cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Middag med smak av Italien

Kategori: LCHF min mat

 

 

 

Fick ett recept på Kronärtskocksgratäng av en kollega för ett tag sedan; hon är inte LCHFare men det här passade mig alldeles utmärkt!


1 burk kronhjärtskockshjärtan (stor hacka)

1 vitlöks klyfta

Salt & Peppar

Lite pressad citron

Massa majonnäs ca 1/3 tub (jag höftade lite och använder burkmajo istället)

Parmesanost 200g (vet inte om det blev 200g - höftade bara)

 

Jag kryddade även med lite salvia

Blanda allt

Strö lite mer parmesan över

 

In i ugnen 175 grader i ca 10-15 min

Det blir lite flottigt med all majonnäs, men det kan man ju låta rinna av om man vill :)

 

Till gratängen gjorde jag parmachips och färsk kokt sparris.

Parmachipsen gör man bara genom att lägga på ett bakplåtspapper i 225 gradig ugn ca 10-15 minuter - beror på hur spröda och "brända" man vill ha dem.

Sparrisen skär man av botten på, kokar i ca 2-3 minuter om de är små men mina var ganska grova så det blev 5-6 minuter. Därefter slänger man i dem i iskallt vatten och låter stå en liten stund. Klart!

 

 

 

 

Coach är inte så förtjust i kronärtskockor, men den här rätten slinker ner! Det är så många fler smaker än bara kocka; bl.a parmesanost är en STOR favorit :)

I löööööööv mina nya löparskor! <3

Kategori: Träning

 

 

Borde ju faktiskt recensera mina nya skor! Det är Asics, en terrängvariant. Jag är inte en van löpare och jag har aldrig haft några "riktiga" skor. Aldrig testat vilken typ av skor jag borde ha. Men de här är supersköna! De sitter åt runt hälen, stöttar på utsidan och i hålfoten, känns stabila men ändå "studsiga" i sulan - alltså; det är inte stumt att springa med dem...

De passade alldeles utmärkt på dagens CrossFit-pass som utfördes utomhus:

800m löpning

200m walking lunges (utfalssteg)

600m löpning

50m broad jumps

150m sicksack-steg (svårt att förklara, men man hoppar liksom framåt från det ena benet till det andra - och tar ut stegen)

400m löpning

 

Eftersom att vi var så HIMLA snabba… Avslutades passet med tabata-sprinter (8 X 20s sprint + 10s vila)

 

När jag kom hem körde jag 6min 6-pack i lekställningen utanför ;) - fick vara ifred från alla ungar denna gång! *haha*

Socker :P

Kategori: Hälsa

 

 

 

 

Och allra helst raffinerat socker är rentav livsfarligt! Vad är raffinerat socker och varför är det så farligt?

 

Raffinerat socker är "tomma kalorier" - man har rensat bort alla mineralämnen och vitaminer runt sockermolekylen.

Nancy Appleton har i sin bok Lick the sugar habit listat en hel rad hälsofaror med socker och jag hittade det via denna sida:

 

◦Försämras immunförsvaret

◦Förhindrar upptaget av kalcium och magnesium samt skapar brist på koppar och krom

◦Kan öka koncentrationssvårigheter

◦Ökar totaltriglycerider (fett)

◦Minskar vävnadsfunktion och elasticitet

◦Ger näring åt cancerceller och är kopplat till utveckling av bröst-, äggstocks-, ändtarms-, gallgångs-, lung-, gallblåse- och magcancer

◦Försämrar synen

◦Gör saliven för sur och skapar tandrelaterade besvär

◦Bidrar till fetma

◦Ökar risk för autoimmuna sjukdomar som artrit, astma, MS

◦Bidrar till okontrollerad candidatillväxt

◦Bidrar till gallstenar, hemorrojder, åderbrock

◦Ökar insulinpåslaget och leder med tiden till insulinresistens

◦Kan bidra till osteoporos

◦Kan öka blodtrycket

◦Kan öka Advanced Glycation End products (AGE), sockermolekyler som binder till och skadar proteiner. De påskyndar cellens åldrande

◦Kan bidra till eksem och allergier hos barn

◦Stör binjurarnas funktion som är viktiga för att kunna hantera stress

◦Kan störa hormonbalansen, med ökad östrogen hos män och förvärrad PMS hos kvinnor

◦Föråldrar huden genom att förändra kollagenstrukturen

◦Försämrar enzymers funktion

◦Kan förstöra din bukspottkörtel, öka risk för fettinlagring i levern och skada insidan av kapillärerna

◦Kan allvarligt störa din tarmflora

◦Ökar risk för Alzheimers

Författaren till bloggen som jag läste menade att socker är så giftigt att man under tre månaders tid bör stoppa i sig socker vid max ett tillfälle. När jag började ed LCHF tillät jag mig en ätardag i veckan, men efter en tid upptäckte jag att jag mådde dåligt i flera dagar efter - både i sockret och kroppen - så numer blir det LCHF-varianter av efterrätter, godis mm de gånger jag äter vill säga. Jag är inte alls lika ofta sugen på sött. Det blir mestadels nötter ;)

 

Raffinerat socker finns i:

  • chokladkonfektyr och godis
  • bullar, kakor och kex och andra konditorivaror
  • läsk och saft
  • vissa frukostflingor (ex. Kalaspuffar, Frosties, honungspuffar har upp emot 40% socker)
  • viss yoghurt (ofta av drickkaraktär, men även ”vanliga” sorters yoghurt med olika smaker)

 

Köpte en bok till Coach för något halvår sedan: Vitt begär av Gunilla Sahlin. Han sa att han känner igen sig i i stort sett allt som hon skriver och han känner verkligen att han är beroende av socker... Det ska vi jobba på ;) - nu får jag coacha! *hehe*

 

Har hittat mycket intressant och obehagligt om socker; läs mer här - väldigt läsvärt och tänkvärt!

 

Ikväll ska jag bänka mig framför Älskling, du har blivit en tjockis - kanske kan hämta lite inspiration till min framtid som SockerCoach ;D


Lediga tisdag...

Kategori: Träning

 

 

...inleddes med fasta och träning!

Körde ett intervall-pass som Syster mejlade om: ett intervallpass  där du försöker springa klart fortare än din vanliga fart, till exempel “60-30”: uppvärmning 10 min, 15 min “60-30” där du varvar 60 sek snabbare löpning med 30 sek gåvila, nerjogg 10 min. Intervaller känns så himla mycket bättre och roligare än "vanlig" löpning: jag får inte lika ont i axlar och rygg tack vare att jag får chans att koppla av då och då... Antagligen fel teknik i normala fall men vad gör man.. Har försökt att ta till mig av alla möjliga tips och trix som Coach och Syster kommer med, men det funkar inte så bra :(. Preppade löpningen med halva dosen EAA (1dl istället för 2dl) och tog andra halvan nån timme efter att passet var avklarat - alltså efter åtta minuter 6-pack. Kändes bra! Det kanske är så jag behöver göra; dela upp aminosyrorna...

Hade lågt socker när jag vaknade imorse så det blev en liten skvätt grädde och ett par tre mandlar innan jag stack ut. Efter träningen hade värdet stigit en del, vilket gjorde att jag tog en enhet insulin. Ingen mat än; jag skulle in till stan och klippa mig - spännande att se hur kroppen och sockret reagerar på det??! :). Bra visade det sig - jag klarade mig och det sjönk lagom till klippningen var över och dags att sticka hem och äta dagens första måltid.

Helt fantastisk upplevelse hos frisören idag förresten *skratt* - de hade frottéhanddukar istället för vanliga pappershanddukar på toaletten! Frågan är vad som är minst miljöfarligt: att återanvända och tvätta handdukar varje dag eller att tillverka/återanvända och kasta pappershanddukar? Beror säkert på vad för tvättmedel man använder och hur återvinningen av pappret går till.. Aja; det kändes lite lyxigt i alla fall ;)

 

Mat och bak i bilder

Kategori: LCHF min mat

Gjorde ju som sagt en müsli igår: nedan är receptet som jag utgick ifrån, men jag ändrade måtten och en del av ingredienserna. Bytte exempelvis ut nyponmjölet mot lite fiberhusk och mandelmjöl.

Tog mandlar, paranötter, solroskärnor, pumpafrön, linfrön, valnötter, sesamfrön, fibrex, kokos... Vill man ha en söt smak på müslin så kan man ta lite vaniljpulver och/eller sötningsmedel! Nu gillar ju jag osötade flingor så för mig var det här bra som det var :)

 

 

 

 

Till middag varte korvgryta med en creme fraiche-klick!

Tog lite alla möjliga olika korvar som vi samlat på oss i frysen; kötthalten varierar mellan 70% och 92%. De bästa märkena är Garant och Twinner (Willys och Lidl), men - som jag har skrivit förut - innehåller de flesta korvarna potatismjöl, dextros och en del E-ämnen...

Grönsakerna i grytan bestod av zucchini, grön paprika, vitlök och schalottenlök. Stekte korvarna för sig och grönsakerna för sig: jag tycker att det blir bättre konsistens så.

Blandade i krossade tomater, den stekta löken och en massa olika kryddor i korvarna, lät det koka ihop med lite vatten och tillsatte grönsakerna på slutet. Serverade 34% creme fraiche till :D

 

 

 

 

 

Till avocado-lunchen idag gjorde jag ett cashewsmör som min syster tipsat om! Det var gott, men lite för "sött" i smaken för att äta till avocado - enligt min åsikt... Jag måttade egentligen inte utan gick på känn; lite mindre nötter (är ju trots allt 18g kolh/100g i Eldorados naturella cashew) och lite mer sesamfrön. Tack syster! <3

 

 

 

 

Borta bra men hemma bäst..

Kategori: Allmänt

Det har varit superskönt med avkoppling, god mat och bekväma sängar, men det känns bra att komma hem till rutinerna, träningen och lagoma mängder mat - när de serverar buffé på restaurangerna så äter man gärna mer än nödvändigt ;). Vi åkte hyfsat tidigt från hotellet igår morse så med tanke på det och all mat valde jag att fasta halva dagen. Vi åt dessutom middag klockan tio på lördagkvällen så jag var inte vidare hungrig ;)

 

Coach har också börjat med periodisk fasta nu! Kul att vi kan "göra sällskap" och inte behöver vänta på att den ena ska äta eller inte. Under morgonen idag hann vi till exempel rensa lite hemma, storhandla, tvätta bilen, ta en promenad... Det här var det första jag åt idag; jordgubbarna är suuuupergoda, men jag är lite varsam med mängderna tack vare kolhydratinnehållet/fruktosen.

 

Fröknäcke, smör, jordgubbar, avocado, halloumi, melonkärnor, tryffelolivolja

 

Ledig idag och körde två 6-pack innan lunchen: det börjar bli mer koordinations- och balanskrävande nu! Kan vara lite frustrerande ibland att lägga mer energi på att klara av övningen än att göra så många repetitioner som möjligt, men de är återkommande så till slut lär man sig väl ;)

Ser fram emot att äntligen få träna på klubben ikväll igen! Det blir deadlifts (marklyft) - vilket jag planerade att träna på i Turkiet, men skivstänger saknades ju som sagt på gymmet där och "tur" var väl det!

Har fortfarande inte kommit fram till hur jag ska göra med EAA-pulvret: jag hade ju uppehåll förra vecka, men å andra sidan var ju allt annorlunda med mat, motion, tider mm så jag såg egentligen ingen skillnad. Dessutom kan det ju vara svårt att avgöra efter så kort tid om EAA givit effekt eller inte... Vad ska jag göra?? Är jag en pulvermänniska eller inte? ;)

 

Just ja; glömde mitt måltidsinsulin på flyget på vägen hem igår... som väl var hade jag en halvtrasig hemma som gick att använda - TUR att man spar sånt! De elektroniska recepten är ju smidiga så jag kan nog hämta ut en ny redan imorrn, men man lär sig ju en läxa... Glömma insulinpennan!! *hmpf*

 

Jaja; nu ska jag testa Åses müslirecept som jag hittade i Mat&Hälsa-tidningen för en tid sedan! Kommer antagligen att göra vissa justeringar ;D

Bild på stan var det ja...

Kategori: Allmänt

Lite bilder :)

Kategori: Allmänt

Lite bilder från resan än så länge: poolen utanför hotellet, gamla stan som vi promenerade i ett par timmar idag och en mixkebabtallrik - som den SKA se ut. Supergod :)

Teknikträning har det blivit mindre av då gymmet här saknar skivstänger (vilket jag behöver öva mest på), men jag har kört en liten wod varje dag. Ikväll blir det dock bara 2 x 6-pack pga att jag inte körde det häromdagen: lite vila unnar jag mig också! Blir bara några promenader om dagarna...

Angående kaffe så har jag verkligen märkt på mina värden när druckit med koffein och utan: de stiger men konstigt nog inte med detsamma - det dröjer ett par timmar... Det koffeinfria kaffet har varit ganska äckligt och det är anledningen till att jag ibland tagit vanligt :/

Nåja, imorrn bär det av hem igen och de här dagarna har varit supersköna med all avkoppling :D

Dagens frukost

Kategori: LCHF min mat

En bild säger mer än tusen ord ;)

Morgonpromenad...

Kategori: Träning

Japp; såhär ser våra morgonpromenader ut de här dagarna! Bra benträning på köpet ;)

Glatt överraskad!

Kategori: LCHF min mat

Måste få lov att säga att maten som man serverade på Turkish Airlines plan från Sverige var över all förväntan! Man fick en meny i vilken de radade upp tillbehör, dessert och två olika val av varm mat.
Jag och coach tog en beef burger med potatisgratäng samt aubergine- och tomatröra. Potatisgratängen, bönorna (tillbehöret), desserten och brödet åt ingen av oss - men man höll sig bra på biffen och auberginen :) De serverade någon sorts färskost till kexen och den kunde vi också äta till... Smaken på maten var faktiskt himlarns bra!

Vi mellanlandade i Istanbul innan vi for vidare till vår slutdestinaton, på det planet serverade de endast mackor men vi hade käkat lite medhavda nötter som mellis så vi klarade oss bra ändå ;)

Vi kom fram till hotellet ganska sent (20:30) så det vart en sen buffémiddag (bilden). Jättemycket att välja på och gott om alternativ för mig och coach! Ostar, sallader, salladsröror, dressingar, fyllda svampar, minilammgryta, ägg, olivoljor, kycklingbitar, tillagade grönsaker... Puh! Det är nu man måste ta liiiite lite av varje och äta långsamt ;D

Ganska trötta av resan gick vi upp till rummet efter en kort promenad runt hotellet.

Frukostbuffén var lika fantastisk den: ostar, charkuterier, ägg, varma och kalla grönsaker, nötter, yoghurt, korv, rökt lax, tonfisk...

Det här kan bli riktigt bra dagar ur kostsynpunkt och jag behöver inte oroa mig att inte ha något alternativ - skönt! Maten som serveras här KÄNNS ganska naturlig och som att den inte innehåller för mycket konstiga ämnen och tillsatser.

Nähäpp... Tråkigt nog är det mulet och ganska kyligt idag; ingen idé att försöka ligga vid poolen. Närmsta stad är väldigt lånt bort så vi får se vad vi ska hitta på - någon form av motion blir det helt säkert i alla fall!

Turkey here I come!

Kategori: Allmänt

Sticker till Turkiet med jobbet idag och kommer tillbaka på söndagkväll! Blir antagligen inga inlägg här under den tiden...
Tror att jag kommer att köra lite teknikträning om hotellet har ett gym! Annars blir det mest promenader.
Har också "förberett" kosten genom att söka på vad maten i Turkiet består av: så vet jag hur jag ska planera insulin mm :)

Herrå!

Fastaaaaaaaaa....

Kategori: Träning

Fastade idag; började dagen med bra värden som sakta sjönk under förmiddagen. Lyckades dock hålla mig mellan 3,5-3,9 vilket gjorde att jag inte åt något för att höja värdet
Kände mig pigg och ganska klar i knoppen! Sen var det dags för lunch; jag tog nån enhet mer än vad jag skulle ha gjort om jag ätit frukost. Trots det steg blodsockret tre gånger så mycket :(. Jag tror återigen att kroppen suger åt sig mesta möjliga när den väl får mat... Antingen ska man äta pyttelite och sprida ut målen under ett par timmar direkt efter fastan, eller så ska man ta mer insulin - problemet är bara att blodsockret sjunker ytterligare några timmar senare... Jag tog ju insulin för att jag är "rädd" för att ha höga värden och må dåligt. För att bli av med det så fort som möjligt så åtgärdar jag det.... Därför ska man nog avsluta fastan med träning: då sjunker blodsockret snabbare direkt efter maten har jag noterat!

Fick besked om att proteinpulvret jag beställde för ett tag sedan nu äntligen har kommit! Wiihii!
Dock hade puckona hos återförsäljaren skickat FEL - trots att jag flera gånger påtalat vilket pulver jag skulle ha *morr*... måttligt irriterad...

Jaja; efter det konstaterandet stack jag ut och tränade - en WOD jag hittat på själv! Coach hängde med och såg till att jag gjorde vad jag skulle ;)

25 Rows (fast jag körde med stång och inte ringar)
25 Push ups
10 Ninja rolls (utan att avsluta med burpees)
20 Rows
20 Push ups
8  Ninja rolls
15 Rows
15 Push ups
6 Ninja rolls
10 Rows
10 Push ups
4 Ninja rolls
Avslutade med 7min jobbig 6-pack - kul att kunna inspirera barnen som hängde i lekställningen där jag tränade ;)

Upp till bevis!

Kategori: Träning

 

 

Varken mina händer eller min handled klarade av Crossfit-passet på klubben idag så jag bestämde mig för att öva löpträning hemma istället.

Upp till bevis för mina nya löparskor! Coach var med mig och peppade inför kvällens pass. Jag spänner fel muskler och får ont i både rygg, axlar, nacke och huvud... Vet inte riktigt hur jag ska bli kvitt de tendenserna? Han försökte så gott han kunde att komma med tips och råd och jag tänkte på det under hela tiden jag sprang. Avslutade sista sträckan med 14 tabata-spinter - JOBBIGT! ;P

Idag körde jag 6-pack träningen utomhus och det var riktigt härligt :)

Med tanke på att mina värden varit lite instabila under dagen idag och att jag var ganska seg pga det så är jag nöjd med min insats: jag tog i lite extra när det kändes motigt och det är så man måste göra för att komma någonstans! Uppskattade verkligen att ha coach i samma spår (om än promenerandes än så länge) och det är nog det jag behöver i min lilla svacka.

Apropå instabila blodsockervärden: sockret var bra hela dagen igår och vi promenerade ju som sagt en hel del på dagen samt att jag avslutade kvällen med spinning och ytterligare en promenad. Trots det hade jag superhögt socker innan läggdags! Funderade och funderade och kom fram till att det med stor sannolikhet berodde på att jag tog ett par klunkar espresso någon timme efter träningen och strax före middagen... :/ No more caffein säger jag bara! Fast det beror ju säkert på i vilka sammanhang och hur värdena har varit i övrigt... Men också vad jag äter i samband med kaffedrickandet. När jag tog espresson så hade jag inte ätit på flera timma till exempel.

Aja - det är en dag imorgon också ;)

Söndagsmiddag

Kategori: LCHF min mat

Sedan flera år tillbaka har vi trott att jag och karln min är laktosintoleranta: innan vi började med LCHF alltså.

Han fick till och med en diagnos av nån "läkare" om att han saknar en viss gen som tar hand om laktosen.

Vi har ätit vanligt smör, Bregott och ost sen vi kom fram till intoleransen men övriga mjölkprodukter har varit laktosfria: inte det billigaste alternativet i mejerihyllan :S.

Idag kunde vi dock konstatera att även äkta 40% grädde utan karragenan (E407: cancerframkallande i djurförsök) funkar för magarna!

Jag har läst någonstans att kolhydrater kan ge samma symptom på magen som laktos; bubblig, gasig... mm - så det är ingen omöjlighet att det är det som har varit boven genom åren.

Mjölk dricker ingen av oss så det är inte ens värt att testa.

 

Vad serverades till middag idag då? Jo: citronpepparkryddad och ugnsbakad laxfilé, smör- och kokosfettstekt brysselkål och avocadoröra!

 

Citronpeppar tenderar att innehålla socker, glutamat och annan skit så jag gjorde min egen idag: blandade smaklöst kokosfett med citrondroppar, salt och svartpeppar som jag sen smorde in laxen med. Bakade i ugnen i ca 20 min på 200 grader.

Brysselkålen förkokade jag till den blev mjuk och stekte sen i kokosfett och smör tills den fått fin färg.

Hittade ett recept på avocadoröra på Arlas hemsida, men jag gjorde min egen variant: 2 avocado mixades med 1 vitlök, 1 dl creme fraiche, salt, svartpeppar, några citrondroppar och smakrik riven ost. Tog resterna av ostarna från i veckan!

Jag river alltid osten själv: färdigriven som man köper i affärn innehåller många gånger bl.a potatismjöl för att den ska vara separerad i förpackningen och inte kladda ihop...

 

 

 

 

Karln gjorde ugnsbakad vitlök till efter maten: M-M-M!

 

 

 

 

För första gången i år satt vi på balkongen och åt middag, luften var alldeles ljummen och det var hur mysigt som helst :)

 

 


Solskenssöndag

Kategori: Träning

Har blivit mycket fysisk aktivitet idag! Morgonpromenad, tvätta bilen (räknas det som motion? ;D)...

Det blev en oplanerad fasta på ca 16 timmar också: varken jag eller karln var särskilt hungriga imorse så efter biltvättning åkte vi in till stan, promenerade ett par timmar och tog sen en lättare lunch på Söder - mitt i solen!

Apropå fasta: nu när det inte blir så mycket träning utöver promenader för honom, så har han börjat testa på fasta han också. Det verkar funka bra och han håller sig till lunchdags :). Man sparar väldigt mycket tid på att inte äta frukost på morgonen; man kan ju ägna sig åt andra saker istället.

 

Vi promenerade en liten stund till innan vi åkte hem igen. Sockret har varit bra idag, men jag fick blodsockerfall lagom till lunchen. Hade jag tränat en timme istället för att promenera i två så hade sockret stigit - promenader är lågintensiva och då utsöndras varken adrenalin eller endorfiner eller nåt annat om höjer mina värden.

 

Tanken var att jag skulle springa utomhus och inviga mina nya löpardojor idag, men jag var inte riktigt motiverad till den typen av träning så jag bokade in mig på spinning istället.

Det vart inget 6-pack efter gårdagens träning så jag körde två idag istället; ett före och ett efter spinningen.

Tog inget EAA innan och vad jag märkte gjorde det ingen skillnad för min prestation.

DOCK kände jag av gårdagens benträning något alldeles överj***igt: fick mjölksyra i låren av minsta lilla ansträngning och det har aldrig hänt på ett spinningpass förut! :P. I och för sig blev det dåligt med vätska i solen idag så det kan ha varit en bidragande faktor...

Vet inte riktigt vad som är galet med min kropp just nu... Min syster föreslog överträning, men jag vet inte det jag: tränar inte mycket mer än någon annan egentligen?

 

Efter middagen tog i ytterligare en promenad: superfint väder och fortfarande varmt i luften så vi var bara tvungna att passa på!


Lördagsbilder

Kategori: LCHF min mat

Vi tog som sagt en långpromenad igår eftermiddag; till Långbro Park och Långbro Värdshus. Benen kändes helt stumma efter alla benövningar som vi gjorde på passet under förmiddagen! ;)

På Värdshuset satte vi oss i solen vid deras utebar och tog ett varsitt glas vin helt spontant - mysigt att bara sitta och sippa ett par timmar :)

Har hört och läst att rödvin faktiskt är bra för hälsan!

 

"Alkoholen motverkar uppkomsten av hjärt-, kärlsjukdom liksom uppkomst av blodpropp. Alkoholen sänker också det ”onda” kolesterolet, LDL-kolesterolet, till gagn för det goda kolesterolet, HDL-kolesterolet. Det är dessutom visat att alkoholen hjälper kroppen att nyttiggöra de tillförda antioxidanterna"

"Ett måttligt intag av rött vin, högst två glas per dag, är nyttigt för kroppen och i synnerhet för hjärt-, och kärlsystemet."

 

Resveratrol, ett ämne som finns i rödvin, sägs också minska risken för cancertumörer och kan användas i behandling av Alzheimers och Parkinsons.

Det är Flavoniderna i vinet som bidrar till de positiva effekterna på kolesterolet (ovan) och vad gäller hjärt- kärlsjukdomar är det antioxidanter såsom polyfenoler och saponin som har en god inverkan.

 

Men som sagt: måttliga mängder!

 

Källor:

http://www.thermalclassicspa.com/index.php/varfor-ar-det-sa-bra-dricka-rodvin

http://wineexpertsite.com/red-wine-benefits-improve-your-health.html?lang=sv

 

Syster gjorde oss sällskap på Värdshuset och det var riktigt avkopplande att bara ägna några timmar åt att sitta och prata.

 

 

 

 

Gick sen hem igen, lagade köttfärspaj med tsatsiki och hade en allmänt lugn kväll.

Grundreceptet till pajdegen kommer härifrån.

Jag blötlade fibrexen i lika många delar vatten som flingor pga att de tenderar att bli så hårda. Använde lika mycket fibrex som mandelmjöl i degen.

 

 

Vad är det frågan om???!!

Kategori: Träning

 

 

 

Den här veckan har verkligen inte varit bra ur blodsocker- och träningssynpunkt och jag är så nedra besviken...

Värdena har svängt upp och ner och jag har känt mig svag och slö på de få träningspass jag har genomfört i veckan. Funderar igen på om EAA-pulvret har någon inverkan? På typ1 diabetiker kanske det inte är någon bra lösning? Kanske ska äta som vanligt (bortsett från fastan vissa dagar i veckan) och bara ta tillskott av proteinpulver nån gång per dag?

Bilden ska i alla fall peppa mig att köra hårdare på träningen (vilade för mycket idag kände jag) och jag funderar på en revansch redan imorgon söndag. Denna gång utan EAA innan.

Åker på en jobbresa till Turkiet på onsdag och kommer hem på söndag; har inte bestämt än om jag ska ta "vilodagar" där eller om jag ska köra på med träning om de har gym och så... Får se hur det känns, men jag packar med träningskläder i alla fall!

Dagens pass på klubben såg ut såhär:

WOD: Nutts
På tid
10 Handstand push-ups
15 Deadlift (marklyft) 115/100
25 Box jumps
50 Pull-ups
100 Wallball shots (7kg's medicinboll)
200 DoubleUnders
Run 400 meters with 20kg plate

Det är en sk. "Hero WOD" och dessa skapas till minne av militärer som dött i tjänsten. Kan avslöja att jag inte hann klart på maxtiden idag... :(

Nu snart ska jag och coach ta en långpromenad i solskenet!

Härlig dag!

Kategori: Min diabetes

Den här dagen har varit riktigt härlig och känts riktigt lång!

Var uppe med tuppen för en promenad och förberedelser inför en mini-utflyktsdag med mina syskonbarn <3: hämtade dem vid tiosnåret och stack iväg till närmaste lekpark.

Hade en suuuupermysig förmiddag med lek och stoj - vädret var verkligen med oss och det kändes skönt att vara ute en hel dag...

Hur blev korvbrödet då? Helt ok! Väldigt mättande, men det gör ju bara att man klarar sig längre på en mindre mängd mat. Minsta killen åt bara brödet (tyckte att det smakade kaka - vilket inte riktigt var min avsikt men ett bra betyg) och den äldste åt det utan någon kommentar :).

Korven var grill- och varmkorv med så hög kötthalt som möjligt; minst 70% och som mest 92% (!!). De bästa fick vi tag på på Lidl (Twinner).

Dessvärre innehåller i stort sett all korv både potatismjöl och dextros - vilket jag bittert fick erfara när jag mätte mina värden ett par timmar senare: jättehögt :(......

Jag har hunnit med att träna också! - typ ;). Jag och min äldsta brorsson hade sprinttävling: det räknas väl? *hehe*

 

Det bästa med att "låna" ungar är att man kan lämna tillbaka dem när man vill; vilket vi också gjorde någon timme efter lunch :) - lagom till att solen kom fram ordentligt.

 

Åkte hem, droppade av packningen och åkte in till stan för en härlig promenad i solskenet! Svängde även förbi Hammarby Sjöstad och tog en kaffe (ej koffeinfri; hör och häpna!). Vi satt alldeles perfekt i lä och bara njöööööt.

 

Apropå blodsockervärden; den senaste veckan, en och en halv har mina värden varit något högre än när jag precis slutade med kaffet och jag har reagerat mer på mat med lite mer kolhydrater än 5%.

Idag slog det mig då att jag började med EAA pulvret i ungefär samma veva: jag undrar om det kan vara en bidragande orsak? Att det höjer värden litegrann över hela dygnet? Ungefär som koffeinet verkar ha gjort?

Frågan är om jag ska lägga ner pulvret ett par dagar bara för att testa? Synd bara för det var inte så billigt och dessutom gör det att jag inte behöver äta något mellanmål på eftermiddagarna innan träningen...

Jajja; jag får se.. Avvaktar lite med det....

 

Lite bilder från dagen idag:


Man blir så skönt trött efter att ha varit ute i friska luften en helt dag: kommer nog att sova gott inatt...

Lill-lördagsmiddag!

Kategori: LCHF min mat

Efter passet mötte jag upp Coach som hade inhandlat en massa goda ostar på Gamla Amsterdam :)

Jag körde mitt 6-pack och sedan stack vi iväg till närmaste charkdisk (COOP) och fick tag på lite gott "cold cuts" - så himlarns mycket bättre när det är precis färskt och nyskuret :)

Jag hade inhandlat ett rosévin (ekologiskt ;D) på lunchen så det vart en superlyxig middag!

 

 

Imorrn ska jag ta med mina supersöta brorssöner på lite utflykt! Första gången jag umgås med dem utan att mamma och pappa är med :S.

Jag ska stå för lunchen och tänkte satsa på grillad korv med bröd - men inte vilket bröd som helst! Jag vill ju undvika gluten - och helst att min omgivning gör detsamma - därför tänker jag inte ens överväga att köpa färdigt och därmed bidra till konsumtion av något jag själv aldrig skulle stoppa i mig..... Särskilt inte tiill mina nära och kära.

Tänkte baka eget nu ikväll och hoppas på att det blir bra! Återkommer under morgondagen med resultatet...

jag. hatar. fran

Kategori: Träning

Typ... Fick ångestkänslor när jag vaknade imorse och läste vad det var för WOD som stod på schemat: FRAN.

Det är CrossFitens bänkpress har jag fått lära mig - man vill genomföra denna på så kort tid som möjligt.

Jag lovar: det är värre än det ser ut! ;)

 

21-15-9 av

Thrusters (40 kg för killar, 30 kg för tjejer)

Pull ups

 

Här en video.

 

Jag har dock fått problem med min handled och kan inte vinkla handen korrekt för thrusters: fick köra samma antal kettlebell swings istället

 

Satt hela vägen från jobbet till träningen och övervägde att träna något annat istället... Till och med när jag kom fram till klubben var jag tveksam. Men jag kom på bättre tankar och gjorde det faktiskt - inte "orginalet" men ändock samma princip.

 

Jag är glad att jag gjorde FRAN idag: kanske lite mindre nervös nästa gång!


Fisk-tisdag

Kategori: LCHF min mat

Det blev tre promenader idag; frukost, lunch och middag ;) - inte optimalt för mitt skenben kanske.... :/ men jag ville ju utnyttja det fina vädret!

 

Fastade ju idag; nåt jag har märkt är att man vill gärna vräka i sig mat när man väl får äta, men man blir väldigt mätt på ganska lite. Dessutom håller man sig ännu längre innan man blir hungrig nästa gång: jag klarade mig åtta timmar! Det känns faktiskt bra :)

Däremot behöver man nog bestämma innan första målet hur mycket man ska äta och sen äta långsamt - då blir det inte för mycket och så känner man när man är mätt.

 

Tränade inte idag, tog en 1,5 timme lång promenad istället, körde bara 6-pack.

 

Middagstipset den 15 maj: Kokos- och mandelmjölspanerad torsk med parmesangratinerad broccoli och pepparrotsmajonnäs (tack syster för majo-receptet - så himla bra!)

 

Superlätt att panera torsken; vänd i kokosmjöl, uppvispat ägg och sen i mandelmjöl. Jag stekte i kokosfett. För de som är nötallergiker kan man ju vända firren i kokosmjöl blandat med exempelvis sesamfrön - då får man ju ändå texturen.

Broccolin blandade jag med en röra av olivolja, timjan, balsamvinäger, salt och vitlök. In i ugnen på 175 grader tills den är nästintill klar sen på med riven parmesan och låt stå ett par minuter.

Majonnäsen utgick jag från grundreceptet men tillsatte färsk riven pepparrot.

Mitt 6-pack gym

Kategori: Träning





Japp, såhär ser det alltså ut: mitt hemmagym för 6-pack promise/60-day project. Efter dagens pass har jag klarat av 50% :)

Till en början behövdes enbart en matta, sen tillkom pilatesbollen/physioball och igår började jag med gummiband! - Tur att man har införskaffat de här grejerna genom årens lopp: annars hade appen blivit något dyrare än bara 7 spänn ;). Man kan ju förvisso göra den här träningen på något gym, men kanske inte alltid man har tillgång till det.

Det jag tycker är kul med övningarna är att det varierar och är i stort sett olika varje dag - dessutom gör man dem under hög intensitet på ganska kort tid: 30-60 sek per övning. Påminner om CrossFit-upplägget!

 

Bortsett från ovan så blir det nog en vilodag idag - en och annan promenad kanske, men jag känner mig väldigt överansträngd i skenbenet så det blir till att ta det lite lugnt :/

 

Nu: jobba!

Bildbevis!

Kategori: Allmänt

Dagens middagstips

Kategori: LCHF min mat

 

 

 

Dagens middag blev kålrabbi- och blomkålsotto med champinjoner och kalvfilé:

Jag hade tyvärr ingen färsk blomkål och champinjoner- det brukar vara bättre i och med att det inte innehåller lika mycket vatten som fryst...

Riven blomkål och kålrabbi
Skurna champinjoner
Rödlök
Persillade
Röd paprika
Nötkött (jag hade någranskivor färdigtillagad kalvfilé i frysen)
Salt
Peppar
Smör
Kokosolja/-fett
Vatten

"Stek" blomkålen och rabbin i ugnen på 175 grader i en smord plåt. Klicka ut smör och kokosolja över "risblandningen".

Under tiden riset står i ugnen: stek svamp, rödlök och kryddor i smör till de fått fin färg. Tillsätt skurna bitar av kött samt paprika.

Rör då och då i riset i ugnen. Klicka ut smör efter "behov". Häll mot slutet över 1,5-2 dl vatten - låt koka in.

Häll till sist över blomkålsblandningen i pannan med champinjonerna: rör om.
Jag serverade ekologisk fårost till!

Fullspäckad söndag!

Kategori: Allmänt

Efter fem timmars sömn var det bara att kliva upp till en späckad söndag som skulle inledas med FALLSKÄRMSHOPP (!!!) i Nyköping :D. Jag och en vän köpte hoppet för två år sen, men väder, fullbokade tider och trasiga plan har satt stopp - till idag!
Det var en riktigt obehaglig känsla att kasta sig ut och falla fritt flera hundra meter; det var först när tandemledaren öppnade fallskärmen och vi började "sväva" mot marken som jag kunde slappna av och verkligen uppskatta färden. Vilken utsikt! Så himlarns bra väder också... Det var häftigt, men räcker med en gång ;) Har fortfarande lock för ena örat! Bilder kommer imorrn..

Vi stack vidare till en Stadium outlet och äntligen fick jag uppdatera min garderob! Riktiga fynd på tröjor, löparskor och träningsbyxor - bara att rensa garderoben hemma *glad*
Lunchen intogs på Max och det blev deras Low carb burgare - supergod och så nära "min" mat man kan komma på hamburgerrestauranger. Det tråkiga är bara att man aldrig till 100% kan veta vad maten innehåller... Tror att dressingen innehåller en del socker och annat som mitt blodsocker reagerar negativt på :/ Får bli mer insulin nästa gång eller så kanske man kan skippa dressingen?


Därefter hem och i stort sett vända: grillning hos mor och far stod på schemat! Hade marinerat kyckling i olja, salt, sambal och kokosflingor, tillbehör var bla ugnsbakad kålrot och haricot verts - grillat är ju såååå gott! Tur att man har föräldrar som gärna ställer upp på att tända grillen <3
Ett par glas rött till det är aldrig fel att avsluta veckan med

Helt slut efter helgen ska jag nu kravla till sängen - GoNatt

 

 

Lördagen so far...

Kategori: Träning

Inte heller denna förmiddag gav EAAn någon extra push; jag var smått omotverad att träna, men Coach följde med och då kändes det bättre ;) - tror faktiskt att vädret har en stooooor inverkan på humöret också!

 

Det positiva med träningen idag var att jag PRade antalet double unders i rad! *glad* Jag var faktiskt glad att jag gick: det var ett sinnessjukt jobbigt pass, men så himla skönt att få ge det allra sista man har efter veckan :). Benen är dock fortfarande helt slut och jag behövde smörja in ena skenbenet med Voltaren :/

 

Dagens pass:

40 double unders

20 box jumps

20 toes to bar (T2B)

20 front squats med 30 kg stång (jag gjorde dock back squats pga att jag har problem med min handled och belastningen blir fel)

40 double unders

15 box jumps

15 T2B

15 back squats

40 double unders

10 box jumps

10 T2B

10 back squats

40 double unders

 

Det som försämrar min tid är de där nedrans double unders, men jag ger mig f*n inte! En dag.....

Tack för all pepp idag alla som hejade på! :D

 

Aja; det bar av hemåt, vi bakade en kaka (där vi i vanlig ordning bytte ut glasyren mot sånt vi hade hemma) efter mina 6-packsövningar.

Stack sen vidare till min bror och hans familj - som inte LCHFar. Minstingen gillade kakan riktigt mycket och den stora killen gillade kakan efter att glasyren skrapats av. Så himla roligt att barn/folk som är vana vid traditionell mat (eller vad man nu ska säga) gillar sånt som man plockat bort i stort sett alla kolhydrater och socker från!

Hade ett par jättemysiga timmar där innan vi åkte hem igen :)

 

Nu är det snart dags för middag och sen: BIO! Vi ska se The Avengers med syster och hennes karl <3


Gårdagens knäckebrödsbak i bilder...

Kategori: LCHF min mat

Grundreceptet på knäckebröd. Inom parentes har jag skrivit vad jag använde istället!

 

Fröknäckebröd

1/2 dl Solroskärnor

1/2 dl pumpakärnor

1 dl Sesamfrön

½ dl hela Linfrön

2 msk Pofiber (har inget Pofiber så jag använde Fibrex och lite kokosmjöl)

1 msk Fiberhusk

½ dl Kokosfett utan smak

2½ dl kokande Vatten

½-1 tsk Havssalt

 

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.

Häll därefter vätskan över fröblandingen, rör om ordentligt. Smaka av om smeten är lagom salt.

Häll upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa. Strö över lite flingsalt.

Grädda på 150° i 45 minuter. Ta ut och markera fyrkanter med degskrapan.Stäng av ugnen, sätt in brödet att torka i ca 40 minuter.

Schleten....

Kategori: Träning

image description

 

Det vart en fasta idag me! Åt middag runt halv sex sex igår, sen upp och tränade på morgonen (lågt socker innan så jag tog några valnötter) och åt frukost först vid tiosnåret. Har inte varit hungrig på hela dagen så "mellanmål/lunch" blev lite nötter, kaffe med grädde... Kompletterade med några skedar kokosmjölk en timme senare - jag åt mest för att sockret var lågt. Har tagit ytterst lite insulin så det är jag glad för! Middag intogs nu vid halv åtta åtta: dags för nästa fasta ;D

Så till träningen.... Imorse hjälpte inte EAAn: kände mig trött och riktigt sliten.

20min uppvärmningspromenad till IP,
800m "löpning"
WODen Annie (50 double unders, 50 situps - 40 double unders, 40 situps - 30 double unders, 30 situps - 20 double unders, 20 situps - 10 double unders, 10 situps)
400m löpning som avslutning                                                                                                                             20 min nedvarv hem
2 X 6-pack promise - missade en dag denna vecka så jag körde på två idag!

Men som sagt; schleten och ont här o var gjorde att prestationen var sådär. Funderar på att bara gå på CrossFit passen nästa vecka så att jag får vila litegrann - kan det vara en idé tro?

Aja, nu ere dags att baka lite knäckisar!

 

Torsdag = soppa hemma hos oss

Kategori: LCHF min mat

 

I dag blev det tomatsoppa gjord på gul lök, vitlök, våra egna paprikor, krossade tomater, smör, vatten, salt, cayennepeppar, gurkmeja, salt, peppar, basilika.

Tillbehöret; en parmesan- och ricottacreme! Består av färskost, ricottaost och parmesanost - mixa.

 

Dagens middag i bilder:

 

 


Fasta + EAA = resultat?

Kategori: Träning

 

 

Hade superjämnt blodsocker hela morgonen fram till dagens spinningpass! Däremot började jag känna mig hungrig och nästan lite skakis sista timmen, så tillskottet av 2dl EAA-vätska var välkommet ;)

Ca 15 min innan träningen tog jag mitt tillskott och det dröjde säkert ytterligare 10-15 min innan jag kände att jag hade energi. Det var precis som att jag ville mer, jag tror att jag orkade mer men jag är inte helt 100%. Det kan ju ha med inställning att göra också? Eller att jag tror så mycket att EAA ska hjälpa så att det känns så *hehe*

Däremot har jag på sista tiden börjat känna att jag är väldigt slut och stum/trött i benen... Vet inte vad jag ska göra åt det? - tips?? Läste någonstans att man kan tillsätta magnesium i form av tabletter mot kramper i vader och lår - jag undrar om det kan vara något?

 

Vad är tanken att EAA ska göra då förresten? Jo, såhär står det på burken:

*Förhindrar muskelnedbrytning (tror jag kan behöva det för benen?)

*Förbättrar återhämtning (kändes ju faktiskt som att jag återhämtade mig förvånansvärt fort under spinningen!)

*L-arginin för ökad pump (höll ju ett ganska högt tempo på passet)

*L-glutamin för snabbare återhämtning

*Rikligt med BCAA för ökad muskeltillväxt (WaOw vilket muskelberg jag kommer att bli! =D)

 

Avslutade med 6:30min 6-pack. Coach sa faktiskt idag att det börjar ge resultat <3

 

Blodsockret efter träningen var dock mindre bra, men en mindre dos insulin innan lunchen gjorde susen!

 

Jag är fasiken superpeppad att testa tillskott, vitaminer mm för att hålla kroppen frisk och stark. Jag har beställt proteinpulver till mig och karln (mer om det när jag fått hem det) och tar dessutom det här:

Omega-3

D-vitamin 5000IE

Ekologiskt odlat Vetegräspulver - (mer info om varför det är bra hittar du här)

EAA pulver

Snart magnesium kanske? Beror på om jag känner någon skillnad efter en tids användande av vetegräs och EAA...


Testing, testing...

Kategori: Träning

Hela onsdagen präglades av trötthet och omotivaion - vilket skulle kunna bero på pollenallergimedicinen som jag tar (flera som säger att de blir trötta av den) - men Le coach gjorde mig sällskap på lunchen och peppade inför kvällens WOD (workout of the day). Hmmm... Jag undrar om jag borde börja betala honom snart? ;)

 

Mina värden åkte väl lite bergochdalbana under dagen och på eftermiddagen så jag tog inget mellanmål innan det var dags för träning; istället blev det lite insulin - kan inte träna på för höga värden.

Ungefär 10-15 min innan passet tog jag mitt nya EAA! Kan inte avgöra om det var det eller om det var psykiskt eller något annat, men jag kände att jag var lite mer explosiv på vissa övningar och att jag liksom "orkade" genomföra dem. Sen fick jag väl en asdålig tid, men det beror på att tekniken inte sitter helt på allt... Jaja: jag gjorde woden på 1.30 min bättre än förra gången - då ska också nämnas att jag skalade sist!

 

Det intressanta var dock att mitt värde efter träningen låg på exakt samma som innan jag tränade! - i normala fall har det ju höjts en del. Kan inte bedöma än om det berodde på EAA:n, avsaknaden av mellanmål, tillskottet av insulin innan eller att passet blev mer utdraget och kanske inte stenhårt intensivt under hela genomförandet...

Idag kommer "det verkliga testet" - jag har fastat sedan cirka 21 igårkväll och ska köra ett spinningpass på lunchen; innan det ska jag tillföra lite EAA: ska bli så spännande!!


Vad var det för WOD jag genomförde på klubben då?? Jo; ANGIE :P

100 pullups

100 push ups

100 sit ups

100 squats

 

Händerna mår väl sådär efter 100 pull ups....

 

Kom hem sent och skulle laga middag så jag satsar på dubbla 6-pack promise en annan dag istället!

 

Idag skippar jag pollentabletterna och ser om det blir någon skillnad.

Så laddad för fastan, EAAn och efterföljande träning - kan knappt vänta! =D




D-vitamin für alle!

Kategori: Hälsa

 

 

Lovade ju lite info om D-vitamin! Vad jag har kommit fram till, efter att ha läst väldigt mycket på nätet, så är D-vitaminet en livsnödvändig vitamin för oss:

 

D-vitaminet kommer dels från solen och dels från kosten. Då vi i Nora delen av Europa lider brist på solljus stora delar av året så behöver vi ett tillskott! (Jag själv tar Alpha Plus D3 5000 IE)

 

Flera forskningsresultat har visat på att cancer, depression, parkinsons, diabetes, barnlöshet, MS mm kan uppstå om man har för lite av den varan.

Dessutom har forskare upptäckt att immunförsvaret inte aktiveras utan D-vitamin!

Forskningsresultaten grundar sig bl.a på att flera av ovanstående sjukdomar är flerfaldigt gånger vanligare i solfattiga länder än i exempelvis Sydamerika, Afrika, Mellanöstern... Diabetes t.ex är nästintill 400 gånger vanligare i Norden!

Här kan jag faktiskt gå till mig själv; när jag var i Filippinerna fem veckor för 1,5 år sedan så kunde jag sänka mina insulindoser till nästan noll och ingenting efter ett par veckors vistelse i solen! Det har självklart även med kost, en avslappnad livsstil och motion att göra, men skillnaden var så enormt stor att jag vet att solen har en inverkan. Kommer ihåg när jag var liten och både diabetesläkare, sköterskor mfl sa att man behöver vara extra uppmärksam på sina blodsockervärden under sommaren när man tillbringar mycket tid i solen.

 

När jag började ta D-vitamin för några månader sedan märkte jag återigen en skillnad: jag har kunnat sänka insulinet men ändock ligga kvar på relaivt låga blodsockervärden! Läste för övrigt ett forum för en tid sedan där en diabetiker blivit tipsad av sin läkare att ta D-vitamin för sina höga värden...

 

Om man vill veta mer om var jag hittat info och varför D-vitaminet fungerar som det gör, kan klicka in på någon av dessa länkar:

 

http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/stark-koppling-vitaminbrist-och-metabola-syndromet/

http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/hur-mycket-d-vitamin-behoever-vi/

http://svt.se/2.108068/1.2629370/d-vitaminbrist_kan_ge_diabetes

http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/vitamin-d-gaar-igen-i-diabetesforskningen/

http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar


Min uppmaning till alla: BÖRJA TA D-VITAMIN


Military training och kosttillskott

Kategori: Träning

 

 

Veckan har väl startat sådär vad gäller träningen; har varit helt slut i kroppen och inte alls haft mycket energi. Det ska det dock rådas bot på! Inhandlade EAA pulver idag och ska testa innan CrossFit-passet imorgon ;)

 

Dagens träning var "Nordic Military Training"... Gick på ett prova-på-pass, Basic, med käraste syster.

Var inget för oss dock: passet pågick i 1tim och 15min och kändes ganska lågintensivt. I och för sig var det ju som sagt bas- och rookieträning, men den träningsformen är inte riktigt min tekopp. CrossFit är perfekt därför att då är det väldigt intensivt, väldigt jobbigt under en kortare period.

 

Vår "coach" (karln) mötte upp oss i parken där träningen höll till och gjorde sällskap hem: en liten promenad i vårkvällen :). Avslutade hemma med 6-pack promise och fisksopperester från i lördags!

 

Lägger stor tillförlit till mitt nya kosttillskott inför morgondagen: jag behöver en extra push just nu!


Låga värden

Kategori: Min diabetes

Trots mina "utsvävningar" vad gäller dricka och mängden mat under lördagkvällen så har mina blodsockervärden varit enormt låga under söndagen: jag har haft nivåer på mellan 1,8 och 2,5 - riktvärdena är någonstans mellan 4,0 och 6,0 - och levt på nötter hela dagen.

Jag och karln min var ute och kollade träningskläder (behöver verkligen uppdatera den delen av garderoben...) men det gick väl sådär just på grund av att jag låg så lågt i sockret... Men han är ju halvt handikappad sedan operationen för 2,5 vecka sedan så jag behövde nog inte ha så dåligt samvete för mitt oengagemang ;)

 

Vill HAAAAAA:

 

 

 

 


Jag tror mig veta vad som kan ha bidragit till värdena idag och det stavas D-vitamin... Mer om det i ett kommande inlägg! Måste experimentera lite mer först ;)

 

 

Slutligen en bild på dagens middag; Choklad- och tomatkyckling serverad med rostade grönsaker

 

 

 

 

Ingredienser:

Hel kyckling som kokat i 2 timmar tillsammans med lök, lagerblad, vitlök, kryddpepparkorn, cayennepeppar, salt.

Chokladsås: rödlök, vitlök, kokosfett, kycklingbuljong från den kokta kycklingen, sambal, ingefära, kanel, cayennepeppar, salt, 100% choklad, krossade tomater, kokosmjölk

 

På grund av hur blodsockret har varit under dagen så skippade jag insulin helt och hållet till middagen; ska bli spännande att se resultatet imorgonbitti!

 

Dags för lite förberedelser till veckan, sen: sovdags *zzzzzzzzzzz*

 

 

Lördagen!

Kategori: LCHF min mat

Iväg till träning och körde ett riktigt mördarpass:

 

200 squats (benböj)

25 burpee wallballs

25 burpee boxjumps

25 burpee pull ups

200 squats

 

Avslutning: 8 tabata situps

 

Energin och orken var inte på topp på det här passet; vet inte om det var pga att jag redan tränat 5 dagar i rad eller omdet berodde på något annat - prestationen var sådär men jag var riktigt nöjd med att jag faktiskt genomförde passet! Jag vart ju helt slut så... Däremot skippade jag 6-pack träningen: ville inte göra något halvdant när det nu bara handlar om 5-6min varje gång.

Mådde faktiskt ganska dåligt under hela eftermiddagen: vet inte om det berodde på träningen eller något annat, men kul var det inte! Mina värden var dock helt ok så det berodde nog inte på det.

 

 

Kvällen var desto mer trevlig! Gjorde avkall på koffeinfritt och drack en massa vitt vin, knaprade nötter, diper mm - hade redan planerat in en vilodag under söndagen (därav 6 dagar i rad under veckan) och tänkte mer eller mindre strunta i hur blodsockret skulle bete sig.

 

Vår trerätters bestod av:

 

Varm avocadoförrätt

0,5 avocado/pers

Hemmagjort kryddsmör med bla. vitlök, persilja, dragon, gräslök, paprikakrydda och lite urgröpt avocadokött

Stekt bacon

Smör och bacon fördelas på avocadohalvan och gratineras i 250 grader i ca 5-10min

 

Fisksoppa med smak av saffran serverad med vitlöksaioli

Färsk fänkål

Purjolök

Grön paprika

Bryn ovan i smör, tillsätt valfria kryddor såsom timjan, salt, vitpeppar samt 5-7 dl vatten

Låt koka till grönsakerna mjuknat.

Tillsätt

3 dl grädde

1 msk vit balsamvinäger

1pkt saffran

Koka ihop, sänk värmen och låt fisken - skuren i kuber - sjuda till den är klar. Jag hade torsk och lax! Serverade med en vitlöksaioli där grundreceptet kommer från Sigrid Bárány - tack för tipset syster! ;)

Receptet till soppan har jag hittat på någon LCHF-receptsajt som jag tyvärr inte minns längre...

 

 

Blåbärspaj och vaniljcreme

Eftersom att vi hade en nötallergiker på middag var jag tvungen att hitta på något annat än de "vanliga" pajbottnarna som man använder i LCHF. Jag tittade in på mariannslchf.se, knep ett grundrecept på tarteletter och gjorde om lite: tillsatte sesamfrön i smeten för att få till en struktur.

Blandade sen ihop blåbär med sötrix, stevia, kanel, ingefära, kardemumma, kokosflingor och vaniljpulver och hällde i pajformen. 175 grader i ca 30-45 min.

Vaniljcremen innehöll creme fraiche, vaniljstång, sötrix, stevia och äggula

 

Inte ofta man äter trerätters! :D

 

Hade en supertrevlig kväll och nedan är lite bilder på dukningen, de fina plantorna (nu kan vi äntligen sätta igång med eget "närproducerat" *hehe*) och blommorna som vi fick

 

 

 


Får man äta det?

Kategori: LCHF min mat

Fredagkvällen kantades av bakning, matlagning, städning och andra förberedelser inför middagsbjudningen ikväll ;)

 

Till middag åt vi jordärtskockssoppa! - då är ju frågan: får man äta rotfrukter när man är LCHF:are?

Jag äter inte det varje dag utan unnar mig "nån gång ibland". Dessutom försöker jag att hålla mig till ett hyfsat lågt kolhydratvärde: jordärtskockor innehåller enligt vissa källor 12g kolhydrater per 100g. Strikt LCHF innebär att man håller sig till max 5g/100g - men då behöver man också titta på vilken typ av kolhydrater man äter.

Potatis t.ex - vilket jag aldrig "unnar mig" - innehåller stärkelse som består av en lång "kedja" av glukos och bryts ned väldigt snabbt i blodet (höjer blodsockret väldigt fort)

Jordärtskockorna däremot, innehåller inulin som är uppbyggt av fruktsocker/fruktos. Inulin räknas som kostfiber på grund av att den inte bryts ned i mag- och tarmkanalen och fruktosen behöver först göras om till glukos innan den går ut i blodet - en väldigt tidskrävande process.

Dessutom har jag själv märkt att jag inte reagerar lika mycket på jordärtskockor som potatis ;D

 

Källor:

http://www.recepthjalpen.se/jordartskocka.html

http://www.annahallen.se/vad-ar-socker

http://johannaskost.blogspot.co.uk/2008/05/fruktos.html

http://johannaskost.blogspot.co.uk/2008/04/intervju-lchf-fr-alla.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Inulin

 

 

Dagens middag i bilder:

 

 


Jordärtskockan den skalade och den oskalade varianten

 

 

Jordärtskockan; skuren i bitar, steks i smör med schalottenlök, vitlök, kryddor och här har jag precis tillsatt hemmagjord kycklingbuljong som låg och skräpade i frysen ;)

 

 

Jordärstkockan; det färdiga resultatet! Här har den kokats med vatten, grädde och därefter mixats slät

 

 

Nähäpp, då var det dags för lite mer städning och sen: CrossFit!

Fasta, träning, frukost..

Kategori: Träning

Fastan igår; bortsett från att jag hade väldigt lågt blodsocker under morgontimmarna så gick det faktiskt väldigt bra!
När jag hade fått upp värdet till strax över känning så låg det still fram till lunch –jag kände mig väldigt pigg och alert hela morgonen J
Men jag kände mig lite småhungrig till och från – något jag inte gör om jag har låtit bli att äta överhuvudtaget; tror att nötterna triggade igång hungern...

Efter jobbet körde jag min 6-pack promise och stack sedan vidare till syster.

Hon kom på nedan pass som vi genomförde utomhus under coaching av karln min:
400m löpning
15 armhävningar
30 situps
15 tricepsdips
400m löpning
15 upphopp
20 situps
15 tricepsarmhävningar (händerna tätt ihop)
400m löpning

Tabata på ett utomhusgym: floorpress (bänkpress på marken) samt utfall


Efter ca 5 timmars sömn var det dags igen! ;)
Tog en kort joggingrunda avslutade med 9 tabatasprinter och 6-pack promise före frukost. Har mycket att förbereda ikväll inför imorgon då vi ska ha folk hemma, så det vart att förlägga träningen till morgonen.
Kändes jäääääääklarns tungt att springa: ont i ryggen, nacken.. Den typen av träning är något som jag helst undviker, men det är hyfsat smidigt att göra om man – som idag – behöver träna innan alla gym har öppnat och man dessutom behöver ha nära hem.
Skämde bort mig med en superdupergod frukost! En gigantiskt stor avocado, ricottaost, linfrön, olivolja och en skiva mortadella: M-M-M!

 

 

Härmed slutar jag med all användning av soja!!

Kategori: Hälsa




”Om man oroas över rapporter om nedsatt sköldkörtelfunktion, depression, endokrina sjukdomar, nedsättning av den kognitiva förmågan, demens, minnesförlust och cancer, vill man kanske hålla sig långt borta från från även jästa sojaprodukter. Kanske är det nu dags att ta ytterligare ett steg framåt och gå in för vad våra förfäder verkligen åt massor av, färska grönsaker och gräsuppfött kött. När du är osäker, skippa sojan”

Eller:
"Each reference refers to the results of a study conducted which resulted in a warning about the dangers of soy. Many of the studies show that soy consumption is associated with thyroid problems, growth retardation, amino acid deficiencies, malabsorption of important body minerals, endocrine system malfunctions, and carcinogenic effects"

Läs mer under någon av dessa länkar:

http://www.healthy-eating-politics.com/dangers-of-soy.html
http://www.epochtimes.se/articles/2009/06/01/17244.html
http://www.holistic.se/artiklar/index.php?artikel=soja

Leverans!

Kategori: Träning

 

 

Igår fick jag leverans från LCHF-butiken! Beställningen bestod bland annat av mandelmjöl och hasselnötsmjöl, vilka jag brukar använda till bakning, panering, pajer... Väldigt användbart!

 

Träningen på klubben under eftermiddagen

5 varv på tid av:

40 double unders

10 pistols (knäböj på ett ben)

 

Följdes av teknikträning på kipping chest to bar, tabata plankan och jag avslutade hemma med 5:30 min 6-pack promise (i ett förövrigt välstädat hem som min käreste lyckats med med endast en hand - den andra sitter i mitella efter operation...)

 

En, enligt mig, ultimat dag ur motionssynpunk ser ut såhär:

Morgonpromenad före frukost

Promenad på lunchen; varierar mellan 25-45 min - man behöver komma ut och få frisk luft och röra på sig när man sitter på kontor en hel dag! Ett litet avbrott...

Träning före middag

Är det fint väder - framförallt på sommaren - kan det vara skönt att gå en pyttesväng efter middagen

 

Inledde förresten min periodiska fasta runt halv åtta åtta igårkväll. Dock tyckte jag att jag hade något för högt värde strax innan sänggående så jag tog lite insulin - vilket jag bittert fick ångra när klockan ringde: känning.

Typiskt att jag aldrig kan ha lite is i magen och bara avvakta innan jag ska göra nåt åt saken! Det blev några valnötter och i kaffet tog jag en tsk grädde (man "får" ha en tsk mjölk i kaffet när man fastar; jag som har slutat med mjölk tyckte väl att grädde borde man få ersätta med? ;D)

 

Hoppas bara på att värdena håller sig ok fram till lunch! Nu; strax dags att åka till jobbet - ha en bra dag

Härliga tisdag!

Kategori: Allmänt

Inledde dagen med en kort joggingrunda som följdes av 8 tabata intervaller av sprint/gång (tabata = 20sek aktivitet 10sek vila)

Följde upp med 5 min 6 pack promise

 

Har idag varit med min käre karl på långpromenad kombinerat med småshopping! Nedan lite pics:


Ett gäng fiskar...

 

Lunchen intogs helt oromantiskt på en trapp utanför några butiker ;). Bestod av mozzarella, ägg, avocado, nötter och salami.

 

Väl hemma tog vi oss en varsin kaffe med vispad grädde på balkongen i solen <3

 

Middagsförberedelser..........

 

....som idag blev kalvstek i ugn, rättikakaka (första gången jag lagade!) och skogschampinjonsås - en riktig söndagsmiddag med andra ord ;)

Rättikakakan bestod av riven rättika, massa riven ost, liiiite grädde, kokosmjölk (enligt receptet skulle det bara vara grädde: ca 2 dl, men jag tog 0,5 och resten kokosmjölk), salt och peppar

 

Det har varit en riktigt härlig dag och den avslutades med lite välbehövlig undanpackning av vinterkläder :D