cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Leveransen har kommit!

Kategori: Allmänt

 
Min beställning från LCHF-butiken kom i veckan! Jag, syster och mor har beställt en massa goa grejer :)
Kokosfett, kokosmjöl, mandelmjöl, sötrix, hasselnötsmjöl, 100%-ig choklad... Och en del annat!
Gillar verkligen den webbutiken och de har alltid snabba leveranser
 
Länk finns här bredvid
 
 
 

Hemmaträning

Kategori: Träning

 
Var sen hem i torsdags och körde "Ivan the terrible" - som jag hittade på functionalfitness.se - hemma i vardagsrummet :D
 
Hopprep är inte aktuellt att svinga med på vårt fina golv, så jag simulerade hopprepshopp - utan rep ;)
 
Ivan the terrible
90sek single unders (singelhopp)
50 lunges (utfall)
50 push ups (armhävningar)
50 sit ups
90sek singel unders
40 lunges
40 push ups
40 sit ups
90sek single unders
...
så fortsätter man denna stege till man slutar på
90sek single unders
10 lunges
10 push ups
10 sit ups
 
Inte helt optimalt att köra utfall två dagar i rad kanske :P... Armhävningarna körde jag på knäna pga att jag ville få bort en del av belastningen från handleden - men jag körde "vanliga" alltså inte på knogarna: jag är på god väg tillbaka! :D (tilläggas ska att jag hade träningsvärk i bröstet sedan tisdagspasset *HAHA*)
Rocken strömmade ut ur högtalarna och jag kände mig faktiskt peppad! Var rejält omotiverad på vägen hem...
 
Älskade Karln <3 fixade Champinjonsoppa som jag njöt av till middag
 
 
 
 

Lakritsbollar

Kategori: LCHF min mat

 
Hittade receptet på de här bollarna på Mariannslchf - men jag var osäker på om jag skulle gilla smaken så jag halverade måtten.
De var jättegoda! På den här bilden är några rullade i mandelmjöl, andra inte men båda var lika gott! Nästa gång funderade jag på om man ska testa att rulla dem i kokos?
 
Jätteenkelt var det i alla fall!
 
 

Trevlig fredagsmorgon

Kategori: Allmänt

 
Som jag skrev tidigare i veckan har jag ganska mycket på jobbet. Idag, fredag, visste jag att det skulle bli sent och imorrn lördag firar jag och Karln/Coach vår årsdag så jag skippar träningen.
DÄRFÖR gav jag mig ut på en liten joggingtur istället för den vanliga morgonpromenaden! Hade sovit konstigt så både huvudet och nacken värkte, men det fick inte hindra mig! Det roliga var - tänkte jag på nä jag sprang där i mörkret - att det här kunde jag aldrig föreställa mig att göra för 7-8 år sen.
På den tiden gick jag mina promenader och jag brukade möta en tjej som var ute och sprang och jag tänkte: "jag gillar att träna och promenera - men så långt som att springa på morgonen kommer jag aldrig att gå!" ;)
 
Körde en 6-pack när jag kom hem och avslutade det hela med en varm chokladproteindrink *mmmmmmmmm*
 
Bilden visar ett par träningsbrallor som jag e sugen på! Syster tipsade om dem och det var ett flertal på CrossFit-tävlingen som gick omkring med såna
 
 

Onsdagens träning

Kategori: Träning

 
Även onsdagspasset inspirerades av T's axelskade-WOD:ar, men jag och syster justerade och lade till litegrann bara för att kunna köra samtidigt:
 
Vi värmde upp med att öva på Double Unders (det funkade med min handled!)
 
Original-WOD:en såg ut såhär:
3 varv av
30 m utfallssteg
50 back squats 20 kg
25 back extensions
 
Nu var vi på ett gym där vi inte hade plats att mäta ut 30 m utfalssteg så det blev detta:
 
2 varv av
30 st lunges (utfall)
50 back squats 20 kg
 
30 st SDHP med kettlebell
25 shoulder press med kettlebell
 
 - när den ena körde den övre delen så körde den andra den nedre och så skiftade vi.
 
Avslutade med 6-pack!
 
 

Råa pecannötter

Kategori: Allmänt

 
Har hittat storpack med ekologiska pecannötter! Råa så man får själv rosta och salta dem om man är ute efter den smaken.
Himlarns goda men ganska dyra... Fanns på min lokala COOP ;)
 
 

Recension av Bröderna Olsson Garlic and Shots

Kategori: Allmänt

 
Åt middag på Bröderna Olsson på Folkungagatan häromdagen. 
Deras hemsida har lagt ned och de är inte tillräckligt engagerade för att försöka få igång den igen (jag ringde och frågade och fick till svar att "den är det bara att skita i").
Hade dock läst en del recensioner där man sa att maten var jättegod så jag o Karln var tvungna att testa i alla fall!
Temat är vitlök och all mat innehåller någon form av denna ingrediens. 
Vi kom dit strax före sju och slapp stö på deras kölista tack vare att vi bara var två stycken: de hade ett bord vid fönstret. 
Medan vi väntade i 45 minuter på att få in maten, satt vi och tittade på deras rätt roliga inredning: de hade hängt upp/ställt in all möjlig "skit" som täckte golv och väggar (säkert för att man skulle ha något att göra medan man väntade på maten mm.)
Karln beställde in hamburgare och jag lammstek med baconlindad sparris, rödvinssås och maltwhiskeysmör. Allt var jättegott! (jag åt dock inte så mycket sås, vet att den ofta innehåller socker och dyl.)
Inte en enda gång medan vi åt var det någon av servitörerna som frågade om maten smakade bra... Och då gick det ändå förbi flera stycken.
Från det att vi ätit klart till att vi äntligen fick betala, passerade ytterligare 45-50 minuter. Jag hatar att vänta.
 
Summa summarum; maten var god, men jag kommer inte tillbaka på grund av den dåliga servicen - synd!
 
 

Äntligen har jag hittat den "perfekta" korven!

Kategori: Allmänt

 
Lite tjockare än ölkorv - hittade den på COOP hemma. Det bästa är att den varken innehåller dextros, socker eller potatismjöl!
 
 
Fläskkött, paprikapulver, salt, laktos, vitlök, två konserveringsmedel. Glutenfria. Toppenbra bråttommellis eller känningsmat - eller bara som snacks :)
 
 
 

Håller med!

Kategori: Allmänt

 
Visst vill jag bygga muskler OCKSÅ, men är hälsan ju nummer ett! Gårdagens Metro nämnde bl.a CrossFit som träningsform när vi vill ägna kortare tid åt träningen, men samtidigt få ut så mycket som möjligt av den - instämmer :)
 
MIN träning bestod igår av
Jogging i slingan hemma
10 tabata sprinter 
(hemma) totalt 16 tabata av
Plankan
Armhävningar (!) på knogarna och knäna - ville inte riskera att göra mig illa i handleden så jag går ut försiktigt med belastningen
 
Det här citatet nedan håller jag med Paolo Roberto om: "Det som är grejen med träning är att man ska leva hälsosamt och det är jätteviktigt nu med alla konstiga kostdebatter vi har som den med LCHF" - jag tycker också att "debatten" om LCHF - naturlig mat som vi håller oss friska och starka av - är konstig! You go Roberto! ;D
 
 
Ha en bra dag, ikväll blire träning på gymmet med syster
 
 

Måndag och träning!

Kategori: Träning

 
Kära T <3 på klubben hjälpe mig med nedan WOD: hon hade en axelskada för ett tag sedan och komponerade lite egna pass som funkade för henne - vilka jag nu får ta del av :D
 
3 varv av
800 m löpning
50 back extensions (rygglyft)
50 sit ups
 
Jag hade ont i skallen och var frusen när jag kom hem från jobbet, men jag kunde ju inte börja veckan med att inte träna! Dessutom resonerade jag som så att huvudvärken ofta släpper när jag tränar så det var bara att köra på - inga ursäkter!
 
jag körde på IP hemma - iskallt att gå utanför dörren, men blev varm ganska snart ;) - och avslutade med att springa upp och ner för 156 trappsteg innan jag begav mig hemåt.
Körde även en 6-pack hemma i vardagsrummet som pricken över i!
 
Den här veckan är kylen och frysen tom, bortsett från ägg, avocado, bacon, smör, ost och lite sånt och jag har dessutom mycket på jobbet så det blir ingen matlagning av.
Jag gillar att laga mat, men det är ganska skönt att kunna koncentrera sig bara på träningen och sen koppla av innan läggdags...
 
 

Torsdags....fisk?

Kategori: LCHF min mat

 
Hör och häpna; det blev fisk två gånger förra veckan! Händer aldrig eftersom att Karln inte är så förtjust i firre, men den här gången lyckades jag smyga in det ;)
 
Kokt torsk med smör-, bacon- och äggsås! Hittade receptet här
 
Smörsåsen
1 pkt knaperstekt bacon
2 kokta ägg
150 g smör
 
Stek baconet och låt rinna av på papper. Smölt smöret i en stekpanna och tillsätt baconet och de skurna kokta äggen. 
Känns inte helt kosher att blanda smör och bacon, men det var jättegott!
 
Fisken
Torsk (färsk som jag hade fryst in)
Salt
Vatten
 
Koka upp lättsaltat vatten, skär fisken i bitar. Stäng av plattan och lägg i fisken - låt ligga kvar 5-10 minuter beroende på storleken på bitarna.
Eftersom att såsen är salt i sig behöver man inte salta fisken så mycket!
 
Till det här åt vi kokt vit sparris (och det gick hem hos Karln ;D)
 
 

Höstig söndagsmat

Kategori: LCHF min mat

 
Hade en väldigt mysig helg bestående av några timmars besök hos mor min <3 på lördagen och en heldagspromenad i stan i vår-/höstvädret igår!
Helgen avslutades med en höstig köttbullsgryta :)
 
Köttbullar i tomatgryta (serverad med ugnsstekt paprika och selleri)
500 g fläskfärs
1 ägg
Champinjoner
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör
Kokosfett
Krossade tomater
2 dl vatten
Kokosmjölk
Färsk basilika
Ingefära
Gurkmeja
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
Paprikakrydda
Spiskummin
Kanel
 
Stek champinjonerna i smör och kokosfett till vätskan kokat bort och champinjonerna fått en fin stekyta.
Tillsätt löken och vitlöken och stek en stund till.
Krydda med gurkmeja, ingefära, paprikakrydda, salt, peppar, cayennepeppar.
Häll på tomaterna och vattnet, låt koka/steka till tomatkrosset är mjukt och allt har kokat ihop.

Medan tomatsåsen kokar:
Blanda färsen med ägget, spiskummin, svartpeppar, kanel, salt, paprikakrydda och ingefära.
Forma små köttbullar och låt dem få stekyta i smörad panna - de ska INTE bli genomstekta.

Tillsätt kokosmjölken i tomatsåsen och lägg i den finhackade basilikan. Låt koka ihop.

När bullarna har fått färg: lägg i dem i tomatgrytan (häll även på skyn som bildats) och låt koka klara - ca 5-10 min

 

Veckans soppa

Kategori: LCHF min mat

 
Vem säger att LCHF:are bara äter kött och därmed bidrar till miljöförstöring?? Förra veckan åt vi vegetariskt  två gånger (okej, bortsett från kycklingbuljongen som ingår i denna soppa, men den hade jag sparat från förra gången vi åt kyckling)
 
Försöker ju att äta soppa åtminstone en gång per vecka (bara för att det är så gott ;)
Lördagens recept hittade jag för flera månader sen på någon amerikansk receptsajt som jag tyvärr inte minns namnet på nu. Bytte ut några ingredienser och höftade med måtten litegrann:
 
Valnötssoppa
Smör
1 rödlök
2 selleristjälkar
2,5 dl valnötter
4 dl kycklingbuljong
2 dl vatten
Det krämiga från 1 burk kokosmjölk
Salt
Svartpeppar
2,5-3 dl riven smakrik ost (jag hade Old Dutch Master)
 
Bryn den finhackade löken och sellerin i smör tills det blivit mjukt. Mixa tillsammans med valnötterna till det blir som en pasta - enligt receptet skulle det vara slätt, men det var lättare sagt än gjort!
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt all vätska samt kryddorna. Rör om så att allt löses upp. Låt koka en stund och tillsätt den rivna osten som får smälta i och lösas.
 
:)
 
 

Njaaaaa.....

Kategori: Träning

 
Träningen i torsdags gick sådär... Hade huvudvärk och var supertrött efter jobbet, men jag hade ju bestämt mig för att träna så det var bara att pallra sig iväg!
 
Jag övade front squats (har fått tips från instruktörer på klubben om hur man kan hålla stången utan att anstränga handleden).
3-3-3-3-1-1
Tekniken var ok, men jag kände inte att jag "orkade" så mycket... 
Därefter körde jag en magövning paralellt med plankan - som Coach tipsade om: han hade kört den själv. Besod av vardera 40-30 och 20 sek arbete, så lite vila som möjligt.
Vi avslutade med en thrustersstege med medicinboll (bollar och stockar funkar att hålla för min handled, men inte stänger än så länge)
1-2-3-4-5-6-7-8-9-10
 
Var inte supertrött efter passet, men tydligen gav det något ändå för jag hade träningsvärk två dagar efter! :/
 
 
Lördagen då?
Jo; jag hade bokat in ett spinningpass på lördagförmiddag 10:30. Jag var laddad och såg fram emot att få cykla lite! :)
Vad som sen hände vet jag inte... Jag var helt galet slut i benen och allt var jobbigt...Jag gav inte upp i alla fall: jag körde så hårt jag orkade med och det hjälpte verkligen med instruktörens pepp!
Var totalt färdig efteråt så jag gjorde ju mitt max. Avslutade med ett 6-pack promise innan det var dags att gå hem - nöjd ändå får man väl säga...?
 
 

Baka...

Kategori: Allmänt

     
 
Jag äter helst mat och salta snacks - har lättare att hitta på matrecept på egen hand än bakning. Ska jag baka nåt så följer jag nästan alltid recept till punkt och pricka ;)
Utöver mariannslchf.se har jag nu hittat en ny blogg: Bakasockerfritt - me like! Här ska det bli bakning av ;D
 
Treflig helg!

Tips på vad man kan göra med paranötter

Kategori: LCHF min mat

 
Inget omvälvande, men jag tyckte att det var så himlarns gott! Paranöten är en av mina favoritnötter ;)
 
Rosta naturella paranötter på låg värme till de får lite färg och blir varma.
Mixa i matberedare/mixer till det blir en smet, smaka av med lite salt - nu är smeten ganska varm - ställ in den i kylen (frysen om du har bråttom) och låt den stelna något!
 
Nu har du ett supergott paranötssmör :D
 
 

Mina promenader!

Kategori: Allmänt

 
Sen jag bodde hemma och vi hade hund så har jag alltid tagit promenader.
När hundarna försvann så fortsatte jag att gå upp varje morgon och ta en morgontur – det tillhör liksom min rutin ;)
 
Att jag senare under tonåren fick höra att ”det är jättebra för fettförbränningen att promenera innan frukost” gjorde bara att jag hade ännu starkare vilja att fortsätta. Idag gör jag det dels för mitt blodsocker – för att ”slippa” ta så mycket insulin – för att få frisk luft och lättare motion då och då (har ett ytterst stillasittande jobb).
För övrigt tycker jag att det många gånger är rogivande att bara vara ute och gå, filosofera på egen hand eller ”snacka skit”  med ett sällskap. 
Självklart ville jag ju nu ta reda på om det finns fler hälsofördelar med promenader, så jag kollade upp det! *hehe*
Hittade info här
 
Man tar bl.a upp:
Du får starkare hjärta
Promenader håller ditt hjärta friskt genom att sänka det onda kolesterolet och höja det goda kolesterolet. Genom promenader minskar också risken att utveckla högt blodtryck.
Håller magen igång
....i Sverige och Kalifornien har forskning visat att män med stillasittande arbeten löper betydligt större risk att drabbas av tjocktarmscancer än dom som har ett rörligt yrke.
Reglerar blodsockret
Minskar risken för bröstcancer
Sov bättre
Du blir gladare
Lättare att hålla vikten
Ger skydd mot Alzheimers
Mindre risk för benskörhet
Håller dig ung längre
 
Är man mer intresserad kan man även hitta info här
 
 

Variant av Per Mobergs Currykyckling

Kategori: LCHF min mat

 
Har man gott om tid - vilket jag hade i söndags - så kan man göra ett långkok på kyckling! För nåt år sen gjorde jag om Per Morbergs kycklingcurry och nu var det dags igen ;)
 
1 hel kyckling
15 cm purjolök (hade ingen i söndags dock)
1 gul lök
2 vitlökar
1 knippe färsk rosmarin (hade ingen)
Timjan
Dragon
Gurkmeja
Vatten till kycklingen är täckt i grytan
Smör
Paprikakrydda
Ingefära
Salt och svartpeppar
Cayennepeppar
Spiskummin
1 burk kokosmjölk (alt. 3-4 dl grädde)
 

Skär purjolöken och den gula löken i stora bitar.
Täck kycklingen med vatten och låt koka tillsammans med purjon, gula löken, vitlöken, rosmarin, timjan, dragon och gurkmeja till dess att kycklingköttet nästan faller av benen av sig självt.

Tar ur kycklingen ur grytan och låt svalna en aning. Fortsätt att koka lökarna i vattnet ca 10-15 minuter. Sila.

Bryn kryddorna försiktigt i smör.
Häll sedan på ca 5-6 dl av den silade kycklingbuljongen (resten kan med fördel sparas till nästa gång man behöver kycklingbuljong).
Låt koka tillsammans med kokosmjölk (grädde)  till såsen tjocknat en aning. Rensa kycklingen och tillsätt i såsen - rör om och låt kycklingen värmas. Smaka av.

 

Intervaller

Kategori: Träning

 
Jag och syster tog oss till Ågesta igår för intervallträning! Det hade varit uppehåll och fint väder hela dagen, men på vägen hem kom det flera störtskurar så det var ganska blött både i spåret och på utegymmet...
 
Det började skymma så smått och var väldigt rått ute när vi kom fram *brrrr*. Vi inledde med ett intervallpass som jag kört tidigare - det kändes toppenbra och vi var verkligen på samma nivå :) Fick inte ont någonstans *hehe*.
Det var skönt att ha sällskap - man peppar varandra utan att behöva säga så mycket!
 
När vi stannade vid "gymmet" så var det ganska mörk och inte särskilt mycket folk - bra! Då fick vi ha redskapen för oss själva :D
Vi hade bestämt en del övningar tillsammans och syster byggde ihop cirkeln med samma tema som intervallerna under löpturen: arbete 1 min, vila 30 sek.
Vi körde 8 övningar X 2 varv - en eller ett par av dem gjorde vi olika pga min handled:
Tuckjumps (jämfota höga hopp)
Plankan
Axelpressar (vi använde en av stockarna som finns på gymmet)
Squats (knäböj)
Hopprep - singelhopp (jag = jumping jacks)
Bänkpress (jag = floor wipers fast utan skivstång)
Box jumps (på stubbarna som dock hade blivit blöta av regnet så vi hoppade "försiktigt")
Mountainclimbers
 
NÖJD! :)
 
 

Gratäng

Kategori: LCHF min mat

 
Gjorde en auberginegratäng i måndags: superenkelt och det underlättar om man har litegrann förberett ;)
 
Auberginer (valfri mängd)
Salt
Olivolja
Tomatsås (blev över från middagen med syster)
Riven gräddig ost
Färsk basilika
Riven parmesanost
 
Skär auberginerna på längden och "vattna av" dem genom att salta och lägga på papper i ca 20-30 min. Under tiden kan du tillaga tomatsåsen.
Stek de avtorkade auberginerna i olivolja till de fått fin färg och blivit mjuka. Låt rinna av på papper.
Varva sedan auberginer, tomatsås, riven ost/parmesan, färska basilikablad och avsluta med parmesan på toppen. Krydda med oregano och ställ in i 225-250 gradig ugn i ca 15-20 min
 
 

Handledsstatus

Kategori: Allmänt

 
Handleden känns bättre och bättre, men den blir lätt ansträngd. Har beslutat att avvakta till nästa vecka innan jag börjar testa på olika varianter av armhävningar och lyfta saker och ting.
Fram till dess har jag fått anvisningar av Coach att klämma på hans stressboll ;)
 
Läkaren menade på att det inte krävs någon särskild rehabträning, men å andra sidan nämnde han heller ingenting om att tummen skulle vara avdomnad i tre veckor... :/
 
Längtar till att få träna mer varierat!
 
 

Tisdagslyx

Kategori: LCHF min mat



Såhär såg gårdagens fiskrätt ut: Laxtournedos med rostat broccolimos och valnötssmör!
Det gick faktiskt hyfsat snabbt att tillaga:
 
Laxen:
Laxfiléer
Proscioutto
Salt
Svartpeppar
Citronsaft
Smör
 
Jag hade bara frysta filéer och de är ganska tjocka så jag delade dem på hälften. Salta, peppra, häll lite citronsaft (antingen den gula plastcitrinen eller riktig) och rulla ihop dem. Snurra sen in dem i proscioutton och stick - för säkerhets skull - in en tandpetare rakt igenom.
Stek hastigt på båda sidor - så de får en stekyta - lägg sen i smord form och in i 200 gradig ugn ca 7-10 min.
 
Broccolimos
Broccoli (jag hade fryst)
Smör
Vitlök
Havssalt
 
Smörj en plåt, fördela ut den väl avrunna broccolin, salta och lägg flera smörklickar på. In i ugnen på 200 grader - mest fördelaktigt att börja med detta innan laxen!
Rör om då och då, när broccolin börjar få lite färg; släng in vitlöken och mer smör om det behövs.
Då broccolin har mjuknat och fått ytterligare färg; ta ut, släng i mixer/matberedare och mixa slätt tillsammans med ännu mer smör! ;) För att få en lösare konsistens kan man tillsätta lite vatten alternativt grädde, creme fraiche eller dyl.
 
Valnötssmör
Smör
Valnötter
Parmesanost
 
Se till att smöret är rumstempererat. Mixa fluffigt och tillsätt därefterhackade valnötter och parmesanost i valfri mängd. Jag mixade lite för länge; smöret blev slätt iställete för att få den där goda crunchiga bitarna...
 
 
 
Smaklig spis :)
 
 

Lördagsmys och meatza

Kategori: Allmänt



 
Efter träningen på lördagen mötte jag upp syster för att handla lite till kvällens middag. Vi åkte hem till mig och satt på balkongen i solskenet och bara njöt <3 - enstaka hallon och blåbär slank allt ned *hehe*
 
Vi satt bara och pratade, läste tidningar och smidde planer - så jäklarns mysigt!
 
Till middag lagade vi "Meatza" - en pizza med köttfärsbotten istället för "bröd". Jag har hittat flera olika recept, bl.a på Marks Daily Apple, men idén fick jag från en blogg som heter Sockertjocken.
 
Vår variant såg ut såhär:
Botten
1 kg köttfärs
1 ägg
Salt 
Svartpeppar
Paprikapulver
Gurkmeja
Ingefära
 
Tomatsås
 
Topping
Färska champinjoner
Proscioutto
Kronärtskockshjärtan
Färska basilikablad
Riven ost
Oregano
 
Blanda alla ingredienser till köttfärsbotten, tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper - ca 1 cm tjockt. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter.
Köttfärsen krymper ganska mycket och släpper en hel del vätska så tryck upp den en bit på kanterna innan den ställs in i ugnen.
 
Häll av vätskan alt. byt plåt och papper!
Lägg på alla ingredienser i vilken ordning som helst, ställ därefter in i ugnen igen till meatzan fått önskad färg.
God som den är men kan med fördel serveras ihop med en sallad :)
 
Efter maten gick vi en sväng i den sköna höstkvällen och avslutade med supergoda kokosbollar som Coach/Karln hade rullat till oss <3
 
 
 
 
 

Inspiratioooooooon!

Kategori: Träning

Trappintervaller måndag

Kategori: Träning

 
Jag satsade på intervaller i trapporna vid vår IP och körde samma pass som här. Tyvärr hann jag inte stretcha ordentligt: kom iväg jättesent och hade inte ätit.
Medan maten stod i ugnen avslutade jag med 6 min 6-pack :D - alla "pass" är redan avverkade, men jag återanvänder dem lite sporadiskt eftersom att jag gillar dem.
 
Ha en bra!
 
 

Recension av AG

Kategori: Allmänt



 
Var ju på restaurang med några kollegor i fredags - Restaurang AG på Kronobergsgatan i Stockholm.
Alltså... Ja går inte särskilt ofta på dyrare restauranger så jag har inte mycket att jämföra med, men fasiken vad bra det var!
 
Toppenservice, supergod mat, cool inredning (bortsett från lite kost som jag inte försod mig på), jättefint porslin och skitfina bestick :)
Det var inte alls ngra problem att ersätta potatis och bröd med exempelvis sallad - två till av oss som LCHF:ar ;)
 
Dåliga mobilbilder och dessvärre fick jag inte med varmrätten och desserten...
 
Förrätt  
Hel kronärtskocka med vispat brynt smör
Varmrätt
Griskulting Cochinillo med tryffelmajonnäs & grönsallad - en rätt för två som jag delade med en av de andra
Efterrätt
Vi var fyra som delade på tre olika ostar: Taleggio, La Tur och Capridor
 
Jag har aldrig ätit Griskulting förut - kändes lite makabert att beställa.. - men det var sååååå himla gott!
 
Ostarna var dock inget märkvärdigt, men de serverades med rostade valnötter och lite honung för att "piffa till det".
Kan definitivt tänka mig att gå hit igen, men då ska man nog se till att ha lite på fickan ;)
 




 
 
 

Varför...?

Kategori: Allmänt

 
...ska konferensdagar/möten alltid innehålla en massa fika?
 
I förra veckan hade vi ett flertal möten på mitt jobb. 
Receptionisten hos oss ansvarar alltid för inköp av luncher mm vid sådana tillfällen och en av dagarna skulle det hållas konferens för ett flertal personer. 
Hon räknade upp allt som skulle serveras under den här dagen:
 
Utöver att alla mötesdeltagare bodde på hotell och fick frukostbuffé på morgonen, så skulle de serveras juice, croissanter med ost och marmelad när de kom till vårt kontor.
Inne i konferensrummet hade man även tillgång till olika sorters mjölkchoklad, frukt och allehanda godis.
Därefter var det lunch - sallader - som plockades upp till rummet.
Fikadags! Bullar, kakor, ännu mer croissanter och juicer - plus att godiset fortfarande stod kvar sedan förmiddagen.
Allt det här fanns tillgängligt under resten av eftermiddagen; ända till det var dags att bryta upp och bege sig till middagen som skulle hållas på restaurang.
 
Behöver jag ens kommentera? Är det inte väldigt svårt att koncentrera sig efter de här volymerna av socker, kolhydrater och stillasittande? Förstå vad trötta de blir när sockret går ur kroppen! Då är det bara att fylla på med mer: det fanns ju gott om den varan... :P
Jag blir faktiskt lite illamående när jag tänker på det... *isch*
High Carbohydrates ;)
 
 
 
 

Lördagens tabatagym

Kategori: Träning

 
Det var jättefint väder igår, men trots det valde jag att köra min tabata hemma efter morgonpromenaden med Coach.
 
Den här gången körde jag 5 övningar med hjälp av en trälåda, en mopp ;D och så mattan:
 
Ben (ingen idé att jag försöker förklara hur man gör, kolla denna video istället - 6:41 in i inspelningen) 
Rygglyft/back extensions (kändes ordentligt efter föregående övning!)
Shoulder press (det var här jag använde moppen: ingen vikt på handleden)
Snabbjogg på stället
 
Tabata innebär alltså att man utför en övning i 20 sek, vilar sedan i 10 sek och upprepar detta 8 gånger per övning - fort ska det gå! :)
 
 

Böcker jag vill ha :)

Kategori: Allmänt

 
 
                                             
 
 
 
 
 

Blä...

Kategori: Allmänt

Ur blodsockersynpunkt var gårdagen den sämsta på länge; värdena åkte upp och ner som jag vet inte vad...
Har ingen förklaring alls, men jag börjar fundera på om det kan ha med nattsömnen att göra som jag skrev om för en tid sen? Förra veckan sov jag runt 9 timmar per natt och dessutom gick jag och lade mig efter att jag tagit långtidsverkande på morgonen - idag går jag ju upp direkt när jag tar insulinet. Läste någonstans att det tar två timmar innan just långtidsverkande börjar verka.
 
Ikväll ska jag ut och äta med jobbet.
När sockret har varit så ojämnt och jag har tagit så mycket insulin så känns det inte så bra att köra en två/trerätters på restaurang: jag vet ju att kroppen reagerar på maten och att det man äter allt som oftast innehåller något som höjer värdena. Det är liksom lättare att hantera om sockret har hållit sig jämnt några dagar innan: då vet jag mer exakt hur mycket insulin jag behöver - nu har jag ingen aning. 
JAG upplever det som att jag inte ens har tränat när det blir såna här svängningar och höga värden eftersom att magen liksom svullnar, jag blir trött och äter ibland mer (får ju känningar de gånger som det blir för mycket insulin), blir på dåligt humör... 
Bestämde mig i alla fall igår för att acceptera att vissa veckor är såhär; jag ställde om insulinet strax före och under den veckan som jag var hemma - nu har jag kommit tillbaka till vardagen med jobb och allt så det är klart att det krävs en viss omställningsperiod *skit också*.
 
På grund av mina dåliga värden var jag på vippen att strunta i träningen igår, men jag tog mig i kragen och stack ut ändå. Planerade att köra i lugn takt så att jag inte stressade kroppen ännu mer.
Jag tog två dl EAA och gick bort till IP:n här. Under promenaden dit började jag må bättre och när jag startade WOD:en kändes saker och ting inte alls så jobbigt och svårt - jag körde på och var ganska nöjd med mitt tempo!
Jag körde två varv mer än den ursprungliga som jag återigen hittat på funtionalfitness.se
 
5 varv
400 m löpning
30 utfallssteg
15 T2B
 
Nu hade jag ingen stång att hänga i för T2B - dessutom klarar inte min handled sånt än - så jag körde en egen variant på marken: ligg raklång på rygg, lyft upp benen och "tryck" upp höften så att rumpan lyfter från marken. Den här övningen kallas säkert för nånting, men jag har ingen koll... Ska se om jag kan hitta nån film på hur det ser ut ;) 
 
Med hopp om en bättre dag idag - ha det bra!
 
 
 

"Hemmagjorda" nötter

Kategori: LCHF min mat

 
Tips på hur man gör sina egenkryddade nötter! Jag köpte Änglamarks mandlar och Sevans cashewnötter - naturella och råa. Båda dessa var de med lägst kolhydratinnehåll.
 
Det blev två olika smaker och receptet finns även här sedan tidigare:
 
Salta mandlar
200 g ekologiska (helst) mandlar
5 msk salt
2 dl vatten
 
 
Cashew med cajunsmak
200 g cashewnötter
4 msk salt
1 msk cajunkrydda
2 dl vatten
 
 
Sätt ugnen på 200 grader om det är varmluft, 225 grader om det är utan.
Häll vatten och krydda i en kastrull, koka upp till saltet har löst sig.
Lägg i nötterna så att vattnet täcker och låt ligga i under ca 1 min (risken är att de skållas om de ligger i längre) - med cashewarna är det dock bra om de ligger något längre.
Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper, in i ugnen i ca 10 min eller till de fått en fin färg - något brända ;).
Klart!
 
 
 
 

Lillördag

Kategori: Allmänt



 
Nu har blodsockervärdena börjat återgå till de lägre nivåerna... Men bl.a på grund av väldigt sen middag vaknade jag med högre socker än önskat igårmorse - och jag var dessutom fortfarande mätt sedan kvällen innan - så jag drack bara en Bullet Coffee till frukost.
Det enda insulin jag tog var långtidsverkande; förväntade mig att sockret skulle sjunka bara med hjälp av det - men icke!
Två timmar innan lunch vart jag så superhungrig att jag inte kunde vänta - tog insulin och åt en avocado.
Rent psykiskt känns det inte så bra att tillsätta insulin hela tiden; vet ju att det bland annat binder fett och jag vill liksom inte ta det "i onödan", när jag ändå ska äta om ett par timmar och då kommer att ta några enheter... Men men, idag gjorde jag det i alla fall och sedan 11-tiden idag har jag haft låga blodsockervärden. Känning under senare delen av eftermiddagen. 
Fattar fortfarande inte riktigt vad de här stora variationerna beror på? 
 
Onsdagen bjöd inte på någon träning, men däremot en 1,5 timme lång promenad med en italienska som jag träffade på en middag för några veckor sen! 
Det var kyligt men väldigt fint väder och vi pratade på som bara den - jättemysigt :)
Kommer att bli fler gånger, men hon är lite orolig för vintern och snön - jag med!! Ser verkligen inte fram emot det där mörka, kalla.. alltid frysa.... Brrr. Får väl gå upp värmen ;)
Bilden - mobilbild igen :/ - är från promenaden! 
 
Hemma vid åtta och helt slut efter att halva veckan passerat - tur jag hade matlådor i frysen :D
 
Ikväll blir det dock träning! Ska visst vara fint väder så jag funderar på att bl.a köra en WOD som jag hittade på functionalfitness-sidan - återkommer om det!
 
Ha en bra
 
 
 
 

Träning med käraste syster

Kategori: Träning

 
Skulle ju som sagt träna med syster igårkväll, hittade en WOD på funtionalfitness.se - men jag fick justera två av övningarna så att de passade min handled (skriver dem inom parentes).
 
Såg fram emot kvällens pass och det hade ju varit superväder hela dagen! Saker och ting strulade och vi kom iväg ganska sent: lagom till regnet började droppa *suck*
Aja, det var bara att dra på sig "GI Jane-humöret" och köra :) - det som peppade mig mest var en av de inspirationstexter som jag lade upp för ett tag sen:
"Discipline is doing what you know needs to be done even if you don't want to do it"
 
Höll till på Ågesta utegym för nedan
Vi började med en uppjogg på 1 km - ganska lugnt tempo - innan WOD:en
50 jumping jacks
50 shoulder press på en ganska lätt stock som finns uppsatt (armhävningar)
50 tuckjumps
50 mountain climbers
50 situps
50 squats
50 shoulder press (burpees)
50 jumping jacks
Nerjogg 1 km
 
Det var ett kul pass, men nästa gång kanske jag lägger till fler i antalet eller kör ytterligare en WOD alternativt en styrke/-teknik WOD så att man blir HELT slut!
Det bästa var i alla fall att ha sällskap och jag kände mig nöjd efteråt: regnet gjorde inte så mycket alls och energin kom liksom strömmande tillbaks redan under uppjoggningen :)
 
Måste också bli mycket bättre på att stretcha: har värk överallt men främst i skenben och axlar - tyvärr inte träningsvärk :S...
 
Karln/Coach stod för kvällens middag och det blev ugnsrostade haricot verts med het baconröra - yummie!
 
 
 

Finn 5 fel....

Kategori: Allmänt





  

 ...i den högra morgonpromenadsbilden ;P. Nu kommer det: sakta men säkert och jag vill verkligen inte gå mot regning och kall höst!
 
Ses under dagen med lite uppdatering på gårdagens träning med käraste syster :)
 
 

Två olika pizzor

Kategori: LCHF min mat

Bakade pizza i lördags; jag var osäker på om någon var nötallergiker så det fick dels bli den vanliga jag gör på mandelmjöl och sen en med halloumiost i botten - det receptet hittade jag här men jag bytte ut en ingrediens (den kommer att stå inom parentes i receptet).
Pizzabotten nr1
50 g smör
1,5 dl vatten
3 ägg
4,5 dl mandelmjöl (ett bra mandelmjöl är det spanska som numer även finns i vissa Life-butiker, jag brukar även beställa det från LCHF-butiken)
1 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk (står vanligtvis på glutenhyllan i mataffärerna)
Lite salt
 
Smält smör, häll i vatten och rör om. Rör i ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienser, rör sedan i smörsmeten.
Låt svälla 10-15 minuter, bred sedan ut den på en bakpappersklädd plåt.
Ställ in i 175 graders ugnsvärme och ta ut innan den är helt genomgräddad - ska nästan vara kletig inuti annars lägger sig fyllningen bara som ett lock ovanpå. Låt svalna innan all fyllning lägg på.
 
 
Pizzabotten nr 2
2 dl riven halloumiost
1 ägg
0,5 dl grädde
1 msk kokosmjöl (finns även det att köpa i LCHF-butiken)
1 msk fiberhusk
(originalreceptet innehåller 2 msk pofiber istället för ovan och finns ofta att få tag på i glutenhyllan)
 
Rör ihop alla ingredienser och låt svälla 10 minuter.
Bred ut på en bakpappersklädd plåt - den här degen täckte ca 50%. Grädda på 250 grader i ca 10 minuter.
 
 
Min fyllning:
 
Tomatsås
Krossade tomater
1 tsk tacosås
Svartpeppar
Salt
1 sardell
Några blad hackad färsk basilika
 
Skinkan
Finriven kassler
 
Jag letar alltid efter köttpålägg med så lite e-ämnen och socker/dextros som möjligt. Det är svårt att hitta så det bästa alternativet har hittills varit kassler - men man måste läsa innehållsförteckningen noga även på den! Hög kötthalt och lite e-ämnen, så lite socker som det går.
 
Riven fet ost som är gräddig i smaken - jag köper alltid en hel ost och river själv: vill inte ha alla tillsatser som den färdigrivna innehåller :P
 
Toppa sen med oregano!
 
Ugnen ska vara på 200 grader och pizzorna får stå till de fått fin färg :)
 
Smaklig!
 
 
 

Vad gör jag för fel??!

Kategori: Allmänt



 
Jahapp... Då var man som sagt tillbaka i vardagen... Och blodsockret likaså. 
Hjälpte tydligen inte att jag höjde den långtidsverkande dosen på morgonen: värdena steg ända till lunch (från 3,0 till 5,0) trots att jag bara druckit en Bullet Coffee till frukost - förra veckan höll jag ett jämnt värde från morgonen ända till lunch.
 
Till lunchen igår tog jag en enhet mer än när jag var hemma - hade ändå ett värde på 7 två timmar senare... :P
Jag var ganska hungrig - inte så mycket mat med till lunch - så jag tog några enheter för att kunna ta ägg. Gissa om jag fick känning????
 
Okej, då var värdet ganska okej när det var dags för träning då. Men vad hände sen? Jag visste att det skulle stiga efteråt så jag tog lika många enheter till middagen som jag gjort under förra veckan... Sockret fortsatte att stiga till det var läggdags så jag fyllde på med en enhet måltidsinsulin till.
Tyvärr hjälpte det föga: vaknade med ett  - för mig - högt blodockervärde denna tisdagsmorgon. SUCK - vad ska jag göra? Vad är det som orsakar de här skillnaderna från förra veckan? Det är j*vligt tröttsamt i alla fall....
 
Hjälp? Nån? :)
 
Tar min Bullet nu och så får vi se hur den här dagen fortlöper: ska följa med Syster på lägenhetsvisning ikväll och sen blir det en WOD :)
 
Ses!
 
 
 

Mat och träning denna måndag

Kategori: LCHF min mat

 
 
 
 
Så var man tillbaka på jobbet och vardagen. Träningen ser ju lite annorlunda ut nu när jag inte kan använda handen som jag vill.
 
Coach inväntade mig för en gemensam träning den här kvällen :D
Ingen av oss var särskilt sugen och det tog emot en aning, men det var bara att ta sig i kragen och bege sig ut!
 
Vi värmde upp genom att promenera till slingan som ligger en kvart bort, joggade runt och avslutade med backintervaller.
Mina vanliga problem som alltid tenderar att uppstå när jag springer (värk i skuldror, nacke och huvud) påverkade såklart prestationen, men jag är glad att jag gav mig ut och jag kände mig faktiskt ganska slut efter!
Vi joggade ner efter intervallerna och gick sedan en omväg hem - medan maten stod på spisen gjorde jag ett 6-pack pass och Coach gjorde övningar anpassade efter sin skadade axel :) TEAM! *hehe*
 
Vad fick vi för middag då? Jo, jag gjorde marinerad stekt lax och ångkokt smörslungad broccoli - låter betydligt mer avancerat än vad det är! Tog nåntans runt en halvtimme och var superenkelt:
 
Laxen:
4 laxfiléer
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Ingefära
Sambal
Sesamfrön
 
Rörde ihop alla ingredienser till marinaden (inklusive sesamfröna), och hällde över och runt laxen. Det här förberedde jag innan joggingrundan!
Stek laxen i smör och vänd när den fått färg på ena sidan. När den är nästan genomstekt - ska vara lite rosa i mitten - stäng av plattan och låt fisken ligga kvar på eftervärme: hörde av nån tv-kock en gång att fisken blir genomstekt utan att få den där torra smaken om man stänger av plattan precis innan firren är klar.
 
Broccolin:
Broccoli
Vatten
Ev. salt
50-75 g smör beroende på hur mycket broccoli man har
 
Lägg/ställ en sil i/över en kastrull och fyll upp kastrullen med vatten tills ytan nästan når silen.
Koka upp vattnet.
Smält under tiden smöret, stäng av plattan och låt den vita "massan" sjunka till botten (skira smöret).
När vattnet i kastrullen har börjat koka: häll broccolin i silen i/över kastrullen och lägg på ett lock - låt ligga till broccolin blivit mjuk.
En enklare process är att koka den i en riktig ångkokare, men jag har ingen sån ;)
När brocolin är klar: häll över den i en tom kastrull och låt det skirade smöret rinna över - undvik att få med den vita massan - rör om. Vill man ha den salta smaken så kan man salta lite.
 
Har sagt det förut, men det tål att sägas igen: Coach åt inte fisk överhuvudtaget när vi träffades, idag kan han till och med bli sugen på det och jag behöver inte längre steka sönder laxen för att han ska kunna äta den :D
I'm happy!
 
Imorrn kommer lite fler recept från lördagkvällen - gonatt!
 
 
 

Parmesanchips

Kategori: LCHF min mat

Till dipen kan man servera parmesanchips - eller så äter man dem som tilltugg till soppa eller bara som de är :)
Coach gjorde tre olika smaker i helgen: Oregano, "Naturella" och med Cayennepeppar
 
Parmesanchips:
Riven parmesanost
Valfri krydda
 
Lägg parmesanosten i små högar på en plåt. Antingen så blandar man ihop kryddan med osten innan eller så strör man på kryddan på osthögarna.
Ställ in i ugnen på 200 grader till osten fått fin färg och smält ihop. Ta ut och låt chipsen svalna på galler.
 
 
  
Oregano + naturella
 
Cayennepeppar
 
 
 
 

Dipsås

Kategori: LCHF min mat



 
Bjöd som sagt på dipsås i lördagskväll och här kommer receptet på den :D
 
Dip:
1 burk creme fraiche (34% fett)
200 g färskost
1 kruka gräslök
1 vitlök
1 tsk tacosås (eller tomatpuré, tomatsås)
1 soltorkad tomat
 
Hacka gräslöken grovt, pressa vitlöken och finhacka tomaten. Mixa allt slätt
 
  
 
 

Fantastisk lördagkväll

Kategori: Allmänt

 
Vår "Evening" härhemma i lördagskväll var verkligen fantastiskt trevlig! Många kära vänner som man inte träffar så ofta <3
Det är verkligen härligt med folk som man kan umgås med precis som om ingen tid alls har gått sen man sist sågs. Hoppas på fler såna tillfällen framöver :)
 
Jag och Coach hade förberett både städning och andra förberedelser i dagarna tre och under lördagen knåpade vi ihop både parmesanchips i tre olika smaker, hemmakryddade nötter, två olika pizzor, dipsåser och gönsaksstavar. Serverade även "färdiggjorda" nötter och ölkorvar.
 
Det var inga inbitna LCHF:are vi hade bjudit över så det var lite nervöst vad de skulle tycka om pizzorna - men det verkade gå hem! Båda tog slut under kvällen (hoppas att det var för att de var goda och inte bara i brist på annat att tugga på *hehe*)
 
Mitt blodsocker då? Jovars! Jag är en fena på att alltid ta för höga doser under sådana här tillställningar; jag resonerar så att "eftersom att jag äter sånt jag inte brukar - LCHF eller ej - och i mängder jag inte brukar och tider jag inte brukar äta på så tar jag nog lite extra insulin..."
Det gjorde jag igår också, men nu i mindre doser utspritt under flera tillfällen - och endast efter att först ha tagit blodprov.
Det gick bra; klarade mig utan känningar - ända till det var dags att sova för då tog jag lite extra utifall att värdena skulle stiga under natten. Smart. Säger inget mer...
 
Recept på våra fantastiska kreationer kommer under veckan :D
 
Avslutar med ett tips som min kära mor <3 gav mig för flera år sen: För att avocadon ska hålla en fin och grön färg när man har gjort exempelvis guacamole av den; lägg kärnorna i ett glas med vatten och ställ in i kylen! Vår guaca höll sig till och med över natten med bara en yttepytte förändring i färgen :)
 
 
 

Morgonpromenad

Kategori: Allmänt



 
Ville bara dela med mig av den här bilden från min alldeles soliga höstpromenad på söndagmorgonen - det är såhär hösten ska vara!
 
Nu: promenad (söndagens tredje) med Coach <3
 
 

Inspirerande!

Kategori: Träning



 
CrossFit-tävlingen i helgen var verkligen inspirerande: hur många deltagare som helst och en av tjejerna på min klubb kom tvåa i Women Masters! - det är ju så man blir stolt :)
 
Tyvärr kunde jag bara vara där och titta en liten stund på lördagseftermiddagen, men det gav verkligen inspiration till att köra järnet med träningarna framöver!
Handleden hindrar mig från vissa övningar, men jag har redan skissat upp ett schema för kommande vecka ;)
 
Ser fram emot nästa års CrossFit-tävling och hoppas att jag kommer att kunna vara där och heja lite mer!
 
BRA JOBBAT ALLIHOP!
 
 

Mehico!

Kategori: LCHF min mat

 
Har äntligen hittat ett perfekt substitut för Nachochips
 
Jag halverade receptet med anledning av att jag inte vill kasta något om det blir äckligt ;)
 
Nachos
2 dl riven ost
1,5 dl mandelmjöl
Salt
Chiliflakes
Paprikakrydda
1-2 msk vatten
Havssalt (att strö över)
 
Blanda osten, mjölet och kryddorna. Tillsätt tillräckligt mycket vatten så att blandningen blir en deg när den arbetas ihop - behövs inte alls mycket!
Lägg degklumpen på ett bakplåtspapper, lägg ytterligare ett papper på degen, tryck till med händerna och kavla sedan ut till en tunnare platta. Ta bort det övre pappret.
Skär ut önskad form och strö lite havssalt över. Sätt in i ugnen på 175 grader 5-10 minuter eller till bitarna får färg. Ta ut chipsen, vänd på dem och ställ in ytterligare 5-10 minuter. 
För att de skulle bli ännu lite mer spröda sänkte jag värmen till 150 grader och lät plåten stå i ca 5 minuter till.
Låt svalna på ett galler.
 
Till mina chirre serverade jag bl.a majonnäs och guacamole med persilladesmak!
Nästa gång ska jag nog testa en annan kryddning på chipsen: taco eller bbq kanske? Eller varför inte cajun? Dragon kan nog vara nåt!
 
 

Soup of the day

Kategori: LCHF min mat



 
Eftermiddags"träningen" under torsdagen blev 1,5 timmes promenad som avslutades med - som jag nämnde igår - "Annie" fast squats (knäböj) istället för double unders.
Kände mig ringrostig efter bara en veckas träningsuppehåll, men kom igång och körde på ganska bra efter halva WOD:en! :) 
 
Soup of the Thursday blev Champinjonsoppa med panerad halloumi som tillbehör - smäskigt!
Jag gjorde dessa halloumis på nyårsafton och serverade då jordgubbar och liiiiite lite balsamico till: de söta gubbarna och den salta osten passade verkligen super ihop :D
 
Champinjonsoppa
Smör
450 g frysta tinade champinjoner (hmmmm.... färska är bäst men det är fasiken bra med fryst ibland!)
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl kycklingbuljong - tillagade ugnsstekt kyckling kryddad med taco kvällen innan så jag tog buljongen därifrån!
2 dl vatten
400 g krossade tomater
Salt
ingefära
Timjan
Svartpeppar
2 dl kokosmjölk
 
Bryn finhackad lök och vitlök i smör, tillsätt champinjonerna och låt vätskan stekas bort. Tillsätt de krossade tomaterna och alla kryddor - låt bryna ca 5 minuter.
Häll på buljongen och vatten, detta ska sedan koka ihop i ca 15 minuter. Häll allt i en mixer och mixa ordentligt - ska vara nästan slätt. 
Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt kokosmjölken och värm på. Klart!
 
Panerad halloumi
1/2 halloumi
1 uppvispat ägg
<1 dl mandelmjöl
smör
 
Skär halloumin på längden så att det blir breda nästan centimetertjocka skivor. Vänd i ägget och därefter mandelmjölet.
Stek i ganska rikligt med smör - mjölet drar åt sig en del - till ena sidan fårr färg. Vänd ostarna och tillsätt lite mer smör om det behövs.
Jag lät dem sedan rinna av på papper innan jag skar den på diagonalen ;)
 
 
  



 
 
 
 

Tips till helgen!

Kategori: Allmänt

 
Jag och Coach ska ha en liten Evening med en massa vänner och bekanta på lördag så vi har en hel del att stå i och förbereda, MEN... Innan allt brakar igång tänkte jag försöka mig på att hinna gå på RCFFC Nordic - en CrossFit-tävling som ska hållas i Sätra! Deltagare från flera olika länder ska vara med och tävlingen pågår hela helgen :)
Flera från min klubb ska vara med och tävla! :D
 
Önskar alla dem Lycka Till! <3
 
 

Skolmat

Kategori: LCHF min mat



 
Jag vet inte var jag fick idén ifrån, men häromdagen gjorde jag Lapskojs till middag! Det var en av mina favoriträtter från skoltiden :)
Självklart skippade jag potatismosen och enligt de recept jag hittat på olika receptsajter skulle men "rimma och koka oxbringa". I dagsläget kändes det både för dyrt och för avancerat så jag fuskade :/ - köpte "Corned beef" på burk istället.
Den här cornade beefen var jättegod, men jag är lite tveksam till att köpa den fler gånger: sista ingrediensen (nr. 4 i listan tror jag att det var?) är socker.......... Kolhydratinnehållet var dock bara 0,75g/100g så jag lät det gå för den här gången. Nästa gång tänkte jag nog försöka rimma och koka min egen oxbringa. Om det inte går att köpa en färdigrimmad? ;D
 
Nåväl; till receptet
 
LCHF-Lapskojs
2 påsar fryst ekologisk blomkål 
2 schalottenlökar skurna i klyftor 
3 dl hönsbuljong - som jag fryst in sedan tidigare kycklingkok (eftersom att blomkålen är fryst och således innehåller vatten var detta lite för mycket)
>25 g smör
Ingefära
Muskot
Salt
3 msk färskost
1 burk Corned Beef
 
Lägg blomkål, schalottenlök, hönsbuljong, smör och kryddor i en kastrull. Låt vätskan koka in. Mixa allt slätt. Tillsätt färskosten och fortsätt mixa.
"Mosa" köttet i bitar och rör ner i blomkålsmoset. Låt stå en stund så att köttet blir varmt.
Klart!
 
 
      


 
 
 
 

Tips på frukost/mellis/lättare lunch

Kategori: LCHF min mat



 
Ett gott och enkelt tips:
 
Kokt ägg som hackats ihop med Bregott/smör och smakrik ost
Kokt/-a ägg
Valfri mängd smör
Valfri mängd riven ost
Hacka ihop allt :)

Soppa till lunch

Kategori: LCHF min mat

 
 
Jag kan som sagt äta avocado i vilken form som helst ;D
Gjorde varm avocadosoppa till lunch igår - snabbt, enkelt och himlarns gott!
Grundreceptet hittade jag här, men jag som har ett blodsocker som stiger lite mer av mejerier såsom grädde, mjölk, färskost, creme fraiche justerade innehållet och resultatet blev nedan
 
Varm avocadosoppa
1 avocado
1 dl kokosmjölk
1 dl vatten
Vitpeppar
Havssalt
Persilja - hackad
Worchestersås - några droppar
Balsamico
1,5 msk grädde
Smör
 
Mosa avocadon med gaffel, lägg i en kastrull tillsammans med kokosmjölk, vatten, balsamico, worchestersåsen och kryddorna - ej persiljan.
Koka upp under omrörning. 
Häll allt i en mixer, tillsätt persilja och grädde - mixa slätt.
Häll tillbaka i kastrullen, sjud upp med en klick smör under omrörning.

Servera med en smörklick på toppen
 
 

Statusuppdatering

Kategori: Allmänt

 
Bandaget är borta, men handleden ömmar (såklart) och jag kan inte hålla i saker och ting. Dessutom är det en del rörelser jag inte kan göra och tummen är avdomnad...
Som tur är har man ju en alldeles utmärkt matberedare hemma som fixar det mesta jag inte klarar av i matlagningen! *hehe*
 
Jag har inte "vågat mig på" att träna än - gissar att kroppen behöver lägga energi på att läka såret - men däremot tar jag, utöver morgonpromenaden, 1,5-2 timmarspromenader varje dag. Igår testade jag dessutom en pytteliten ben WOD och 6-pack: det funkade fint så idag funderar jag på att köra "Annie", men byta ut double unders mot squats :)
 
Eftersom att jag har sovit längre på mornarna så har det räckt med Bullet Coffee till frukost - jag klarar mig på det fram till lunchen vid tolv, ett.
Mina blodsockervärden har varit exemplariska! Justerade mitt långtidsverkande för en vecka sen och det verkar rulla på fint! Den sammanlagda dosen av långtidsverkande har varit 10 och är då fördelat med 8E på morgonen och 2E på eftermiddagen. De totala måltidsdoserna har varit 3E under hela dagen :) 
 
Får se hur saker och ting blir när man är tillbaka i vardagen igen med arbetstider och träning... Som jag skrev i ett tidigare inlägg, stiger blodsockret lätt vid vissa typer av fysisk aktivitet.
 
Herrå!
 
 

Orgie av mat

Kategori: LCHF min mat

Haha! Ja; tänkte delge lite bilder från de senaste dagarnas måltider!
 
 
Hamburgare á la Coach gjord på bl.a fläskfärs, mandelmjöl, ägg och cayennepeppar. Serverad med Zucchiini stekt i olivolja och fetaostcreme
Supergod lördagsmat!
 
 
Hallonpaj - fick receptet av en kollega som just börjat med LCHF :)
Jag justerade det litegrann i mängderna då jag tog en liten form, men originalreceptet ser ut såhär:
3 dl valfria bär
1 dl mandelmjöl
1 dl kokos
1 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1-2 msk sötrix
<0,5 krm stevia
 
Häll bären i en smord form. Krydda med rikligt med kanel och ingefära. Blanda övriga ingredienser och smula över bären. In i 175 gradig ugn ill pajen fått fin färg.
SÅ.JÄKLA.GOTT
 
  

Mat/-frukostmuffins som jag gjorde till Coach. Han behöver mallenmål på eftermiddagarna och kan inte käka nötter hela tiden. Jag hittade receptet här!
Om man vill ha lite mer matiga muffins så kan man knapersteka bacon och blanda i smeten, eller krydda med persilja, basilika eller dylikt.
 
 
 
 

Back in business

Kategori: Allmänt




 
...nåja; inte helt kanske, men jag kan använda handen någorlunda i alla fall... 
 
Från det att jag registerade mig i kassan på läkarmottagningen till dess att jag var påklädd och klar tog det ca 55 minuter! Rekord ;)
Jag fick ligga ner under ingreppet och sköterskan hängde för ett skynke för armen så att jag i alla fall skulle slippa se när de skar och karvade i mig *hehe*.
Det värsta under hela operationen var nog att de hade stoppat blodet så hårt i överarmen att mina fingrar började värka och bli alldeles iskalla, men eftersom att processen gick så fort var det helt ok!
 
När bedövningen började släppa ordentligt framåt sena eftermiddagen så värkte det rejält mycket, men kommande dagar har det mest ömmat och jag har fått gå omkring med armen i högläge 24/7.
Igårkväll, måndag, tog jag bort bandaget och det var sannerligen ingen trevlig syn: tror att ärret kommer att bli ganska fult.. Vågar dock inte lägga upp någon bild än; ser ganska osmakligt ut och jag vet inte hur kräsmagade folk är ;D
 
Jag har kunnat laga mat i viss mån, men när det krävs två händer har Karln/Coach fått bistå ;)
Det kommer lite bilder och recept framöver!
 
Nä, nu börjar det bli jobbigt att skriva... Ses!
 
 
 

Uppskuren

Kategori: Allmänt



 
Nu blir det ont om inlägg i några dagar framöver!