cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Promenad.... Eller nåt ;P

Kategori: Allmänt

Onsdagens träning var den sista på klubben på denna vecka: övertid idag fredag så jag hann inte till passet.

Vad gjorde vi för roligt i onsdags?? Jo:

 40 Wall balls 7kg

30 Back extensions (superman)

20 SDHP m Kettlebell 16kg

10 Pull ups

20 SDHP

30 Back extensions

40 Wall balls

 

Wallballs är tungt men brukar inte kännas omöjligt. Denna kväll kändes det dock vääääääldigt segt. Som tur var var det bara 40 åt gången så det var lätt, rent psykiskt, att räkna ner J

Jag hade planerat att köra en 6-pack workout när jag kom hem, men klockan var närmare halv nio när jag väl var hemma – ingen mat hade jag ätit och dessutom skulle jag försöka hinna med läggdags inom en timme! *puh*

 

Morgonens pass var ganska intressant; räknade inte med att jag skulle orka med någon vidare träning efter jobbet – så jag ersatte morgonpromenaden med en 400m promenad i form av walking lunges :P... Jag HAR gjort roligare saker... Jag lovar...

Klockan 06:00 var jag nere på IP hemma hos oss (promenaden dit samt 400 m lätt jogg var uppvärmningen).

När jag hade gått mindre än 1/3 av banan började jag fundera på vad fanken jag gett mig in på?? Men det här är andra gången jag kör just denna WOD – skillnaden var att jag bara behövde gå ett varv: förra gången gick vi upp och ner i salen på klubben typ 50 gånger.

Dessutom sken solen och det var riktigt behagligt ute – bara att kämpa på! Jag tänkte att ”Det får ta den tid det tar” ;)

Dock var jag ju under viss tidspress eftersom att jag skulle sticka till jobbet – fasta så jag sparade in lite tid i alla fall ;) – så det vart ingen 6-pack denna dag heller.

Med tanke på att benen kändes som stockar under hela förmiddagen så var jag ändå ganska nöjd med mitt ”korta” pass.

Eftersom att jag nu tränat så tidigt tänkte jag att jag behöver bryta fastan litegrann i alla fall, så jag tog en skopa protein utblandat med vatten två timmar efter träningen.

Laddad för en lååååång dag på jobbet med andra ord!

Dags att sova!!

Kategori: Allmänt

Min kropp har sagt ifrån nu: jag har ju märkt det på att jag är trött i kroppen och musklerna, ryckningar i ögat men nu har det riktigt stora bakslaget kommit: mina blodsockervärden. De lever loppan och jag har svårt att få styr på dem... Vaknade med superhögt värde på onsdagmorgonen och insåg att jag nog behöver ta tag i det här. Från och med nu ska jag FÖRSÖKA gå och lägga mig vid 21:30 senast – så att jag i alla fall får 7 timmars sömn! ;)

Forskade lite generellt på nätet om sömn, sömnbrist och dess konsekvenser. Fick fram mycket intressant information, men även smått läskig sådan:

Personer som sover mindre än 6 timmar per natt löper 3 gånger så stor risk att få höga blodsockervärden. Det visar nya studier publicerade i Annals of Epidemiology.

Det krävs bara en enda sömnlös natt för att påverka kroppens förmåga att reglera insulin.  

Läste detta på svt’s hemsida:  

En ny studie från Storbritannien länkar brist på sömn till stroke, hjärtinfarkt och hjärt-kärlsjukdomar - som ofta leder till för tidig död.

Studien innebar: Undersökningen omfattar från sju till 25 års data från mer än 470.000 deltagare från åtta länder, däribland Japan, USA, Sverige och Storbritannien. Studien från Warwick Medical School publiceras idag i European Heart Journal.

Långvarig sömnbrist och störda sömnmönster kan få långsiktiga och allvarliga konsekvenser för vår hälsa. Professor Francesco Cappuccio på University of Warwick Medical School:

- Om du sover mindre än sex timmar per natt och har störd sömn så löper du 48 procent större risk att utveckla, eller dö i, hjärtsjukdom och en 15 procent större risk att utveckla eller dö av en stroke.

- Utvecklingen - med allt senare nätter och tidiga morgnar - är faktiskt en tickande bomb för vår hälsa, så du måste agera nu för att minska risken för dessa livshotande tillstånd, säger Francesco Cappuccio.

 

Sömnproblem kan leda till sjukdomar

Långvarig sömnbrist kan öka risken att drabbas av flera stora folksjukdomar: Diabetes, fetma, högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke. Mycket talar dessutom för att långvarig sömnstörning är en bidragande orsak till bland annat utmattningssyndrom. 

Immunförsvaret är väldigt beroende av sömnen för att fungera optimalt och sömnstörningar kan försämra funktionen hos kroppens immunsystem. Det är främst under dagen som immunförsvaret verkar och delvis förbrukas, medan det återställs under nattsömnen.

Vakenhet är alltså ett tillstånd av nedbrytning medan god sömn verkar återuppbyggande.

 

Något annat intressant som jag har funderat över - och som faktiskt verkar stämma - är kopplingen mellan sömnbrist och sockersug:

Flera studier har visat att sömnbrist tenderar att ge ökad kroppsvikt, framför allt runt buken. Andra antyder att aptiten, särskilt suget på sockerrik mat, ökar när vi är trötta och sömniga (det här har jag märkt efter en längre tids dålig sömn: jag blir sugen på mat)

Vidare är det känt att sömnbrist ökar halterna av stresshormoner, till exempel kortisol, som framkallar insulinresistens och försvårar blodsockerkontrollen.

Personer som sover mindre än sex timmar per natt riskerar att försämra sin sockerkontroll. De får ett förhöjt fasteblodsocker (OBS! Varningsklocka) 

En sammanfattning som jag tycker ger en väldigt bra överblick - och jag kan även pricka av flera av punkterna...:

Utan sömn kan inte kroppen fungera. När du sover minskar hjärtfrekvensen, blodtrycket och kroppstemperaturen sänks, andningsfrekvensen går ner i varv och blir ytligare. Din kropp slappnar av och eventuella muskelspänningar avtar. Du kan klara dig utan sömn i några dygn men redan efter ett dygn kommer kroppen och psyket börja fungera sämre.

Trötthet

•Humörsvängningar

•Minnesproblem

Minskad koncentrationsförmåga

•Sämre prestationsförmåga

•Minskad uppmärksamhet

•Sämre reaktionsförmåga

•Störd ämnesomsättning: vid bra sömn aktiveras det parasympatiska nervsystemet som aktivera ämnesomsättningen. Vid stress och störd sömn är det sympatiska nervsystemet mer aktivt vilket hämmar den naturliga ämnesomsättningen. Därför kan dålig sömn leda till övervikt

•Ökad risk för fetma, övervikt

•Ökad risk för diabetes, typ 2. Insulinstörningar anses bl.a. kunna uppstå av störd djupsömnen. •Ökad hunger. Ökad tillverkning av aptithormonet Grelin samt minskad tillverkning av det aptitdämpande hormonet Leptin kan leda till att man äter mer, vilket kan leda till övervikt och insulinstörningar. En del får sämre aptit

•Ökad risk för hjärtsjukdomar, infarkt

•Hämmat immunförsvar, lättare att få förkylning

•Minskad produktion av könshormoner

•Ökat blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar

Mindre stresstålighet, spänningar

•Ökad risk för depression.

•Ökad risk för utbrändhet, beroende på mindre djupsömn och återkommande uppvaknade. •Muskelvärk

Minskad kreativitet

•Minskad livskvalitet

 

Dessutom tipsar man om hur man skapar bättre sömn och flera av dem gör jag redan, mitt problem är att ta mig till sängen i tid ;)  

*Lägg dig vid samma tid varje kväll, ex kl 22:00. Undvik att sova på dagen, eller efter jobbet. Försök att gå upp på morgonen vid samma tid varje dag. Om du inte somnat på 30 min, gå upp i stället så du inte ligger sömnlös. Ha inga onödiga tupplurar på dagen om du inte kan sova på natten.

*Ha en bra sovmiljö: ett svalt sovrum (15-16 grader är optimalt för att sänka ämnesomsättningen i hjärnan), en bra säng, mörklägg, inga störande ljud, ha ingen TV eller dator i sovrummet som stör när du går och lägger dig. Arbeta inte i sängen. Strunta i vad väckarklockan visar för tid om du vaknar mitt i natten, låt dig inte stressas av tiden!

*Undvik stress och annat nattligt grubbel. Lär dig att varva ner och inte ta med stress från arbetet hem. Grubbla inte så mycket om du inte kan sova, dvs försök släppa taget och inte bry dig om du somnar eller inte!

*Motionera regelbundet, fysiskt träning eller ett dagligt fysiskt aktivt jobb gör kroppen naturligt trött vilket gör att du sover bättre. Träna däremot inte för sent på kvällen då det piggar upp dig.

*Dagsljus och frisk luft på dagen. Din biologiska klocka fungerar bättre om du får de 30 min dagsljus som behövs bl.a. för produktionen av D-vitamin. Att vistas i frisk luft skapar harmoni och gör det lättare att slappna av.

*Drick lugnade drycker innan du lägger dig: varm mjölk (mjölk innehåller tryptofan som behövs för hormonet serotonin som är lugnade i sig). Serotonin skapas i sin tur sömnhormonet Melatonin. Te av johannesört, kamomill, passionsfrukt, humle, valeriana är också bra.

*Ät en näringsrik kost: Om du inte får i dig alla näringsämnen så kan i sin tur leda till sömnproblem, exempelvis brist på mineralerna magnesium, järn och kalcium samt vitamin B3. Se även vitminer och mineraler.

*Avslappning, varva ner 1-2 tim innan sänggåendet, lyssna sen på lugn musik eller läs en lättare bok.

*Älska och känn närhet: Orgasm skapar naturlig trötthet och är avstressande. All närhet och beröring stimulerar även antistresshormonet oxytocin.

*Lär dig medvetna tekniker för att kunna somna bättre, exempelvis KBT - Kognitiv Beetendeterapi som har visat väldigt goda resultat mot sömnproblem, Mindfulness är även bra, avslappnande andningsövningar, mediation och yoga.

*Ligg på höger sida och andas genom vänster näsborre: Att andas genom vänster näsborre aktiverar det parasympatiska nervsystemet vilket har som effekt att lugna din kropp och ditt  sinne. Du kan täppa den högra näsborren genom att lägga en hand under näsan. Tekniker för att andas genom höger respektive vänster näsborre används vid olika andningsövningar bl.a. inom yoga.

 

Och såhär påverkas ett annat, för mig, kärt ämne:

Sömn och träning

Sömnen är helt nödvändig för att din träning skall bli effektiv. Under tiden, som du sover får kroppen och hjärnan en stund att slappna av.

Under djupsömnen frisätts högre nivåer av uppbyggande (anabola) hormoner än under någon annan tid på dygnet. Dessa hormoner bidrar till att återhämtningen blir så effektiv som möjligt.

Även immunförsvaret passar på att rusta upp sig under djupsömnen så att du inte lika lätt drabbas av sjukdomar när du nästa gång går och tränar.

Sömnens påverkan på ämnesomsättningen märks genom att blodfetterna minskar och insulinets effektivitet förbättras – du mår därmed bättre efter en god sömn

Som utlovat: Magnesium

Kategori: Hälsa

 

Har nu kollat upp lite kring ämnet Magnesium:

 

Symptom på brist av det kan vara

Ökat chokladbegär.

Trötthet och spända och svaga muskler är vanliga symptom.

Oro, ångest, depression, dålig stresstålighet, muskelkramper, erektionsproblem, astma, insomningsbesvär, ADHD, hicka, skakiga händer, etc

Kramp (även ofta del av ”Restless leggs”)

Sämre blodsockerreglering (gör att magnesiumtillskott är bra för diabetiker)

Förstoppning

Högt blodtryck

Migrän

 

 

Kort om magnesium:

Man tror att ca 30% av alla svenskar har brist.

B6 förbättrar upptaget av magnesium i kosten. (B6 finns i nötter, kött, kyckling och fisk)

Kalciumtillskott hämmar upptaget av magnesium.

Magnesium är en antioxidant

Magnesium är ett av de första ämnena man får brist på vid stress.

 

Kaffe och träning kan ge magnesiumbrist. Sluta dock varken med kaffe eller träning!!

 

 

Magnesium man ska leta efter i sina tillskott:

Magnesiumsulfat

Magnesiumaspartat

Magnesiumcitrat

Magnesiumlaktat

 

Magnesium man bör undvika att stoppa i munnen:

Magnesiumkarbonat (pulver som man använder till händerna när man tränar, samt i vissa mediciner)

Magnesiumnitrat (används i gödningsmedel)

Magnesiumhydroxid

Magnesiumoxid

Magnesiumklorid

 

Anna Hallén, som jag har hittat det mesta av informationen hos, råder en att hellre äta 1 dl mandlar om dagen istället för tillskott. Äter man nötter – som innehåller en del omega-6 – behöver man dock tillsätta mer omega-3.

För egen del testar jag nog hellre tillskott då mandlar innehåller tillräckligt mycket kolhydrater för att jag ska behöva ta extra insulin

 

Olika tillskott:

Great Earth; Supermagnesium – innehåller gurkmeja!

Holistic Magnesium

MerVital Magnesium (innehåller bara magnesiumglycinat)

 

 

Källor:

http://www.nyttigt.eu/magnesiumbrist-symptom/

http://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra

www.google.se

Jag MÅSTE bara....

Kategori: Allmänt

Kopierar kostdoktorn.se rakt av vad gäller dagens hårresande nyhet: att LCHF orsakar stroke... J*vla tröttmössor. Jag blir så förbannad :P

 

DN:s rubriksättare hade bäst fantasi

I takt med att LCHF blir allt populärare så duggar de upphetsade varningarna tätare. Idag var det dags för veckans stora och hysteriska LCHF-rubriker i tidningarna. Som vanligt baserat på en fantasifullt tolkad enkätundersökning.

Denna gång en enda enkätundersökning (!) som skickades ut 1991 (!). På basen av den sägs LCHF öka risken för hjärtsjukdomar:

Studien kan läsas här.

Den baseras på en enda enkät som skickades till kvinnor i Uppsalaområdet år 1991. Hälften av kvinnorna svarade på frågor om vad de åt. Därefter har man följt upp dem genom offentliga sjukdomsregister.

Statistikfest

På basen av det har man sedan med avancerad statistik räknat ut risken för hjärtsjukdom hos de som åt mindre kolhydrater och mer protein*, statistiskt justerat för energiintag och en massa andra saker. Då ser man ett svagt ökad risk för hjärtsjukdom.

Hur mycket kolhydrater åt då dessa kvinnor med ökad risk för hjärtsjukdom? Det framgår inte exakt i studien, men att döma av sista tabellen bör det ha varit runt 40% kolhydrater. Ungefär vad man kan få i sig av ett Big Mac&Co-mål på McDonalds.

Inte riktigt LCHF, om man säger så.

Detta är för övrigt precis samma undersökning som gav larm 2007, baserad på samma enda enkät, och författad av i stort sett samma personer. Man räknar väl med att journalisterna inte har så långt minne – och det fungerade ju bra sist.

Slutsats

Mina slutsatserna blir att om du är kvinna och åt ca 40% kolhydrater (= skräpmat exempelvis) år 1991 så kanske du har lite högre risk för hjärtsjukdom än genomsnittet. Men studien säger knappast något om vad som händer om du äter LCHF. För att få veta det måste man helt enkelt göra en studie på personer som äter LCHF. Svårare än så är det inte!

Dagens middagstips!

Kategori: LCHF min mat

 

Försöker att hålla mig till fiskrätter åtminstone en gång i veckan - blir ju två eftersom man tar matlåda dagen efter ;D - och då gärna tisdagar av någon anledning.

Den här gången kommer tipset från min kära syster! Grundreceptet ser ut såhär:

 

400g torsk

salt och peppar

4 msk pesto

150g Västerbottenost

2dl grädde

In i ugnen till det fått fin färg

 

Jag hade ingen torsk, ingen Västerbotten och bara 1 dl grädde så jag modifierade receptet en aning:

4 laxfiléer á 125g

5-6 msk hemmagjord pesto (var ambitiös nog att förbereda igårkväll)

2 dl riven parmensan + prästost

1 dl kokosmjölk

1 dl grädde

 

Smorde ugnsformen med kokosfett, lade i filéerna, salt + svartpeppar, på med pesto. Rörde ihop kokosmjölken och grädden, hällde över och in i ugnen på 200 grader ca 16-17 min.

Ugnsstekte haricot verts med havssalt och smör till. Fantastiskt gott och lätt att tillaga!

Tack syster :)

 

 

   

Tisdag och trött...

Kategori: Träning

 

Jättetrött hela dagen idag; ryckningarna i ögat vägrar ge med sig, men jag jobbar på att försöka komma i säng innan halv elva på kvällarna!

 

Inte ett dugg peppad att gå och träna idag, men gissa om jag var glad att jag tog mig till klubben i alla fall! Uppvärmningen bestod bl.a i att göra ett marklyft var 30e sekund med 10kgs påslag varje gång ända till man inte orkade mer. Som tur var övade jag ju på marklyft i torsdags + att squat snatcharna (från igår) innehåller marklyftstekniken.

Jag orkade mer än vad jag trodde och har nu kommit på ett sätt att lära mig maxa/öka vikten: lägga på 10 kg varje gång, bara några få reps på samma vikt och inte vila för länge mellan varje! :)

 

Dagens WOD :P

50-40-30-20-10 av

Double unders 

Burpees

 

Kass tid, men jag kämpar mig igenom double unders som sinkar mig hela tiden - kändes bra att vara helt slut efteråt! :D

 

Avslutade kvällen med en promenad: det var ju uppehåll *hehe*

Fasta, träning, värden under måndagen

Kategori: Min diabetes

 

Vaknade till ösregn och med känning så jag struntade i promenaden på morgonen. Det enda jag gjorde åt känningen var att dricka en kopp te med 1 tsk grädde i.

I normala fall, när jag vaknar med känning och ska fasta, brukar jag ändock ta mitt långtidsverkande som vanligt. Den här morgonen valde jag att sänka med en enhet för att slippa känningar och alltför låga värden under förmiddagen. Det kändes jobbigare än vanligt med hungern - antagligen beroende på att jag inte ätit mer än äggröra kvällen innan - men håller man sig sysselsatt så glömmer man det snart.

Det funkade bra med sänkningen av långtidsverkande! Ända till jag märkte att värdena steg och steg och steg till strax före lunch. Det var inte jättehögt men det var tre gånger värdet som jag vaknade med.

Tog mer insulin än vanligt och åt lunch ca 16 timmar efter senaste måltiden. Vilket gav mig låga värden, men det var ändå "under kontroll".

 

Blodsockret höll sig bra resten av eftermiddagen/kvällen - inte ens en höjning efter träningen! Men det berodde antagligen på typen av pass:

 

Teknikträning på Squat Snatch! Jag är verkligen urusel på den övningen så det kändes superbra att få ägna ett helt pass åt att bara nöta.

Jag kom inte upp i någon ansenlig vikt, men nu har jag i alla fall fattat känslan och det är jag jättenöjd med :) Bara att skriva upp på "att-öva-på-listan"

 

Deadlift (marklyft)

Squat Snatch

Pull ups

Kokosfett

Kategori: Hälsa

 
 
 
 
I senaste numret av Mat&Hälsa skrev man om fördelarna med kokosfett/-olja och jag tänkte att jag ska ta upp lite av det som jag lyckats hitta på nätet. 

Viktigt att notera är dock att kokosfettet i de silvriga förpackningarna som man hittar i livsmedelsbutikerna INTE är samma sak! Detta är härdat fett och härdade livsmedel gillar vi inte... :P

 

  • normaliserar kroppsfetterna
  • stärker immunförsvaret och den antiinflammatoriska förmågan motverkar bakterier, virus och svampinfektioner
  • balanserar insulinutsöndringen
  • Skyddar levern mot skador av alkohol

Forskare i Indien har utöver detta funnit (Sircar & Kansra, 1998) att kärlsjukdomar och typ 2 diabetes har ökat i takt med att indierna har bytt ut sina traditionella mättade matlagningsfetter (kokosfett, ghee (skirat smör), senapsolja) mot raffinerade och härdade, dvs hydrogenerade*, vegetabiliska fetter som lanseras som hälsofrämjande och bra för hjärta och kärl

 

"Kokosolja har använts i tusentals år för att stärka kroppen och motverka infektioner av svamp, bakterier, parasiter och virus och kan med fördel användas även vid sårläkning och brännskador"

"Vi behöver mättat fett av bra kvalité för att skapa skydd för de inre organen, det ger bättre styrka och struktur för cellmembranen och är en god källa för tillverkning av hormoner och energi. Brist på mättade fetter gör att de vita blodkropparna fungerar sämre."

"En lagom terapeutisk dos är 3-4 matskedar per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig dos av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet."

 

Jag har hittat all denna info här, här och här

 

 

Sen är det ju jäkligt gott också! :D

 

Vetegräs - utvärdering

Kategori: Hälsa

 
 

Hur det gick med vetegräset och dess påstådda effekter? Ja... Det kan man undra! Det är ett par veckor sedan jag tog de sista teskedarna och om jag ska vara ärlig så känner jag ingen skillnad.

I och för sig kanske man behöver använda det under en längre period för att man ska märka av det, men det borde kännas efter bara en burk: vad är det annars för mening? Man fortsätter ju knappast att handla det om man inte får ut något meddetsamma.

 

 

Något jag däremot är lite nyfiken på är att testa Magnesium; jag har läst att det ska vara bra mot kramper mm som man kan få i vaderna. På sista tiden har jag väldigt lätt blivit slut i benen - både låren och vaderna... Ska läsa lite mer och skriva om det här!

På't igen!

Kategori: Träning

 

 

Hade ryckningar i högra ögat under hela förra veckan, vilket ofta tyder på sömnbrist och stress, så det var skönt att vila från träningen under lördag och söndag denna helg. Tog bara en 1,5 timme lång promenad i solen igår - NÅN motion vill man ju ha även om man inte tränar.

 

Hela dagen var faktiskt väldigt behaglig: stressade inte till nånting och tog saker och ting som de kom.

Planen var att åka in til stan på förmiddagen och promenera, men det duggade och var mulet omvartannat så jag och Coach hälsade på en vän och fönstershoppade istället. Åt sen en tidig tacomiddag vid tretiden (SÅ himla gott) och njöt i solen med koffeinfri espresso. Eftersom att solen behagade dyka upp först nu så valde vi att ta en långpromenad.

Höll mig mätt från den tidiga middagen i flera timmar så det räckte med lite äggröra vid halv niotiden. Funkade faktiskt väldigt bra att göra såhär med maten! Och jag har börjat göra så att jag äter när jag blir hungrig: inte bara för att klockan visar ett speciellt klockslag eller för att det har gått ett visst antal timmar sedan senaste målet (som man altid annars fått lära sig).

 

Men, nu är det måndag och då är det bara att köra på med en ny träningsvecka! Kommer att bli mycket på jobbet så de här två vilodagarna har nog varit bra uppladdning för både och.

 

Ha en bra dag i skitregnet (när fasiken kommer sommaren??)

 

Dagen efter..

Kategori: Min diabetes

 

 

När jag har haft dagar och kvällar fulla med mat och dryck - mer än det vanliga - så brukar jag, utöver extra insulin innan läggdags, också att ta nån/några enheter på nätterna för att värdena inte ska rusa i höjden till morgonen.

Blodsockret låg lite över min gräns för "acceptabelt" när jag vaknade på lördagen, så jag tog ett par enheter bara för att det inte skulle stiga ännu mer: jag hade inte planerat att äta något eftersom att jag fortfarande var mätt.

         Det skulle jag dock inte ha gjort för jag fick en rejäl känning ett par timmar senare. Så kom jag ju på att det blir så när man dricker alkohol som diabetiker: till en början - och gärna flera timmar efter - stiger sockret något för att sedan sjunka av sig själv.

Det kombinerat med effekterna från fredagens morgonträning och att jag tog insulin var något förödande. Fick trycka i mig nötter och lite grädde och sen bara sitta. Orkar inte prata, röra mig eller nånting när det är så pass lågt...

 

Någon timme senare varte en promenad och sen frukost/mellanmål/lunch vid tvåsnåret. Vi smakade pannacottan som Coach förberett och jordgubbar till. Jag resonerade som så att; jordgubbar innehåller en del fruktsocker, pannacottan innehåller mycket grädde och lite likör (socker) så jag tar mer insulin än om jag inte ätit! Sagt och gjort... Sen får man ju skylla sig själv när sockret rasar för andra gången... 

Jag tycker att det är så himlarns svårt att veta hur kroppen ska reagera: ena dagen är man väldigt "nyttig" och noga med vad man stoppar i sig, hur man tränar mm och allt flyter på bra med värdena. Nästa dag gör man på exakt samma sätt, men då är allt helt plötsligt annorlunda: antingen jättehöga värden eller också jättelåga.

När man sen är "onyttig" och gör avsteg, ja då är det klart som fan att det ska vara bra ändå! *haha*

 

All mat och dricka som intogs under Midsommar och Midsommardagen triggade igång ett sötsug som inte heter duga! Jag är liksom inte "van" att vara sötsugen längre så det var riktigt jobbigt... Som tur var stod jag emot - ja, okej då: EN liten mörk chokladbit med 16g socker/100g tog jag...

 

 

Sammanfattningsvis:

* Alkohol höjer blodsocker något men det sjunker sedan av sig själv så extra insulin är onödigt

* Fasta INTE om du vet att du kommer att äta mycket under dagen/kvällen efter 16 timmars fasta: man blir mätt på mindre mängder och mår bara väldigt dåligt när man ändå väljer att äta trots att magen säger stopp

*Ta lite insulin i taget och ät hellre mindre av det du vet är något sötare än vanligt

*Ät inte för sent ;)

*Träna gärna innan en sån här dag! Det gör att kroppen lättare kan ta hand om all mat.

*Drick varannan vatten; jag brukar faktiskt försöka hålla mig till det och jag slipper i stort sett alltid baksmälla + att det är mer behagligt att lägga sig när man inte är dyngrak.

Blodsockret dansade små grodorna på Midsommarafton...

Kategori: Min diabetes


 

Morgonen började hyfsat bra med värdena: borsett från känning som jag hade under morgonen och som saboterade min fasta en aning.

Jag och Coach stack ner till vår IP och tränade - både löpträningen som jag skrev om och sen lite tabata på det :)

Stannade kvar en stund extra bara för att få njuta av solen *njöt*

 

Värdena hade ju såklart stigit men jag tog ett par enheter insulin och började sen göra mig iordning. Ca 15 timmar efter att jag påbörjade fastan, tog jag en skopa protein blandat med kokosmjölk - så himlarns gott! ;D

Men det var nånting som gjorde att blodsockret sköt i höjden (brukar aldrig stiga så mycket som det gjorde den här förmiddagen, särskilt inte efter träning... ). Funderade på om jag kanske hade behövt minska på kokosmjölken och tagit lite vatten? Eventuellt spär man ut proteinet på ett annat sätt med vatten än kokosmjölk?

 

 

Vi tog oss i alla fall iväg till firandet! Jag hade förberett lunchen kvällen innan - smörgåstårta - men vi alla hjälptes åt att dekorera den. Jag blev riktigt nöjd! För att aldrig ha bakat smörgåstårta förut, till att göra en LCHF-variant med hemmagjord leverpastej vart den bra - och det tyckte alla andra också :) 

Tack vare att vädret för en gångs skull var bra på Midsommar kunde vi njuta av lunchen och ett glas champagne i solen *lyckan var fullkomlig*

Eftersom att sockret var så högt vräkte jag självklart på med insulin; något jag fick ångra ett par timmar senare *suck*. Vrålkänning och eftersom att man var mätt efter lunchen blev det bara jobbigt att äta :P

 

Under några timmar framöver ägnade vi oss åt tipsrunda, boule och kubb - återigen: vilken himla tur att solen sken. Tänk vad beroende man är av vädret! Man kände sig lite som öfverklass när man gick runt där med sitt whiskeyglas och och slängde kulor *hehe* (whiskey är helt ok ur blodsockersynpunkt)

 

Middagen innebar grillning och ett par timmars förberedanden; det var mycket som skulle grillas och många tillbehör. Trots att vi alla hade förberett en hel del så tog det ganska mycket tid i anspråk att göra klart det sista. Dessutom var de flesta av oss fortfarande mätta efter smörgåstårtaan - för att inte tala om allt godis som några åt - så vi började att laga maten ganska sent.

Nu var blodsockervärdena helt ok sedan känningen tidigare på dagen (testade värdena nn gång i timmen och märkte att det steg), men jag visste att det skulle bli mycket mat samt att blodsockret skulle stiga efter känningen så jag tog ganska många enheter men "fördelade" insulinet under några timmar före, under och efter maten.

 

Coach hade förberett en superfin pannacotta som vi dessvärre inte fick smaka: vi hade ätit klart middagen först vid halv elva-snåret och alla var proppmätta! :/

 

Av erfarenhet vet jag att varje gång jag går och lägger mig proppmätt, så stiger mina värden under natten vilket innebär att jag alltid tar nån enhet innan läggdags...

 

Lördagens värden kommer i nästa inlägg! Stay tuned... ;)

 

Sagt och gjort!

Kategori: Träning

 

 

Funderade ju häromdagen på att lägga in teknikövning i marklyft igår, torsdag - vilket jag också gjorde :)

Hade bett Coach om att följa med och kolla/ge förslag på förbättringar: det är fasiken svårt att få till rätt teknik! Tycker i alla fall jag...

Spänn magen, sug in luft i lungorna i själva lyftet, tryck ner hälarna "genom" golvet, rak nacke och rygg (titta snett nedåt i golvet under hela rörelsen - nacken ska följa ryggen i en rak linje), vinkla fötterna något utåt, i början av lyftet ska knäna vara 90 grader/strax under - rumpan ska vara precis nedanför knöjd, håll inte ut stången för långt från kroppen - dra den nära smalben och lår, skjut ut höften i toppläget.... Och ANDAS.

Utöver coach fick jag även tips från en annan kille på gymmet - uppskattas verkligen att folk som är vana och kan tekniken kommer fram och ger tips och råd på hur man ska förbättra sig! Inte så vanligt på gym tror jag: man vill liksom inte "rätta" någon annan.

 

Jag lyfte i alla fall ganska många gånger, men kände av träningsvärken från tidigare marklyftspass och löpning denna vecka! :P Har dessutom dragit på mig lite blåmärken på smalben och knän så det får bli långbent idag *hehe*

 

Middagen på detta blev en supergod omelett - som Coach verkligen har fått in snitsen på att göra! - och gul lök stekt i olivolja. Smaskens.

Resten av kvällen bestod mest i förberedelser inför dagens Midsommarfirande; lägger upp bilder mm sen, men vi hann även klämma in en liten promenad. Som soltörstare tar man ju varje tillfälle i akt att vara ute när det är varmt, ljust och uppehåll *hehe* Helst ska det vara vindstilla också! 

 

 

Ska köra ett pass nu på morgonen som vi fick i uppdrag från klubben: 2 varv av 800 m löpning framlänges och 400 m löpning baklänges. Eventuellt lägger jag till något mer i form av tabata, men av erfarenhet vet jag att man blir GANSKA stum i benen av den här WOD:en ;)

 

Fick frågan häromdagen om hur många gånger i veckan jag tränar. Jag försöker hålla mig till 5 - "jaha, inte mer?"... Jag tror i ärlighetens namn inte att jag skulle orka det; en dags vila i veckan skulle inte räcka och även om promenader inte är träning så använder jag ju kroppen - på sommaren blir det ungefär tre om dagen: utöver träning.

Jag lägger istället in några timmars långpromenad om det är fint väder de dagar jag vilar från träningen...

 

Ha en toppenbra Midsommarafton! (och dag ;D)

 

Tisdag = fiskgryta

Kategori: LCHF min mat

 

 

 

Måste lägga in receptet på den fiskgryta som jag gjorde igår! Den blev faktiskt himlarns god :)

Tog ursprungsreceptet härifrån, men modifierade det en hel del:

 

4 laxfiléer

Smör att steka i (alt. kokosfett)

Gurkmeja

Svartpeppar

Cayennepeppar

Salt

Ingefära

1 burk kokosmjölk

3 msk majonnäs

1 msk dijonsenap

4 kokta ägg

 

 

Ge laxen en stekyta i smöret med kryddorna. Tillsätt kokosmjölken, majonnäsen och senapen.

Låt koka ihop ca 15-20 min.

Skala under tiden äggen, skär i mindre bitar och rör sedan försiktigt ner i grytan


Avnjöt middagen i solen på balkongen och allt kändes så väldigt bra - raka motsatsen från i måndags kväll! Tänk vad lite träning och sol kan göra :)

 

 

Revansch - check!

Kategori: Träning

Japp; faktiskt :) Jag tog en revansch igår på måndagens träning med den här WOD:en


WOD, 4 rounds of
10 One-arm KB snatch (där kulan ska nudda golvet varje gång) 24/16
10 Sprint X 10 meter

Dock kan jag inte göra KB snatch med min vänstra hand pga handleden, så jag fick göra 10 Russian swings och 10 SDHP (sumo deadlift high pull) på DEN armen. Jag var laddad och gav mig fan på att jag skulle köra rekommenderad vikt för tjejer 16kg - oavsett hur lång tid det skulle ta! Plus att jag verkligen skulle försöka hålla tempot på sprinterna :)

Vi avslutade med 1:30 min så många kettlebell clean and jerk som möjligt, med en kettlebell i varje hand - jag körde dock bara med högra.. Nöjd blev jag efter dagens prestation! :D Hade laddat med ca 7-8 gram EAA. Har ju tagit endast 5 gram den senaste tiden, men jag har upptäckt att det kanske inte påverkar värdena så mycket som jag trodde förut. Testar att öka lite försiktigt

Idag vaknade jag med vääääärldens träningsvärk i ryggen! Gjorde ont bara jag nös... Kommer att hoppa över den WOD som är på klubben idag - alldeles för mycket påfrestning på handleden - och kör löpning i spåret istället. Inga intervaller denna gång; får se hur det känns - i synnerhet med tanke på ryggen :S

Dagens fastefrukost består av kaffe kryddad med kanel, kardemumma och ingefära! *hmmm; får man krydda när man fastar månntro?*

 

 

Ha en bra en!

Besviken

Kategori: Träning

Jag är så j*vla besviken på mig själv och min insats på träningen idag..... Jag blev slut efter, men jag kunde ha gjort mer, satsat mer... Och de där nedra marklyften: fattar inte att det ska vara så svårt!!

Funderar på att lägga in teknikövning på marklyft på torsdag; behöver nöta och öka vikten....

Så har jag bestämt att jag ska göra om dagens WOD nån gång; förhoppningsvis ganska snart. Som tur är har man en fantastisk syster och en underbar Coach som stöttar, tröstar och peppar - tack till er <3 :)

 

WOD, for time:
3 rounds of
180m sprint
8 Dead lift (100/80)

 

2 rounds of

20 Burpees
7 Push Jerk 60/40

 

1 round of
30 DU
6 Hang power clean 60/40

 

Jag har också kommit fram till att jag nog måste börja ta tag i det här med min handled; känns inget kul att behöva byta ut en massa övningar bara för att man har ont: särskilt inte när det är saker jag behöver träna på! Det kommer nog inte att gå över av sig själv är jag rädd.

 

Handleden i kombination med att jag sovit för lite på sistone (5-6 timmar/natt) kan vara en bidragande orsak till mina urusla prestationer.

 

Jaja; det är en ny dag imorgon! Nya möjligheter och nya chanser att få en revansch - så det är nog bäst att jag går och lägger mig nu..

 

Gonatt

Söndag x 2

Kategori: LCHF min mat

 

 

Söndag = vilodag bortsett från ett par promenader. Började med en morgonpromenad i ösregnet: var blöt rakt igenom bortsett från fötterna (bra betyg till gummistövlarna), men det som är så "mysigt" med att ha varit ute i regnet är att man får byta om till varma, torra kläder och komma in till ett torrt hem *haha*

 

Frukost - en gammal favorit - blev avocado, parmesanost, lite nötter/solrosfrön och olivolja: M-M-M!

Det håller man sig bra på när man ska ge sig ut i shoppingcentrum ett par timmar....

Var bara iväg en liten stund men lyckades ändå hitta en del bra-att-ha-grejer ;D.

 

Regnade fortfarande när vi kom hem, så vi drog ner rullgardinen och kollade film: Source Code - ganska bra!

När filmen var slut så hade det slutat regna, PERFEKT! Det kändes som en helt ny dag; bara att börja om från början med en promenad - denna gång i sol och värme <3

 

 

Söndagens middag; lång"kok" passar alltid på söndagar - i alla fall om man bara är hemma. Denna kväll blev det ugnsstekt kyckling med kokt blomkålsris och Sambal- och dragonmajonnäs:

 

Kycklingen:

1 hel kyckling

Smör

Kokosfett

Fänkål

6 vitlöksklyftor

3 cm purjolök

Persilja

Gräslök

Oregano

Basilika

Rosmarin

Salt

Vatten

 

Finhacka lökarna, fänkålen och kryddorna (om färska). Blanda ihop hacket med salt.

Smält smör och kokosfett tillsammans med 1/3 av kryddblandningen.

Fyll kycklingen med resten av hacket, lägg på ett galler och häll ca 5 dl vatten i en plåt under. Pensla kycklingen med smörblandningen och bred ut kryddorna ordentligt.

 

In i ugnen på 200 grader i drygt 1 timme - vätskan som kommer ut från kycklingen ska vara genomskinlig!

 

Tips; spara skyn som bildas i pannan under gallret och använd som buljong i t.ex såser och soppor

 

Majonnäsen:

1 ägg

1,5 dl rapsolja

1 tsk sambal oelek

Dragon

Gurkmeja

Salt, vitpeppar

 

Häll alla ingredienser i ett mixerglas, sätt stavmixern i botten och mixa samtidigt som du långsamt drar staven uppåt.

 

 

Dags att göra sig iordning för ännu en måndag!

Cheers...


Fylla på med kolhydrater...

Kategori: LCHF min mat

 

 

Efter en dag full av shopping med syster måste man ju fylla på med kolhydrater för att återhämta sig - eller INTE!! ;D

Jag körde min typ av uppladdning med LCHF-pasta carbonara - vart lite orolig att allt bara skulle bli en sörja (jag har aldrig testat att göra carbonara på vanlig pasta ens en gång), men det gick bra och blev supergott :)

Coach, som var en inbiten pastaälskare för ett par år sedan, tyckte att det här var ett riktigt bra komplement

 

Pasta carbonara med coach's smörstekta babyspenat


Pastan:

4 ekologiska ägg (jag köper uteslutande ekologiska ägg där hönsen har tillgång till utevistelse)

125g färskost

0,4 dl fiberhusk

 

Vispa äggen fluffiga, tillsätt färskosten och fiberhusken - vispa. Låt stå ca 5 minuter att svälla, sätt under tiden ugnen på 150 grader.

Dela smeten på två, kavla ut varje del mellan två bakplåtspapper ganska tunt - jag använder bakplåtspapper i silikon: då slipper man smörja pappret och dessutom återanvända dem flera gånger (miljösmart ;D). Lägg på en plåt och in i ugnen ca 10-15 minuter beroende på om man har varmluft eller ej.

Låt svalna på galler utan bakplåtspapper. Jag har fått låna pastamaskin från mina föräldrar så jag körde pastan genom den för att få bra storlek på strimlorna. Annars får man vackert skära för hand! ;)

 

Carbonarasåsen kommer jag inte ihåg var jag hittade receptet till, men det var väl nån LCHF-blogg..

2 pkt tärnat bacon

1/4 gul finhackad lök (beroende på storlek)

3 ägg

1 dl grädde

2,5 dl parmesanost

 

Fräs bacon och lök. Vispa upp äggen med grädde och rör i parmesanosten. När baconet är knaperstekt så blandar man försiktigt i pastastrimlorna och rör ihop tills det blivit varmt - sänk värmen på spisen här!

Ta av stekpannan/grytan från plattan, häll över äggblandningen och vänd försiktigt; akta så att inte röran stelnar i botten!

 

Smörstekt babyspenat á la Coach

Färsk babyspenat

Smör

 

Stek spenaten tills den krympt ihop! :)

 

Jag rostade valnötter och pinjenötter till det här. En del - coach - får något som kallas pinjemun av pinjenötterna så han fick hålla sig till valnötter istället!

 

Lördag och då drack jag vin till maten ;). Hittade ett ganska billigt på Systemet som dels var klimatkompenserat och dels, enligt baksidestexten, passade till pasta - perfekt! *hehe*


Morgonens intervallträning

Kategori: Träning

Tack sis! <3

Äntligen helg!

Kategori: Allmänt

 

 

Fredagen innebar naturligtvis låga blodsockervärden - hela dagen... Vet inte vad som hände mellan onsdag och torsdag, men allt var garanterat precis som vanligt när fredagen kom. Och lite till... Det tråkiga är att lördagsfastan blivit förstörd i och med känningar hela kvällen och natten *suck*

 

Jag var taggad inför träningen dock! Kändes "spännande" på något vis  att träna CrossFit en fredag; det tillhör inte det vanliga ;)

På grund av min handled behövde jag byta ut båda övningarna som ingick i dagens WOD:

5 varv av

power clean (jag gjorde power snatch)

10 HSPU (jag gjorde vanliga push ups)

 

Bristande teknik i power snatch gjorde att träningen gick sådär :/... Det blev ingen ansträngning utan mer övning. Hoppade hopprep en stund efter för att hålla igång men, nä: jag var inte nöjd. Det värsta var att jag hade känning efter passet - annars hade jag gjort något mer hemma.

 

Fick lite "me-time" hemma: karln var på sommarfest med jobbet :)

Solen sken rakt in i köket och bara det gjorde att humöret kom tillbaka! Intog faktiskt middagen på balkongen - härligt!

 

Romanescomix (jag tar däremot bort morötterna)

Champinjoner

Olika korvar med hög kötthalt, skurna i medaljonger

Oregano

Ingefära

Havssalt

Ugnsstek romanescomixen med olivolja och havssalt - 175 grader på en plåt. Stek under tiden champinjonerna i smör tillsammans med oregano och ingefära. Tillsätt korvarna när champinjonerna börjar få fin färg.

När det är nästan klart: blanda i svampen och korven i mixen i ugnen, höj gradantalet till 200. Låt stå tills det får en något bränd yta.

 

Rosta i panna:

Melonkärnor

Solroskärnor

Pumpafrön

 

Getostcreme

Zetas getost

Creme Fraiche

1 soltorkad tomat

Lite vit tryffelolja

- Mixa!

 

Gott var det - speciellt i solen på balkongen ;)

 

Nu är det dags att ladda för en intervallträning i spåret! Därefter bär det av till stan (måtte det vara uppehåll idag :P) med käraste syster :)

 

Ha en bra dag <3

Säg den lycka som varar för evigt.....

Kategori: Min diabetes

 

 

 

Jag var ju så himla nöjd med mina värden senast igårkväll, men redan innan läggdags hade blodsockret stigit utöver det "vanliga".

Vaknade med ett förhållandevis ganska högt värde imorse och även om jag inte har haft superhögt blodsocker idag så har jag behövt ta mer insulin än de senaste veckorna... :P Börjar fundera på om man ska ta högre långtidsverkande insulin på eftermiddagen och kanske skippa måltidsinsulinet helt och hållet på kvällen - det kanske ger mig ett bra morgonvärde så att hela dagen blir bättre?

 

I och med att jag vaknade med ett ganska dåligt värde så var jag på mindre bra humör hela förmiddagen, men jag lyckades ju i alla fall hålla fastan i 16 timmar utan att äta NÅNTING! Alltid något positivt ;).

Funderar på att testa fasta en hel vecka i sträck: se hur värdena påverkas av det... Nästa vecka kanske? Eller veckan efter; för att rensa ut midsommarfirandet *hihi*

 

Dagens middagstips:

Spenatsoppa med ägghalvor


Smör

Schalottenlök

Purjolök

1 pkt fryst spenat

Muskot

Svartpeppar

Salt

Gurkmeja

Ingefära

0,5 dl vitt vin

1 L vatten

1,5 dl köttbuljong eller annan (jag hade kvar buljong/sky från kött som jag stekt i veckan)

1 burk kokosmjölk (17g fett, 1g kolh)

 

 

Bryn löken i smöret, tillsätt spenaten och alla kryddor.

Bryn till spenaten blivit något mjuk.

Häll på vattnet, vinet och buljongtärningen. Låt koka ihop och häll därefter på kokosmjölken.

Koka ytterligare ca 20min eller till soppan tjocknat något. Mixa ordentligt i matberedare.

Servera med kokta ägghalvor!

 

Nähäpp; nu ska jag nog ta och läsa nya numret av Mat&Hälsa! ;)

De senaste dagarnas träning

Kategori: Träning

Precis som jag trodde vaknade jag med grymt stela ben i tisdags! ;) Och det blev inte bättre under dagen kan jag säga *hehe*

Som tur var skulle vi jobba med axlar på CrossFit-passet: 5 set av 5 push press - så tungt vi orkade (och lite till).

Vi hade 10 minuter kvar av vår timme och avslutade med en par-WOD där vi skulle klara av sammanlagt 50 st thrusters med 30kg's stång: den ena vilar medan den andra gör 5 thrusters och så turas man om till man nått 50 st.... Jag kände vad min träningsvärk kom ifrån kan jag ju säga! :P


Min 6-pack promise fick ett - för mig - abrupt slut! Jag körde nämligen den sista i tisdags i tron om att jag hade fem dagar kvar... Eftersom att jag har appen kvar så kommer jag ändock att köra några 6-pack då och då: det var ju riktigt kul och jag kan inte skiljas riktigt än ;D

 

 

Onsdagspasset innehöll tre olika WOD:ar! Hehe - en lättare uppvärmning med hopprep singlar/dubbelhopp (double unders), armhävningar, pull ups, squats - till höger på bilden.

 

Kvällens huvudattraktion:

10 meter hand stand walk - jag gjorde dock 20 st vanliga shoulder press pga min handled

20 chest to bar pullup - jag som kämpar med mina vanliga pullups fortfarande körde någon blandning av dessa två ;)

30 box jumps

40 kettlebell swings 32 eller 24 kg - jag tog dock en lägre vikt än rekommenderad tjejvikt på 24 kg. Har bestämt att jag ska ta mig till gymmet här hemma och öva på att ta tyngre vikter så att jag klarar den där 24:an! :)

 

Eftersom att vi var så grymt snabba bestämde sig vår instruktör för att vi skulle avsluta med ytterligare  tabata sit ups och därefter tävla i vem som kunde sitta längst i jägarvila (min ihållande träningsvärk i låren sved verkligen)

 

Ska bli skönt med lite vila efter fyra dagars träning! Laddar inför fredagspasset

 

Ha en bra dag :)

 

 

 

Kommer sommarn nu?

Kategori: Hälsa

 

 

Såhär bra start hade jag på min morgon! Coach följde med på morgonpromenaden och passade på att fota de "första" solstrålarna - härligt!

Dagens frukost innehöll bl.a en ny proteinshake som faktiskt var himlarns god: proteinpulver, vatten, kokosmjölk, lite äggvitor som blev över från gårdagens middag (måste ta tillvara på ALLT! ;D), ingefära och gurkmeja - nöjd och glad!

 

Varför använder jag så mycket ingefära och gurkmeja då? Jo,

 

Gurkmeja:

* Hjälper mot inflammationer i muskler, leder och andra organ

* Skyddar levern

* Förebygger demens

* Stärker och förbättrar matsmältningen

* Hejdar tillväxt av cancer

* Minskar risken för hjärt-, kärlsjukdomar

* Rik på antioxidanter

- Undra på att det har kommit så många kosttillskott med gurkmeja!

 

Ingefära:

* Lindrar oroliga magar och illamående

* Inflammationshämmande

* Rik på antioxidanter

- Läs mer här

 

Jag ville utnyttja varje liten sekund av det hyfsat fina vädret idag så det vart tre promenader: en 35 minutare innan frukost, en 45 minutare innan lunch och sen en kortare på ungefär 20 min direkt efter träningen! Man vet ju aldrig när solen tittar fram nästa gång så det är bara att passa på.....

 

 

I made it! ;)

Kategori: Min diabetes

 

Jag lyckades fasta utan att få känning! Jag är sååååå GLAD! Jag sänkte det långtidsverkande insulinet med en enhet igår eftermiddag så jag vaknade med ett helt perfekt värde imorse.

 

Efter 15 timmars fasta låg det kvar på ungefär samma värde som när jag vaknade. Jag tog då två enheter snabbverkande måltidsinsulin och mitt fantastiska proteinpulver och gick sen ut på en promenad ca 30 min. Handlade lunch på vägen tillbaka till jobbet (ICA's salladstonfisk, olivolja, getbrie, avocado och ett kokt ägg - hemifrån).

Kändes som att jag egentligen kunde ha struntat i att äta: proteinet räckte faktiskt! Men jag ville ha energi tll kvällens CrossFit-pass så...

Var alldeles, alldeles lagom mätt efter lunchen och kände mig faktiskt fortfarande pigg! Dock hade jag fyllt på med ytterligare en enhet måltidsinsulin, vilket gjorde att jag fick känning två timmar senare. Men jag blev faktiskt "glad" över det: det betyder att jag förhoppningsvis kan slippa de höga värdena som jag ALLTID får efter lunch :D

 

 

Apropå känningar; jag äter ju nötter varje gång jag får lågt blodsocker... Det är min stora last: jag ÄLSKAR nötter - macadamia, para, valnötter, mandlar, pecannötter, ibland jordnötter. Naturella som saltade!

 

Har läst väldigt mycket på sista tiden att man kan unna sig nötter ibland då de innehåller höga halter av Omega-6 (för höga halter Omega-6 i förhållande till Omega-3 kan leda till inflammationer och plackbildningar i blodkärlen).

Jag tröstar mig med att jag äter Omega-3 tillskott och äter mindre av jordnötter - som jag har förstått ska innehålla mer Omega-6 än de andra - men jag måste nog börja fundera på att dra ner nötkonsumtionen. Frågan är vad jag ska äta istället för det när jag får känning? Ägg funkar ibland, men andra gånger räcker det inte - man blir mätt men blodsockret stiger inte...

Eller så får jag helt enkelt undvika känningar! *hehe* Ta mindre insulin och våga chansa...

 

Får se hur länge den här fantastiska vågen med alldeles jättebra värden håller i sig nu bara! Har ju erfarenhet av att värdena håller sig bra två veckor, sen börjar de stiga och jävlas i två, sen går det tillbaka... Jag HOPPAS att jag har kommit något på spåret nu och att det håller sig! *håller alla tummar och tår*

 

Nu ere dags för en efter-träning-och-middags-promenad med coach! Lite av en tradition att vi gör såna på "sommaren" (när den nu behagar dyka upp!!)


Husmorstips ;D

Kategori: LCHF min mat

Lagade pannbiffar häromdagen - det tar sån tid att steka dem när man gör många och dessutom är det lätt att bränna dem fast de fortfarande har en rå kärna, så jag kom på ett nytt sätt:

Forma dem till biffar, lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och "stek" i ugnen på 175 grader ca 15 min (varmluft).

De är då nästan klara. Därefter ber man sin sambo att steka klart dem i smör i en panna på spisen ;) - så kan man ägna sig åt något annat under tiden! *hehe* Den sista stekningen är bara för att ge dem en schysst och god stekyta...

 

Apropå något annat: vaknade med jättelågt blodsocker imorse så jag skippade fastan - satsar på att ta det inatt/imorgon istället! Wish me luck...


Lite inspiration efter dagens CrossFit-pass!

Kategori: Träning

Precis; jag behöver lite inspiration... Min brist på teknik när det kommer till Double unders håller i sig och min handled sabbade vikten på dagens thrusters - det var jobbigt men jag hade gärna tagit lite tyngre!

Det här gjorde vi i alla fall:

 

På tid

250 Double unders

50 Thrusters (20/15kg)

30 Pull ups

 

Nåt positivt var i alla fall att jag fick pepping mot slutet av passet och till och med lite beröm för att jag har utvecklats på pull ups *glad* Alltså: det VAR verkligen jobbigt och jag känner att benen kommer att vara grymt stela imorrn!

 

Rundade av träningen med 8 min 6-pack hemma medan Coach gjorde iordning middagen som vi hade lagat igårkväll ;) - man måste ju förbereda mat när man vet att det blir en sen träning! *hehe*

 

 

Inspiration! <3

 

 

 

Helgens träning, värden och fasta

Kategori: Min diabetes

För ovanlighetens skull tränade jag en fredag: jag var inställd på hur jag skulle lägga upp passet, men veckan tog ut sin rätt och jag tappade motivationen: det blev enbart styrketräning på gymmet och sen 6-pack. Kändes ovant att köra vanlig gymträning! ;)

Sommarträningen på klubben kommer bl.a att infalla på fredagar framöver, men då har man folk runtomkring sig som peppar och kämpar järnet - tror inte att det är en bra veckodag för mig att träna solo ;).

 

Lördagsmorgonen lade jag på en 45 min lång promenad i hällregnet och sen en 6-pack promise på det istället för träning - börjar närma sig slutet nu! En del övningar är lite för avancerade, men då byter jag bara ut dem mot något motsvarande.

Ät en riktig lyxfrukost efter det: bacon, avocado, äggröra med ost och OEUFS AU COCOTTE! Låter extremt komplicerat, men det är banne mig den enklaste äggrätten jag någonsin testat - utöver kokt då såklart ;)

 

 

 

Oeuf au cocotte:

1 ägg

1 msk grädde

Lite havssalt

0,5 tsk vit tryffelolja

Smörj en liten form med smör, knäck i ägget. Salta, häll på grädde och olja. Ställ i ett vattenbad (vatten upp till halva lilla formen) och in i 190 graders ugn i 15 min - KLART!

 

Hade bra och jämna värden hela morgonen/förmiddagen efter den här frukosten. När det vankades fika hos min vän C så överdrev jag som vanligt vad gäller insulinet... Jag är ju som sagt så nedrans rädd för höga värden att jag allt som oftast tar mer än vad jag behöver. Ordet "fika" är så djupt förknippat med höga blodsockervärden att jag per automatik hellre tar några enheter extra - jag vågar liksom inte chansa.

Efter fikat hade jag i alla fall känning hela kvällen och natten vilket sabbade min fasta en aning :(...

 

 

Kul söndagsträning följde på nattens låga värden: ett intervallpass som kära syster tipsat om! Hon pepprar mig med löpträningstips/alternativ - vilket jag uppskattar jättemycket eftersom att jag själv inte orkar engagera mig i att ta reda på den typen av träning ;D

 

"En ganska brutal intervallstege: 1+2+3+4+5+4+3+2+1 min. Effektiv tid: 25min. Ståvila 60-90 sek mellan varje intervall. Försök att inte tappa för mycket tempo på seriens andra halva. 5min-intervallen ska ligga på ditt miltempo (tröskel) och övriga ska förstås anpassas därefter (1:an snabbast, 2:an näst snabbast osv). Försök att ha samma fart på andra sidan stegen som på första sidan, tappa inte. Spänn bålen, tänk framfot och använd armpendlingen."


Coach har fått tillåtelse av sin sjukgymnast att börja löpträna lite försiktigt så vi gjorde sällskap i spåret; kändes bra att ha honom peppandes hack i häl :)

Avslutade med 6 min 6-pack hemma i vardagsrummet!

Höga värden efter träningen ledde till att jag bara tog insulin och struntade i mer EAA eller proteinpulver - ville inte riskera nåt.

Vi promenerade runt på stan nån timme, en och en halv - sen kände jag mig allmänt konstig och väldigt hungrig: som tur var hade jag med mig ett kokt ägg som jag tog för att hålla mig till lunchdags. Sen var jag mätt ;) Haha - man klarar så på så otroligt lite efter fasta - känns faktiskt bra!


Lunchen som vi åt på Amy's kunde jag stå mig på i 7,5 timme innan jag var hungrig! Helt otroligt och det utan att ha nämnvärt ojämna värden. Såklart sjönk det ganska ordentligt den sista timmen, men jag är fortfarande fascinerad över att jag klarat mig så länge...


Aja; jag är så inne på det här med fasta nu att jag har bestämt mig för att köra det idag igen: den här gången ska jag försöka klara mig utan att åsamka mig själv känningar ;).

Periodisk fasta baseras mycket på funderingar över hur stenåldersmänniskorna åt och levde: ofta ägnade man morgonen och förmiddagen åt att jaga den mat man skulle äta. När jakten var över tillbringade man eftermiddagen/kvällen åt att äta upp allt, det ledde ju i sin tur till att maten återigen var slut på morgonen och man gav sig ut pånytt.


God natt!

En helg med goda luncher :)

Kategori: LCHF min mat

Lördagen tillbringades några timmar hos en kär vän som jag inte sett på ett halvår - jättemysigt att träffa hennes familj och se nya hemmet <3

Hon är ingen LCHF:are, men hade anpassat fikat till vår livsstil: supergod bärcheescake :) *måste komma ihåg att be om receptet*. Som inflyttningspresent prackade jag på dem en LCHF-kokbok *hehe* Mest som inspiration dock eftersom att hennes karl är glutenallergiker och "vår" mat passar alldeles perfekt för den typen av matallergier!

 

 

image description

 

 

 

 

Söndagslunchen då; den intogs - efter en typ fasta och träning på förmiddagen - på Amy's Café! Ligger i Fridhemsplan; supermysigt och enormt god mat M-M-M!

Caféet är LCHF-inspirerat men har något för alla. Dagens lunch var ost- och skinksoppa med broccoli. Väldigt prisvärt och Amy själv är jättetrevlig :) - det här är definitivt ett favoritställe redan nu!

 

 

image description

 

 

 

Frukost på jobbet!

Kategori: LCHF min mat

Ägg + protein :)

Raka motsatsen

Kategori: Min diabetes

Den här veckan har verkligen varit raka motsatsen mot de senaste två, tre veckorna: mina värden har varit jättebra! - Bortsett från alla känningar, men de har jag fått för att jag trott att jag behöver mer insulin eftersom att det var vad som krävdes tidigare. Konstigt det där... Man vet liksom aldrig hur det kommer att ligga till. Spelar ingen roll att varje dag och vecka ser exakt likadan ut med tider, mat och träning. En sak vet jag i alla fall: sen jag började med LCHF så är det något lättare att hålla koll och svängningarna blir inte fullt så kraftiga :)

 

Körde typ fasta igår förmiddag, men låga värden förstörde litegrann. Jag ville verkligen äta så lite som möjligt för att inte sabba för mycket, så första gången tog jag 2cl mjölk (såna där små trekantiga tetra som man ofta använder till kaffe), två timmar senare: 4 hasselnötter, ytterligare en timme senare och en timme innan fastan skulle avslutas tog jag ett ägg.

Jag låg verkligen på gränsen hela morgonen - men hjärnan funkade ändå! Inte helt optimalt att göra så kanske, men jag hade ju bestämt mig... Skam den som ger sig! *hehe*

Det bästa med fastan är att man hinner ta en längre promenad på morgonen: så himla lugnt och fridfullt så dags på morgonen och när det dessutom är sol och vindstilla blir det ännu mysigare :)

 

Kvällens träning blev spinning! Som vanligt segstartad, men jag fick energi en liten bit in i passet - undrar om det kan vara EAA:n? Tar 5g nu innan träningarna och vad jag har märkt höjer det inte sockret nånting - den här veckan i alla fall ;)

 

Torsdag och soppa! Det blev löksoppa idag och till den åt vi fröknäcke med tryffelsalami (som jag för övrigt inte kommer att köpa något mer eftersom att den innehåller socker, råsocker, druvsocker, mjölkpulver, typ 5 E-ämnen....)

 

Har inga mängder, men det här är vad jag använde:

Gul lök

Salladslök

Purjolök

Vitlök

Smör att steka i

Kycklingbuljong (husmorstips; frys in buljong som bildas när du kokar en hel kyckling; köpebuljong innehåller ofta glutamat :P)

Grädde

Färskost (litegrann bara för att få soppan att tjockna)

Salt

Vitpeppar

Salvia

 

Mjukstek löken med kryddorna, häll på buljongen och grädden. Låt koka upp, tillsätt färskost. Mixa!


Bloggen strular!

Kategori: Allmänt

...ska fixa ikväll :(

Dåligt samvete..... :(

Kategori: Allmänt

 

 

 

Det vart ingen träning idag... Byggde skåp och fönstershoppade istället så jag hann inte till klubben: hade sett fram emot dagens pass (floorpress) hela dagen, men bestämde mig i sista stund för att inte stressa iväg.

Jag får alltid så gruvligt dåligt samvete när jag inte tränar det antal dagar eller de specifika dagar som jag bestämt och planerat sedan tidigare - det är precis som att jag sviker mig själv! Så börjar jag oroa mig för hur mina värden ska reagera och att allt med maten blir fel *suck*

 

Som tur är har jag några dagar kvar denna vecka att ta igen det på och jag har redan planerat hur jag ska lägga upp det ;D

 

Dagens tredje tips är mitt sätt att göra blomkålsmos på:

Baka blomkålsbuketterna i ugnen med smör eller kokosfett och salt. När de är klara: mixa till ett mos tillsammans med smör - klart!

 

Idag testade jag en ny variant:

Rotselleri

Blomkål

Smält deodoriserat kokosfett (smaklöst)

Timjan

Ingefära

Lite salt

2 msk creme fraiche

 

Smörj ugnsplåten med kokosfett, skär upp färsk blomkål och rotselleri till bitar.

Smält kokosfett tillsammans med kryddorna, häll över blomkålen och rotsellerin i plåten - rör om och in i ugnen på 175 grader ca 30 min.

Mixa tillsammans med kokosfett och creme fraiche.

Jag åt ugnsgrillad baconlindad korv till och valde därför att inte salta moset så mycket

 

Härligt med en ledig dag mitt i veckan; borde ske oftare! Fast MED träning nästa gång....


Lite kort om varför man ska använda riktigt smör...

Kategori: Hälsa

...istället för margarin:

 

"Det finns olika grader av processning av flytande fetter till margarin. I margarinets barndom fanns bara det som idag motsvarar industrimargarin. Hårt härdat fett, som under enorm hetta och tryck dessutom "katalyserats" med nickelspån. Som blekts, deodoriserats och färgats, emulgerats och smaksatts för att likna smör. Dessa fetter innehåller konstgjorda transfetter och härdade f.d. fleromättade fetter."

Källa:http://www.kahlin.net/noir/margarinutmaningen/margarin.php

 

 

"Margarin består av två faser, en fettfas och en vattenfas, som blandas. Fettfasen består framför allt av vegetabilisk olja som framställs och renas, precis som andra vegetabiliska oljor som används till matlagning och som ingrediens i olika livsmedel."

Källa: http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Smor/Tillverkning1/Smor-och-margarin--sa-skiljer-de-sig-at/


Tillsatser i margarin:

Livsmedelsverket medger enl SLV FS 1999:22 att följande tillsatser får finnas i margarin:

Antioxidationsmedel och konserveringsmedel:

Sorbinsyra E 200, sorbater E 202-203

 

Färgämnen:

Kurkumin E 100, Karotener E 160a, Annattoextrakt E 160b

 

Övriga:

Fosforsyra E 338, fosfater E 339-341, E 343, E 450-452, Propylenglykol-alginat E 405, Polyoxietylen-sorbitanestrar E 432-436, Sackaroseestrar av fettsyror E 473, Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror E 474, Propylenglykol-estrar av fettsyror E 477, Polyglycerol-estrar av fettsyror E 475, Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror E 479b, Stearoyllaktylater E 481-482, Sorbitanestrar E 491-495, Kiseldioxid och silikater E 551, E 552-556, E 559, Glutaminsyra och glutamater E 620-625, Guanylsyra och guanylater E 626-629, Inosinsyra och inosinater E 630-633, Ribonukleotider E 634-635, Sorbitol och sorbitolsirap E 420, Mannitol E 421, Isomalt E 953, Maltitol och maltitolsirap E 965, Laktitol E 966, Xylitol E 967

 

Smakförstärkare: Neohesperidin-dihydrochalcon E 959

 

Forskning:

Forskaren Mary G Enig, Ph.D vid University of Maryland har gjort en sammanställning av hälsoriskerna med de härdade fetterna i rapporten "Trans Fatty Acids in the Food Supply: A Comprehensive Report Covering 60 Years of Research." (1995). Hon behandlar åderförkalkning, cancer, diabetes, immunförsvar, reproduktion och laktation, utvecklingsstörningar samt övervikt.

 

Forskaren Serge C Renaud (1995) har visar i försök med råttor att omestring av palmolja leder till att molekylen förändras på ett sätt, så att risken för att blodproppar skall bildas ökar. (Många svenska margariner med omestrade fetter innehåller palmolja). Renaud drar också slutsatsen att fettsyrorna i mittenposition har en viktig betydelse för metabolismen och biologiska effekterna av dessa fettsyror. Livsmedelsverket har också sagt att man inte bör ge omestrade fetter till mycket små barn

 

 

kostradgivarna.se beskriver man varför naturligt smör inte orsakar förhöjda farliga kolesterolvärden, fetma, hjärt- kärlsjukdomar - men att däremot cancer, bland andra sjukdomar, har ökat i samma takt som användandet av härdade fetter och margarin...

 

 


Tips! Tips!

Kategori: LCHF min mat

Tips #1 Testade en ny blandning med mitt proteinpulver igår till frukost: lika delar kokosmjölk och vatten skakas med proteinet: asgott och mättande! Dessutom höjer inte kokosmjölk mina blodsockervärden i samma utsträckning som grädde (om man vill blanda med det).

Har funkat toppen med proteinet; så länge jag inte har höga värden när jag dricker det så märks det inte av nämnvärt mycket :)

 

 

 

 

 

 

Tips #2 är något som jag testade till laxen häromdagen: blomkålsrösti! Hittade receptet via johannaslchf.wordpress.com

Man ska förkoka och mixa blomkålen innan - vilket jag också gjorde - men jag funderade på om jag nästa gång skulle prova att bara riva blomkålen? Så blir resultatet kanske mer "al dente"... Eller om jag river och sen fräser på den lite lätt i smör; så mjuknar den något men behåller ändå strukturen.

 

Har kopierat in grundreceptet här:

100 gram smakrik ost

Ca 3 dl kokt blomkål eller blomkålsmos

2 ägg

1 msk fiberhusk

Smör att steka i

Trevlig läsning i dagens Metro ;)

Kategori: Hälsa

Insändarskribenten kommenterar allt tillsatt - läs: onödigt - socker i färdigmat och halvfabrikat

 

Dagens träning och värden!

Kategori: Träning

Har haft väldigt bra värden idag! Tog protein till frukosten och en enhet insulin mer än om jag inte tar protein... Det enda är värdena efter lunchen! Spelar ingen roll hur lågt det ligger innan; det stiger ändå ganska mycket.... Kan inte ta hur mycket insulin till maten heller för det sjunker sen framåt eftermiddagen. Frågan är vad man ska göra? :S

Aja; åter till träningen! Jag åt lunch vid 12 och tränade på det 5 timmar senare; preppade bara med 5g EAA innan.

Kände mig lite seg och svårstartad ( hade något låga värden innan) men när WODen väl drog igång var jag ganska laddad!
50 Double unders
15 Push jerk (30kg stång)
40 Double unders
12 Push jerk
30 Double unders
9 Push jerk
20 Double unders
6 Push jerk
10 Double unders
3 Push jerk

Jättekul och jättemycket jobbigare än vad det ser ut - börjar få lite styr på mina double unders nu också *yay!*
Länkar övningarna när jag har möjlighet :)

Hemma körde jag 6-pack i 7 min i lekparken utanför - med publik.... Två småungar som stod och blängde och antagligen tyckte att jag använde lekställningen fel ;) Nu är det bara 10 dagar kvar! Vad ska man göra sen då? Det var kul med ett litet sånt här mål :D

Hade ett högt värde efter träningen, men det sjönk ganska snabbt med en enhet insulin. Verkar som att min kropp har lättare att hantera kvällsträning än morgonträning - ska nog googla och se om det ligger nåt i det!

Helgens träning

Kategori: Träning

 

 

Lördagens träning på klubben var inställd - i alla fall inomhusträningen. Efter att ha tittat ut på ösregnet och stormarna och slängt ett öga på termometern - som visade fem grader - bestämde jag mig för att inte delta på de utomhusträning som man hade annonserat...

Jag valde en WOD från CrossFit Karlstads blogg istället: riktigt rolig och tung för underarmarna!

5 varv på tid av:

20 Russian twist

20 Kettlebell swings

20 Around-the-world

1 min vila

 

Därefter

3 set av max tid i OH-position med två kettlebells, 12kg

- vila 2 min mellan varje set

(jag modifierade mina over head position och körde med en viktplatta ovanför huvudet istället - min handled fixade inte riktigt kettlebells i den positionen)

 

Avslutning: 6-pack promise...

 

Fastade på morgonen och tog en proteindrink samt lunch efter träningen. Proteinet verkar funkar bra om blodsockret ligger bra: det höjer värdena litegrann men sjunker efter ett par timmar, märkte dock att om jag tar det när sockret redan är högt så tar det väääääldigt lång tid innan det går tillbaka :/. Jag kommer nog att köra proteindrinkar antingen till frukost, mellanmål eller om värdet är lågt/bra efter träningen

Har hittat ett som är superbra förresten! QNT Metapure Zerocarb heter det: innehåller ingen laktos, aspartam eller soja och kolhydratvärdet är dessutom bara 4,9 gram/100 gram! Toppen!

 

Lite sjukt förresten: jag tränade inte i torsdags - värdena var bra på kvällen och HELA fredagen då jag tog väldigt lite insulin. Sen, under lördagen när jag hade tränat så åkte det upp och ner under hela dagen och kvällen... Undrar vad jag gör för fel? Det skulle kunna vara så att stress har med saken och göra i och ed att jag utsatte kroppen för omedveten stress när jag såg till att boka upp vare liten minut med saker att göra. Eftersom att träning är en form av stress så kanske det blir ännu värre när jag dessutom ska hinna med en hel massa med andra saker att göra...

 

Söndag: vaknade med ganska lågt socker, men har lärt mig att det ibland stiger av sig själv, så jag lät det vara: mycket riktigt steg det till en lagom träningsnivå ;)

Fastade idag igen och körde klubbens fredagspass på mitt lokala gym! Kul och utmanande:

5 varv på tid av

5 clean and jerk

15 boxjumps

 

Jag har lite svårt med tekniken på clean and jerk, så jag skalade ner vikten...

Sist men inte minst: 6-pack promise!

 

Även idag var värdet högt efter passet och det höll i sig 3 timmar efter - trots insulin och att jag idag struntade i proteinet. Anar att det var stress även här i och med hur dagen skulle se ut med städning mm.

 

Har förresten lagt upp en länk till onsdagens pass där jag beskrev att vi gjorde "sick-sack hopp" - det heter visst skridskohopp ;)

 

Kör med EAA innan träningarna nu i alla fall, men jag har sänkt dosen till hälften; en skopa pulver och en deciliter vatten.

Så himlarns svårt att veta hur saker och ting påverkar blodsockret! Ibland märks ingenting och ibland stiger det åt skyarna och faller lika snabbt - eller inte alls... :P

 

Nåja *gäsp* - om man ska palla träna imorrn är det lika bra att sussa nu

Gonatt!


Upptagen helg!

Kategori: LCHF min mat

Har varit mycket matlagning, bakning, städning, pysslande, träning och shopping i helgen - kul när det händer mycket men helgen har verkligen svischat förbi!

Kommer att göra ett inlägg om vad jag har tränat - kul WOD:ar! - och hur mitt socker har varit, men här handlar det mest om maten och pysslandet ;)

 

Fredagen bjöd på Köttfärsgratinerad zucchini:

Delade 2 zucchinis på 2 och gröpte ur kärnhuset, in i 200 graders ugn i ca 15 min

Fyllde därefter med resterna av köttfärsen som blev över efter min köttfärspaj för ett par veckor sedan.

Strimlade mozzarella, blandade med riven ost och in i ugnen i ca 20 min

 

På lördagen ägnade vi oss åt shopping! Bland annat på Stadsmissionen där vi hittade en massa fina tallrikar, assietter och glas: blev ett assnyggt kakfat som vi pysslade ihop hemma under kvällen ;D

 

Till middag gjorde jag: Ugnsbakade grönsaker (champinjoner, minimajs - färre kolhydrater än i vanlig majs! - sockerärtor, rotselleri och paprika) med pestogratinerad kyckling och vitvinssås:

Peston hade jag rört ihop tidigare i veckan; basilika, rostade pinjenötter, olivolja och parmesanost. Bredde den över kycklingen och lät stå på galler i ugnen över ett vattenbad i ca 20 min på 175 grader.

Vitvinsåsen innehåller finhackad gul lök, vitlök och fänkål som jag stekte mjukt i smör. Tillsatte vatten, oregano och salt - lät koka ihop. Hällde därefter över lite grädde.

Det roligaste med vitvinssåsen var att jag glömde vinet!! ;) Tillsatte det på slutet istället *hehe*

 

Idag, söndag, har vi haft födelsedagsfika för min mor hemma hos oss. Jag gjorde kokosglass - väldigt uppskattad! - och kakfatet kom väl till pass för allehanda nötter, mörk choklad, ostkex och jordgubbar :D.

Mamma hade bakat en jättegod bärpaj: i LCHF-style såklart. I och med att hon själv äter enligt LCHF så är det det enda vi bjuder på när vi själva ordnar fika... Resten av vår familj verkar ju hitta det de gillar av vad vi erbjuder så det funkar för alla!

 

Jag måste erkänna att allt fika blev nog lite för mycke för mig; struntar i middagen tack vare att jag fortfarande - 6 timmar senare - är mätt. Dessutom vart det lite hey baberiba för mitt blodsocker med annorlunda tider och mat/fika. Mejerier i större mängder och i kombination med annat höjer lätt värdena. Jag är också "orolig" att få för högt socker när jag äter sånt jag inte brukar, vilket resulterar i att jag tar mer insulin som leder till känningar osv...