör och ost, till det lite grönsaker, frön och olivolja :)

 

 

PS. Hade med min coach på träningen igår ;) - väldigt värdefullt att ha någon som peppar en när man känner sig lite seg! Nyopererad som han är får han nöja sig med att lägga energi på att heja på mig tills han kan komma igång med sin egen träning igen. Tack Darling! :)

CrossFit :)

Kategori: Träning

 
Kvällens pass hittade jag på någon CrossFit-sajt (minns inte vilken) och såg ut såhär:

 

Promenad till och från IP, sen

For time:

800m löpning

25 push ups  handrelease

50 squats

100 single unders (vanliga enkelhopp m hopprep)

50 sit ups

25 lunges (utfall)

800m löpning

 

Och såklart: 60-days.. - även kallat 6 pack promise - på 7:30min

 

Jag har ägnat mig åt ganska många olika fysiska aktiviteter genom åren: gymnastik, fotboll, aerobic, dans, gym, olika pass på gym, shootfighting, thaiboxning... Någon svag period fick jag för mig att köra pingis..

Men det är INGEN av dem som jag har känt samma sak för som för CrossFit: det är verkligen något speciellt! Man hatar det under själva utförandet men man älskar känslan efteråt: man klarar mycket mer än vad man tror och det är häftigt att upptäcka det gång efter gång

Det bästa är att det är en så varierad träning att man aldrig tröttnar! Man kan köra den utomhus, på gymmet, på de gemensamma CrossFit-passen, på hotellrummet... ;D

En WOD kan vara allt från 3 till 60 minuter och kombinationerna är oändliga. Jag har aldrig utvecklats så mycket i en träning som jag känner att jag gjort med den här: och då har jag låååååångt mycket mer att lära/förbättra :)

Dessutom är det så grym "kamratanda" mellan CrossFitare! - i alla fall på min klubb ;)

 

Den här videon förklarar det jäklarns bra:

 

What is CrossFit

 

Äntligen!

Kategori: LCHF min mat

Nu är den MIN: Mat & Hälsa :) - ska lusläsas efter dagens träning

 

Härligt.....

Kategori: Allmänt

....att det äntligen är ljust när man tar sin morgonpromenad :) Jag tycker att de här promenaderna är ett perfekt tillfälle att samla tankarna inför dagen och "vakna till" lite. Särskilt mysigt är det när man hör fågelkvitter och ser hur det sakta börjar bli ljusare

Ha en bra dag!

 

Pasta?! Får man äta det??

Kategori: LCHF min mat

Japp: i alla fall om den är gjord på ägg, färskost och fiberhusk :D - LCHF-pasta!

Här serverad med köttfärssås, haricot verts, parmiggiano och rostade pinjenötter - känner mig som en italienare-wannabe efter en helg med pizza och pasta! ;)

Morgonstund har guld i mund

Kategori: Träning

Denna dag inleddes med en "oplanerad" fasta på ca 15,5 timme. Innan jag gav mig ut i duggregnet bakade jag nämligen morgonens frukost ;)

Receptet finns här, men jag bytte ut en del ingredienser: kokos --> pumpakärnor, rapsolja --> linfröolja (som ska innehålla en hel del omega-3) och olivolja, en del av grädden --> vatten

 

Så till träningen :) Jag tog en kort joggingrunda till IP:n här i närheten och gjorde intervaller som min kära syster tipsat om!

50m sprint, lika lång vila - i form av gång - som det tog att springa de 50 metrarna, 100m sprint lika lång vila som det tog att springa --- och så gör man en stege med 50-100-200-400-200-100-50. Det hela avslutades med en rask promenad hem och 5 min abs workout.

Jag kände mig lätt och energisk idag, men explosiviteten i intervallerna förtogs lite pga att jag behövde koncentrera mig på var fanken de olika längderna slutade någonstans... Men intervallträning är lååååångt mycket roligare än löprundor :P - måste man verkligen springa? Är det obligatoriskt på något vis när man tränar? Tycker att det låter som att var och varannan människa ger sig ut på 5-10km rundor flera dagar i veckan :S

Sockret funkade idag också: vaknade med 4, det steg av sig själv till strax under 5 och då tog jag 1 enhet innan jag stack ut. Var riktigt bra värde efter passet: 5,6 :)

 

Nä; dags att ta tag i den här dagen!

Lördagsmat

Kategori: LCHF min mat

På lördagar får man faktiskt unna sig en eftermiddagsfika i form av kokospannacotta och hallon! ;) Har justerat Birgitta Höglunds recept en aning med vad jag hade hemma och vad jag vill ha för smaker! (bl.a ingen lime)

Och middagen vart en - om jag får säga det själv - supergod pizza som jag och karln min snodde ihop!

Grundreceptet på pizzadegen (dock även det något förändrat) hittade jag här

Det färdiga resultatet:

 

Och nu; filmtajm

Lördag och TRÄNING! :D

Kategori: Träning

 

 

Fastan gick väl sådär denna lördag: vaknade med känning (1,9) klockan sju och tog 5-6 mandlar därefter skötte kroppen resten genom en rekyl. Som tur var steg det inte mer än till strax över 4,0 :)

Tog en kort promenad och stack iväg till klubben! Strax före halv elva hade blodsockret sjunkit något och låg på 3,7 - för säkerhets skull tog jag en paranöt och en valnöt innan passet. Full av "nervositet", energi, spänning inför hur det skulle gå, kände jag redan under uppvärmningen att jag var taggad! Dagens pass såg ut enligt följande:

WOD på tid:

3 Rounds
10 Handrelease push-up
15 Sit-up
20 Boxjump

2 Rounds
10 Burpees
15 Goblet Squat 24/16kg (kettlebell)
20 Double unders

1 Round
10 HSPU
15 Walking lunges
20 Shuttle run 12 m

Jag kände mig stark, explosiv och fullproppad av positiv energi! Trots det fick jag en urusel tid, men jag har mina aningar om att det kan bero på mina svagheter i den här WODen: boxjumps, double unders, burpees och HSPU... Bara att fortsätta öva ;) Väl hemma avslutade jag dagens träning med 4:45 min abs workout

Blodsockret därefter var dessvärre katastrofalt; 11,6 men jag tog ett par enheter bara och räknade med att när adrenalinet och all spänning släppt så sjunker det av sig själv!

Jag är så NÖJD att träningen funkade! Frågan är om det är tack vare nötterna? fastan? Behöver jag kosttillskott innan träning?

#4

Kategori: Träning

Aahhhh... Freeeedag :)

Fredag och brist på energi att laga mat: då ere tur att man har lagat så mycket mat att man fyllt frysen med lådor! ;)
Fjärde kvällens fasta inleddes med en modifierad variant av denna "Chicken coconut cordon bleu" http://www.matklubben.se/matklubben/CissiF/kokbok/?id=4198388&recipeid=58546&offset=1 samt ett litet ägg.
Idag har jag inte druckit en droppe kaffe och kommer inte ens ta att en klunk koffeinfritt innan träningen imorrn - spänd på att se om det gör någon skillnad??!
Har ännu inte hunnit kolla upp hur aminosyrorna EAA funkar för diabetiker, men det lilla jag noterat är att det "ökar insulinpåslaget" för friska personer.... Någon som vet? :(

Aja, känner mig laddad och jättespänd på vad för WOD (workout of the day) det blir imorrn förmiddag - ska avslutas med 60-day project :)

Nähäpp: dags för tvättstugan!

Regn....!!

Kategori: Allmänt

 

Det bästa med att vara på morgonpromenad i ösregn och storm, det är att komma in i värmen och ta på sig torra kläder ;)

Välkommen fredag!

 

 

Det går inte alltid som planerat...

Kategori: Träning

 

Så; hur gick det med min periodiska fasta under onsdagen? Jag vet inte.... Jag hade superbra värden under hela tisdagen, men på kvällen började det stiga och det fortsatte under hela natten. Onsdag morgon startade inte särskilt bra så jag tog lite insulin och min vanliga promenad.
Åt lunch vid halv ett och då hade jag haft samma värden under hela dagen - vilket i och för sig är bra! Men det kunde ha varit lägre.

Nåja, den här usla dagen resulterade i enormt dålig prestation och orkeslöshet på kvällens träning - vilket var synd för det var himla roliga övningar (länkar kommer)
AMRAP 10min
5x10m shuttle run
1x10m bear crawl
5 30kg thrusters

Vila 2 min

AMRAP 5min
Jerk and clean 30kg

Avslutade hemma med 5:45min av 60-days...

Jag var riktigt opepp pga att jag mått dåligt i sockret under dagen, men det kändes riktigt bra att ha kommit iväg i alla fall!
Jag vet inte exakt vad som orsakade energibristen, men det kan ju ha berott på flera olika saker. Exempelvis de höga värdena, att jag inte ätit sedan lunch (dvs drygt 5 timmar tidigare), sömnbrist...

Varför jag fick höga värden under kvällen och natten kan jag bara spekulera i, men det finns många olika orsaker som kan bidra: oro, stress, sömnbrist, rekyler (om sockret har varit väldigt lågt under långa perioder)...

Torsdagen var dessvärre inte bättre den: även nu vaknade jag med lite för höga värden. Tog en hel del insulin och sen var det bara att köra!
Höll sig hyfsat bra under dagen, men jag hade sovit dåligt och var stressad s jag märkte själv att jag fick ta mer insulin än "vanligt".
Skitsamma; jag skulle träna i alla fall! Idag bestämde jag mig för att ladda med lite energi så jag tog två ägg 2,5 timme innan spinningpasset.
Träningen gick över förväntan och jag kände mig glad när jag lämnade gymmet efter avslutningen med 60-days :)

Dusch- och sovdags!

 

 

Det avgör saken!

Kategori: Min diabetes

Har letat en massa information om koffein, kaffe och koffeinfritt kaffe och hittat en hel del intressanta saker. Har kommit fram till att jag ska sluta med - eller åtminstone skära ner drastiskt - på vanligt kaffe och ta någon enstaka kopp koffeinfritt istället.
Se här vad jag dök på:
"A 2002 study (2) of 21 men who were not regular caffeine drinkers looked at the effect of caffeine on men with and without type 2 diabetes. Researchers found that, for both groups, taking a caffeine pill equivalent to 2-3 cups of coffee resulted in significant drops in glucose uptake, causing rises in blood glucose.
Another study, published in the August 2004 issue of Diabetes Care (3), looked at the affect of caffeine on a small sample of type 2 diabetics. Results showed that caffeine had minimal effect on glucose and insulin levels in between meals, but causes considerable surges after eating a meal. Those subjects receiving a 375-milligram dose of caffeine had a 21% bigger increase in glucose levels and a 48% larger insulin level increase in comparison with those taking a placebo during the two hours following their meals.
Det här rör alltså både diabetiker och "vanliga" friska människor. MEN det finns hälsofördelar med kaffe också:
"Several potential explanations are put forward by the studys authors. One is that coffee has been shown to have antioxidant effects on the body, which would in turn reduce the kind of oxidative stress that is known to contribute to type 2 diabetes (5).

Another explanation is that coffee includes a significant amount of magnesium, which has been associated with improved insulin function (6). To make a long story short, there are ingredients in coffee other than caffeine which seem to have beneficial effects on diabetes risk."

Källa: http://www.fountia.com/caffeine-affects-glucose-level

Man kan ju dock inte nöja sig med en enda källa, så jag fortsatte att leta. Enligt en mindre studie har det visat sig att koffeinintag efter en fet måltid, gör att effekten av förhöjt blodsocker stannar kvar i kroppen i flera timmar efter matintaget: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20120411&tem=0&art=1489.

Michael Blomgren har även kommenterat ett inlägg på Kostdoktorn.se: "Min gissning är att det beror på kombinationen LCHF + koffein.

Flera studier har bekräftat att koffein sänker insulinkänsligheten (akut) och gör att celler inte tar upp glukos lika bra + att koffein frisätter kortisol och adrenalin = högre blodsocker som dessutom inte försvinner lika fort (då muskelceller inte längre tar upp det lika bra).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15213023
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11478588

Men, det förklarar inte allt då blodsockret hos både friska och typ-2 diabetiker oftast förblir stabilt efter intag av koffein - men insulin åker upp (samma blodsocker, men mer insulin = försämrad insulinkänslighet *eller* att kortisol+adrenalin frisätter glukos, men att insulinkänsligheten fortfarande är god nog av det tas upp av muskelceller mm). De äter nog inte strikt LCHF i dessa studier skulle jag tro.
http://care.diabetesjournals.org/content/27/8/2047.full

LCHF skapar ett typ av scenario där man måste vara insulinresistent (annars går inte muskelceller på "enbart" fett) för att spara glukoset till celler som behöver det. Koffeinet orsakar helt klart ytterligare insulinresistens vilket kanske förklarar att blodsockret åker upp när koffeinet drar igång kortiol+adrenalin eller också är det just "LCHF-diabetesen" som hindrar det glukos som kortisol+adrenalin frisätter - precis som att äta stärkelse eller göra ett glukostoleranstest på LCHF mao = extremt högt blodsocker även för fullt friska (men gör man om testet några timmar senare ser siffrorna helt annorlunda ut, pga uppreglerad insulinkänslighet, GLUT4, osv)"

Låter vettigt...

Periodisk fasta #3

Kategori: Träning

Ikväll 1930 startade jag min periodiska fasta för tredje gången. Denna gång utan kaffe och så förlägger jag träningen till kvällen med lunch vid tolvsnåret!

Bilden är dagens pepp!

Intressant....

Kategori: Allmänt

Måndagslyx

Kategori: LCHF min mat

Och här kommer bilden på gårdagens middag som jag blev bortskämd med! Det bästa är att han aldrig tillagat kött på det här viset - blev superbra! :*
Läskottflätt (fläskkotlett)
Sallad
Smörstekt lök
Avocado - favorit!
Mitt hemmagjorda kryddsmör - NÅT måste man ju ta åt sig äran för ;) - innehållandes normalsaltat äkta smör, olivolja, gräslök och liiite ekologiskt jordnötssmör

 

 

Måndag och andra dagen utan java...

Kategori: Min diabetes

 

Dagens frukost efter en kylig morgonpromenad: en avocado mixad med ett EKOLOGISKT ägg, några oststavar, grön paprika och gurka. Har hört och läst på flera håll att gurkmeja och ingefära verkar inflammationshämmande på kroppen - bland allt annat nyttigt med de kryddorna som jag får ta en annan gång - så jag blandar i något halvt krm i avocadon! :D

 

”Finfint” var att överdriva när det gäller avsaknaden av kaffe: har haft huvudvärk sedan igår eftermiddag och jag misstänker att det har med kaffet att göra....

Citat från ett forum: "Koffein fungerar i princip som en psykoaktivt centralstimulerande drog. Med andra ord en stimulant av kroppens centrala nervsystem. Som med alla droger är det säkrast att trappa ned intaget innan du slutar helt för att mildra abstinensen. Gällande dig har du säkert ytterligare fem dagars huvudvärk att se fram emot medföljande viss irritabilitet och rastlöshet" https://www.flashback.org/t1353982 Läste också någonstans att man kan drabbas av smärre depressioner och nedstämdhet av den här abstinensen; stämmer ganska bra in på min dag! ;)

Apropå huvudvärk: Jag är inte van vid det längre; för några år sedan hade jag det var och varannan dag men numer är det ett undantagsfall och jag tar ytterst sällan värktabletter. Tror att det kan vara en kombination mellan min CrossFit träning, en typ av stretchövningar som en naprapat gav mig en gång och kosten! Jag äter väldigt lite av den mat som inflammerar kroppen: kolhydrater i stora mängder, gluten, transfetter - listan kan göras lång!

Bestämde mig ju för att leta lite på koffeinets verkan på diabetiker och hittade det här: ”Glukosmätningen visar sammantaget att blodsockernivån låg 8 procent högre, sett över hela dagen, den dag de fick koffeintabletter än dagen de fick placebo. Tittar man på effekten direkt efter en måltid var den än kraftigare; under dagen då studiedeltagarna fick koffeintabletter steg blodsockret med i genomsnitt 15 procent efter lunch och med 26 procent efter att studiedeltagarna ätit middag jämfört med dagen de fick placebo.” http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=8995
Jag har inte druckit java på hela dagen och - bortsett från huvudvärken - har både sockret och min mage mått mycket bättre! Det här kan man ju säkert inte applicera på alla människor, men jag kommer definitivt att dra ner på mitt intag. Sen finns det ju tydligen en massa fördelar med kaffe; bra mot alzheimers, cancer... Men då är det ju frågan om det gäller både koffeinfritt och vanligt?


Så till dagens WOD:ar som bestod av:

AMRAP (så många varv som möjligt) 20 min av 10st 20 kgs thrusters + 10 st push ups med hand release

Därefter 300 double unders på tid varav varje minut 5 st power cleansNexus

Mitt träningspass avslutade jag hemma med 5 min av 60-day project övningar! Känns bra att köra och 5 minuter går himlarns fort så det finns ingen ursäkt att INTE göra det ;D
PS. Huvudvärken gick över efter dagens träning *glad*

Min favoritkarl hade lagat en supergod middag som han förberett hela dagen för min skull - bild kommer imorrn!

 

Söndag wrap up

Kategori: LCHF min mat

Sååå.. Hur var söndagen då? Jag hade bakat en pecannötpaj med tillhörande vaniljcreme - mixtrat med lite olika recept och voilá: de flesta på mormors födelsedagsfika tyckte min LCHF-variant var bra :)
Min bästa recensent är dock karln min: han är kräsen så det står härliga till! Tycker han att det jag lagar/bakar är bra så är det ofta det ;D

Fotot är dagens middag: helstekt kyckling i ugn med ugnsbakade grönsaker och fördigköpt - ve och fasa! ;) - beasås.
Planen var att avnjuta måltiden till en film, men den var så värdelöst dålig att det inte gick att titta klart...

En dag utan kaffe funkade finfint! Men jag var bra sugen på en kopp när alla satt och surplade...

Den här dagen är snart till ända men jag ser fram emot en morgondag utan koffein - fortsätter med experimentet - med crossfit och ytterligare en 60-day abs workout!

Natti

Ett nytt liv?

Kategori: Min diabetes

De senaste veckorna, men framförallt dagarna, har jag försökt att läsa på mycket om träning, kosttillskott, periodisk fasta och hur allt det här kan påverka mina blodsockervärden.
Det finns mycket information och olika tips och råd så det gäller att hitta det som funkar för en själv. Alla är vi ju olika...
Jag har lärt mig att vara min egen doktor under min uppväxt med diabetes, men har på sista tiden tagit till mig mycket av vad Andreas Eenfeldt, Jonas Bergqvist och Martina - Health and Science skriver om på sina bloggar.
Mitt senaste experiment är periodisk fasta; den variant jag testat är 16/8 och kommer att köra det 1-2 dagar i veckan. Det vill säga: jag fastar 16 timmar och äter någon/några gånger under en 8 timmarslucka.
Första gången jag testade detta var i torsdags: jag vaknade med ganska dåliga värden och kände mig allmänt hängig så det började ju inget bra. Det som däremot var positivt var att värdena höll sig ganska jämna under hela dagen. Ingen träning denna dag "tack vare" att jag hade en vilodag.
Andra gången var lördag. Jag inledde dagen med en kopp kaffe - svart - och tränade CrossFit 1030-1130. Under morgonen, innan passet, steg mina värden och jag behövde ta insulin innan träningen.
Efter passet hade värdet stigit än mer. Det var dock inget jag grubblade över då jag vet av erfarenhet att det brukar stiga efter intensiv träning (adrenalin och allt vad det nu heter som tillförs musklerna i kroppen).
Jag tog några få enheter och åt en normal måltid.
Det konstiga var att blodsockret fortsatte att stiga och stiga och stiga... Dum som jag var sköt jag till en hel massa insulin och detta slutade i en lååååångvarig känning :P.

Under kvällen satt jag och surfade runt på internet och lyckades dyka på forum som diskuterade huruvida koffein är blodsockerhöjande eller ej.
Jag började fundera kring hur jag hade mått under lördagmorgonen och hur mina värden sett ut... Jag hade ju faktiskt fått hjärtklappning (adrenalin) och höga sockervärden efter min kopp kaffe! Dessutom fick jag väl något adrenalinpåslag av träningen så det måste ha fördubblat effekten - eller??
Jag gjorde slag i saken och bestämde mig för att testa redan under söndagen om det skulle bli någon skillnad.
Dvs; inget kaffe innan min pyttekorta joggingrunda och efterföljande magträning.
Återstår att se hur dagen kommer att följa.
En sak har jag bestämt mig för i alla fall: jag kommer att fortsätta med mina fasteperioder 1-2 ggr/vecka (där jag avslutar fastan med någon form av träning åtminstone en av dessa dagar) ända till det visar sig att det verkligen inte är något för mig - OM det gör det vill säga.
Rubriken lyder ju "Ett nytt liv?" och det innebär egentligen en del olika saker som jag ska testa för att se om jag kan optimera min träning och må bättre i min diabetes:
  • Läsa på om och testa aminosyrorna EAA före träning
  • Dra ner på kaffe (får testa koffeinfritt om jag absolut inte kan vara utan) 
  • Minska på mjölkprodukterna (verkar som att mjölkprotein påverkar mitt blodsocker ganska mycket)
  • Köra igång med "Project 60-day" - gjorde första workouten imorse och det verkar lovande! :)
See ya!

Bild

Kategori: LCHF min mat

Me-time-middagen! Kom på att jag ju kan ladda upp den via telefonen... Gonatt

 

Me-time

Kategori: Allmänt

Åkej... Det här känns ju.. Annorlunda! ;)
Har haft en riktig Me-time dag idag; karln min har haft annat för sig och det har faktiskt varit mysigt (tro det eller ej) att rå om sig själv lite :D
Har i alla fall äntligen fått arslet ur vagnen att starta min alldeles egen blogg och kommer att snygga till den lite med bilder och tankar i min vardag. Näst efter en profilbild tänkte jag faktiskt ladda upp en bild på min supergoda Me-time-middag! *hehe*
Nä; nu ere dags för film - ses!