cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Grek-/libanesinspirerad middag

Kategori: LCHF min mat

   
 
...varte igår! 
Gjorde Fetaostfyllda kalvfärsbiffar, mhamara och ett försök att göra den aubergineröra som jag åt på Sonjas Grek i lördags.
Mhamaran (valnötsröra) och biffarna blev bra, aubergineröran var lite för rinnig men med god smak.
 
Fetaostfyllda kalvfärsbiffar:
Kalvfärs
Soltorkade tomater (finhackade)
Färsk basilika (finhackad, alt. torkad basilika)
Gurkmeja
Ingefära
Vitlök
Ägg
Salt
Svartpeppar
Kanel
Fetaost
 
Knåda ihop alla ingredienser utom osten till en jämn smet. Smula i fetan och knåda in den också. Forma biffar i valfri storlek - våra blev ganska tjocka, men det behövs nästan för ostbitarnas skull. Lägg på en smord plåt, in i ugne  på 175 grader till de är genomgräddade: de här krävde ca 15-20 min.
Stek en fin yta i smör i stekpanna/grillpanna.
 
Mhamara:
2 röda paprikor
1/2 chilifrukt 
1 vitlök (valfritt antal)
1/2 gul lök
Olivolja
Spiskummin
Valnötter
 
Hacka paprikorna, lökarna och chilin. Stek mjukt i olivolja. Krydda med spiskummin och salt. Mixa slätt med olivolja, tillsätt valnötter och mixa lite till.
 
Cissis variant av aubergineröran:
1 aubergine
Persilade
Salt
Majonnäs
 
Picka hål på auberginen och lägg den i 225 gradig ugn i 15-20 min eller till auberginen är mjuk. Ta bort skalet.
Skär i mindre bitar och mixa tillsammans med persilade, salt och LITE majonnäs (jag hade drygt 2 msk och det var för mycket, tippar på att mindre än hälften räcker - prova fram rätt konsistens)
 
 
Smaklig!
 

Semestersocker :P

Kategori: Min diabetes

 
Min kropp och mina blodsockervärden börjar undra vad det är jag sysslar med tror jag ;/ - semesteromställningarna resulterar i att jag behöver ta högre insulindoser och ändå ligger värdena på något högre nivåer. Trots att jag dessutom rör på mig mycket mer än när jag jobbar!
Det jobbiga är att jag aldrig riktigt vet hur blodsockret ska reagera på mat och motion... De senaste dagarna verkar det som att det tar så väldigt mycket längre tid att få ner de höga sockervärdena.
 
Som igår till exempel: var ute och gick i butiker i ca två timmar, sen blev det en 1,5 timmes promenad med vänner - under den tiden sjönk blodsockret, men då hade det också gått 6 timmar sedan jag åt.
Tog ett litet mellanmål bestående av en halv ölkorv, tre fyra paranötter och ett par osaltade macadamianötter.
Tränade på det: körde Coach's axelövningar på gymmet, vilket inte borde resultera i förhöjda värden då det inte är riktigt lika högintensivt som exempelvis CrossFit.
Ack så fel man kan ha: värdena steg. Men då tänkte jag att kvällsträning brukar ändå ge lägre värden under natten och gå hyfsat lätt att få ned till middagen.
Fastän jag till och med tog en enhet MER än vad jag brukar behöva, låg värdena på en jämn nivå på ungefär samma som direkt efter träningen. Likaså tidigt imorse när jag skulle ta mitt långtidsverkande (som jag tar ca var tolfte timme).
 
Idag blir det tidig morgonlöpning: får se hur kroppen reagerar på det? Ska till diabetesläkaren på förmiddagen och vill hellre lägga träningen innan än efter - hela dagen går ju annars! ;)
Apropå läkare; det ska bli intressant vad mina prover visar nu - blodfetter, hbA1c mm :)
 
 
 
 

Avkopplad söndag

Kategori: LCHF min mat

 
En timme och fyrtiofem minuterspromenad tog det oss att gå in till stan - hemifrån - och hämta bilen. Vi tog den på lördagen för att kunna lämna klädombyten och duschsaker utan att behöva åka hem mellan spabesöket och restaurangen.
Det var hyfsat behagligt väder och skönt att få en längre promenad.
 
När vi kom hem vankades frukost/lunch på balkongen och resten av dagen genomsyrades av ostress och lugn och ro - kan ha berott på att både jag och karln var helt utmattade i kropparna (antagligen pga massagen dagen innan). Det var till och med så att jag hade influensakänningar med ömhet i muskler och leder... Det vart ingen träning i alla fall ;)
 
Jag lagade Smörpocherad kyckling med blomkålsrisotto och tillbehör av kantarellcreme och pesto.
Receptet på kycklingen hittade jag på Världensbästamatblogg
 
Smörpocherad kyckling:
4 kycklingfiléer
1 msk dragon
1 dl smält smör (jag hade en blandning av smör och kokosfett)
2 finskivade vitlöksklyftor
Lite citronsaft (jag använder den gula flaskan)
1 dl torrt vitt vin
 
Lägg filéerna i en smord ugnsform, strö över vitlöken och dragonen. Häll därefter över det smälta smöret, vinet och citronsaften. Salta och peppra.
Klä formen med aluminiumfolie och baka i ugnen på 175-200 grader till kycklingen har en temperatur på 72 grader.
 
 
Blomkålsrisotto
1 blomkålshuvud
Havssalt
Smör
 
Ovan ingredienser var det enda jag använde till denna risott, men tillagningssättet är detsamma som här.
 
 
Kantarellcreme
Färska kantareller
1/2 gul lök
1 finskuren vitlök
Smör
2 msk färskost
Salt 
Svartpeppar
 
Stek lökarna tillsammans med kantarellerna i smör. Tillsätt persiladen och låt allt stekas mjukt. Lägg i färskosten, salt och peppar och sänk värmen. Låt osten "koka in".
Mixa i matberedare/mixer.
 
 
Peston
1 kruka basilika
0,25 dl pinjenötter
Olivolja efter smak
Riven parmesanost - ca 0,5-1 dl beroende på tycke och smak
 
Rosta pinjenötterna i en torr panna. Låt svalna. Mixa alla ingredienser - och häll på lite oliolja i taget för att få till önskvärd konsistens.
 
    
 
Middagsbilden ser inte så aptitretande ut, men jag lovar att det var gott! :)
 
 
 
 

Lyxlördag!

Kategori: Allmänt

                      Lördagen ägnades åt att skämma bort mig och karln: spa- och restaurangbesök :)
 
Vi hade bokat en sk. Duobehandling på Sparadiset Södermalm. Det var en väldigt harmonisk stämning inne på spat (vad annars...?) med exotisk inredning och behaglig musik. Visst; det var plastväxter men med tanke på alla allergier som florerar var väl det en ganska bra lösning :)
Vi fick en varsin entimmes djupgående helkroppsmassage - väldigt välbehövligt kan jag meddela! Därefter tillbringade vi en timme i ett av deras relaxrum: vårt kallades för "Moulin Rouge" och var inrett i det temat med bl.a bubbelpool och egen dusch.
Vi hade med oss en egen liten flaska mousserande som de hade kylt åt oss och serverade i plastchampagneglas. Vi hade toppenmysigt!
 
Efter spabesöket mötte vi upp syster och hennes kille; gick lite på stan och tog en fördrink innan vi satte oss på restaurangen. Vi hade bokat bord på Sonjas Grek och himlarns vad bra det var! Superbra service, fantastiskt god mat och verkligen prisvärt med väl tilltagna portioner - hit går jag gärna fler gånger. 
Det är inga som helst problem att göra rätterna low carb/LCHF och det kändes verkligen som att de använde bra råvaror!
Jag tog Melitzanosalata - aubergineröra - till förrätt och Kotopuolo Fileto - halloumipanerad kycklingfilé, rostade grönsaker, friterad potatis och tsatsiki (jag fick mer rostade grönsaker istället för potatis) till varmrätt.
Dessertmenyn var dock inget som jag kunde äta av: de borde kanske haft någon ostbricka som alternativ, men jag var ändå mätt så just denna dag spelade det ingen roll ;).
 
Det blev en tidig kväll; vi alla var ganska trötta.
 
 
 

Det här kallar jag semester!

Kategori: Träning

Det blev en lång fasta idag!

Dagens träning bestod av

SWOD:

Teknikträning på TGU (turkish get up) med kettlebell - kommer att länka i ett senare inlägg.

WOD: en kettlebell wod som jag hittade på CrossFit Karlstads hemsida

50 alternerande swings m 16kg

1min vila

50 Russian swings m 18kg

1min vila

50 American swings m 16kg

1min vila 50 SDHP (Sumo Deadlift High Pull)

Avslutningsvis: sammanlagt 5min i plankan.

Jag var totalslut efter! Men det berodde också på att jag hade skyhögt blodsocker mot slutet av träningen *suck*...

 

Till lunch bestämde vi oss för att lyxa till det lite; åkte till närmsta delikatessbutik, handlade och stack hemåt. Istället för att luncha inomhus - fantastiskt väder ute! - så begav vi oss på cyklarna till Långbro :) Mitt i parken, på gräset slog vi oss ned.

Det är verkligen semester för mig: att kunna cykla iväg varsomhelst, sitta i solen, läsa och äta en enkel och jättegod lunch - UTAN att behöva ha koll på klockan :)

 

 

Dags för lite inspiration!

Kategori: Träning

Det blir en operation; sista augusti ska de skära i handleden. Enligt läkaren är det en förhållandevis "kort" läkningstid, men jag bör undvika tunga lyft och "konstiga" vinklingar/belastningar den nämsta månaden efter operationen.
 
Nu tycker jag att det har blivit dags för lite inspirationsbilder!
 

Idag kommer domen....

Kategori: LCHF min mat

...ska till läkaren med min handled. Sist jag var där - för ett år sedan - fick jag en kortisonspruta och om den inte hjälpte sa man att det bara var att operera.
Den hjälpte: för tillfället, men nu står jag här igen. Det jag har i handleden kallas visst Morbus de Quervain (en form av inflammation i senskidan i handleden) och är ganska vanligt. Det sa läkaren förra året att det var i alla fall.
Vi får se, men min största fasa är att jag inte kommer att kunna träna CrossFit i höst. Det är förvisso bättre att åtgärda problemet så att jag blir helt bra och kan köra på alla övningar som man ska, men usch... 
 
Nä; dags för något roligare :)
Efter träningen igår gick vi hem och åt lite Frunch, gjorde oss i ordning och cyklade in till stan. Vi cyklade och gick om vartannat, kollade lite butiker och bara njöt av att det faktiskt var ganska varmt ute (dock lös solen med sin frånvaro).
Middagen hade vi förberett och packat med oss: zucchini(potatis)sallad, korv från Lidl och en engångsgrill ;D
Lite blåsigt var det, men himlarns mysigt att grilla!
 
   
 
Mina blodsockervärden den här veckan har inte varit att leka med, men jag måste nästan försöka bortse från det: inte samma rutiner som vanligt och garanterat inte samma mathållning.
Men men: jag har ju bara semester två veckor till så allt är väl snart som det brukar igen - på gott och ont *hehe*
 
Idag ska vi försöka oss på lite löpning innan middagen!
Ha en bra
 
 

Ändrade planer

Kategori: LCHF min mat

Planen var att fasta och träna även denna morgon, men en vän behövde hjälp av min hjälpsamma karl, så vi tog en roadtrip 2,5 timme snett nedåt i landet.
Gick upp vid 6-snåret för att komma iväg i någorlunda tid och även kunna förbereda lunchen att ta med: några färdigstekta köttbitar från frysen, kokt ägg och majonnäs. Även lite nötter om det skulle behövas.
 
Vi körde några småstopp på vägen tillbaka igen, vilket resulterade i att vi kom hem ganska sent och middagen var klar först vid niosnåret på kvällen (återigen: sena middagar och stillasittande dagar är inte optimalt för mitt blodsocker..)
Men vi hade en supermysig kväll på balkonen i värmen! Jag lagade chicken nuggets medan karln fixade cheddardip, gurka och skar upp en av våra hemodlade paprikor :)
Supergott och trevligt med lite dipmiddag. Receptet på nuggets har jag hittat i Monique Forslunds kokbok "LCHF för hela familjen". Jag lade till och ändrade lite:
 
Chicken nuggets:
Kycklingfilé
Ägg
Svartpeppar
Salt
Fläsksvålar (jag har köpt på Willys)
Sesamfrön
Dragon
Kokosfett
Smör
 
Skär upp kycklingfilé i mindre bitar. Vispa upp ägg med salt och svartpeppar. Mixa fläsksvålarna med sesamfrön och dragon i matberedare/mixer. 
Doppa filébitarna i ägg och vänd i fläskmixen. Stek på ganska hög värme i mycket kokosfett och smör tills kycklingen är genomstekt.
 
Cheddardip:
Riven cheddarost (långlagrad)
Creme fraiche
Salt
Cayennepeppar
 
Värm creme fraichen, smält ned den rivna cheddarosten och krydda med salt och cayennepeppar. Låt svalna.
 
      
 
Eftersom att det inte blev någon träning under tisdagen, kör jag klubbens tisdagspass idag istället:
 
SWOD:
3-3-3-3-3 floorpress (bänkpress på gymmet för mig)
 
WOD:
40 push ups
50 sit ups
40 utfallssteg
 
Sen ska vi ut i solen och bara VARA! :)

Morgonpass!

Kategori: Träning

 
Måndagen börjde med det pass som skulle hållas på klubben under eftermiddagen:
 
SWOD
5-5-5-3-3 av back squats
 
Coach var med och peppade och det gick ganska bra - tungt blev det, och jag har ökat på vikten en del :)
 
WOD 
AMRAP 12 min
20 Superman back extensions (egentligen 10 pullups, men jag hade inte möjlighet att göra pullups på gymmet denna morgon)
 
Man (läs: jag) får ganska lätt blåmärken på låren och höfterna när man kör HPS: men det är det värt - känns som att det syns at man har tränat hårt *hehe*
 
Avslutade det hela med ett 6-pack i 5 min.
 
Jag var nöjd efter morgonens träning - och skithungrig! Dessvärre var mitt blodsocker inte lika tillfreds: hade ganska högt värde och det höll i sig ända till eftermiddagen - fattar inte varför??!
 
 
Kan ju inte ta en proteindrink direkt efter träningen, så jag kom fram till att köra det som mellanmål på eftermiddagen de dagar som jag kör pass på morgonen - verkar funka som upplägg eftersom att jag ändå får lägre värden senare under dagen än på förmiddagen.
 
 
 

Tur att...

Kategori: Hälsa

Härliga söndag

Kategori: LCHF min mat

Det mest härliga med söndagen måste ha varit vetskapen om att jag INTE skulle jobba dagen efter ;D
 
Morgonen ägnades åt lite småpyssel innan jag och karln tog våra cyklar och begav oss in till stan! Det blåste lite väl mycket för vår smak, men solen sken ju i alla fall så vafan ;)
Vi tog med oss varsina två ägg, avocado och lite nötter - dagens frukost! Vi satt i solen på Skeppsholmen och blickade ut över vattnet. Nu satt vi så till att vinden blåste från alla håll och kanter så vi packade ihop och promenerade runt ön istället.
 
Tog en omväg hem och var tvungna att stanna ett par gångar: jag min idiot hade - i vanlig ordning - tagit för mycket insulin till frukosten och dragit på mig känningar. Jag kan inte säga det nog många gånger: ATT JAG ALDRIG LÄR MIG??
 
Nästa på schemat var grillning hemma hos mina föräldrar <3. Jag hade marinerat kyckling och gjort en ceasardressing som vi plockade med.
Min kära mor komponerade ihop en sallad gjord med bl.a jordgubb - supergod! Bilden har jag snott från henne :D
 
 
Receptet på denna (hoppas det är ok mamma?)
Isbergssallad
Gurka
Fetaost
Jordgubbar
Gräslök
Avocado
 
Receptet på min ceasardressing hittade jag på nätet nånstans, kommer inte ihåg var. Jag justerade det lite utefter tycke och smak:

2 1/2 dl rapsolja

1 ägg

1 msk citronjuice (i sån där gul flaska)

1 tsk dijonsenap

2 sardellfiléer

1 vitlöksklyfta (liten)

2,5-3 msk vatten

1 tsk vit balsamvinäger

Svartpeppar

Salt

Isbergssallad

ca 1 dl finriven parmesanost

Häll alla ingredienser utom parmesanost i ett mixerglas mixa ihop med en stavmixer tills det har blandat sig väl och blivit krämigt. Tillsätt osten, mixa lite till och blanda i mer vatten/ost/kryddor utefter smak och konsistens. Rör med sked.

Efter en god middag, trevligt sällskap och några glas vin cyklade vi hemåt igen - en riktigt skön dag! 

 

Recap på fredagen...

Kategori: Träning

Under eftermiddagen i fredags var jag smått stressad bl.a över jobbet och att hinna till träningen i tid. Det påverkade garanterat mitt blodsocker då det steg från 3,7 till 6,0 på mindre än två timmar - utan att jag ens ätit något.
Eftersom att jag helst inte tränar med värden över 5-5,5 så tog jag insulin strax före passet: CrossFit brukar som bekant höja värdena. 
 
Den variant av FRAN som vi gjorde var faktiskt "rolig" :) Vi körde i team om två och delade upp den traditionella 21-15-9 på 3. 
dvs
3 varv av
7-5-3
thrusters
pullups
När den ena gör thrusters så vilar den andra. när nummer två kör thrusters så vilar den första. Därefter går man på pullups; den ena vilar och den andra arbetar
 
Jag avskyr FRAN i normala fall, men nu när vi körde två och två och dessutom delade upp övningarna så blev det både fysiskt och psykiskt mycket lättare!
 
 
Eftersom att min semester nu började hade jag planerat att "fira" in den med några glas vin och kanske nån drink eller så. Förberedde maten så mycket som möjligt innan träningen och bakade till och med en blåbärspaj!
 
Middagen denna kväll var cajunmarinerad stekt lax, ugnsbakade färska grönsaker, basilikatryffelmajonnäs och ostbollar (två olika smaker).
Strax efter maten fick jag jätteont i magen... Och det höll i sig kan jag lova. EFtersom att jag nu bakat en blåbärspaj så ville jag ju smaka - det vara bara att trycka i sig och sen gå och sova. Så mycket för den semestern! :( 
 
 
Något hade gjort mig magsjuk och jag mådde dåligt ända till sent på eftermiddagen på lördagen; tills jag bestämde mig för att testa på blåbär - alla säger ju att det ska vara bra för magen.
Jag mixade frysta blåbär tillsammans med ingefära och lite vatten. Påminde om  blåbärsglass! Det verkade göra susen för att efter det började jag pigga på mig och må betydligt bättre i magen.
 
 

Tips!

Kategori: LCHF min mat

Köpte köttbullar häromdagen.
Jag köper/äter helst inte "färdiglagad" mat - föredrar att rulla exempelvis köttbullar själv, men har man ont om tid och bara vill steka på något snabbt och enkelt kan jag rekommendera de här! Hittade dem på ICA Kvantum i Kungens Kurva...
 
  
 
Jag vet inte riktigt hur bra betfiber och potatisstärkelse är, men köttmängden ligger på 92% och med tanke på vilka platser i innehållsförteckningen de kommer så kan det ju inte vara SÅ stora mängder? Någon som vet mer? 
 
Tyvärr hann köttbullarna stekas och ätas upp innan jag fick en bild på dem ;)
 
 
 

SEMESTEEEEEEER!

Kategori: Allmänt

Sista arbetsdagen på tre veckor och semestern firades med en variant av FRAN och rötjut :D

Favoritlimpan till frukost

Kategori: LCHF min mat

 
Jag har två olika bröd som jag gärna bakar: dels är det fröknäcket och dels är det den här limpan! Jag använder Smetana istället för Kesella och Sju kryddor istället för brödkryddor (hittat på Willys bl.a).
Är man nötallergiker kan man ersätta paranötterna med mer frön!
 
3 dl krossat eller helt linfrö
3 dl sesamfrö
2 matskedar Fiber Husk
2 teskedar bakpulver
1 ½ tesked örtsalt
1 matsked brödkryddor (fänkål, kummin eller anis – hela frön eller malda)
4 dl hackade paranötter 
250 g kesella 10% fett (en burk)
6 ägg
 
Mixa alla torra ingredienser förutom kryddor och de hackade nötterna med mixerstav. Blanda i nötter, kryddor och de blöta ingredienserna. Blanda väl. Klä en brödform med bakplåtspapper (obs! viktigt!) och fyll den med brödsmeten. Jämna till ytan och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 80 minuter. 
 
På mina mackor hade jag Bregott, ost, gurka och skivade ägg med majonnäs :)
 
 

PR, Personal Record, Personligt Rekord!

Kategori: Träning

 
Det gjorde jag på gårdagens träning i Shoulder Press och Push Press :D - dock inte i Push Jerk, men det kommer nästa gång! Ingen stor viktökning, men ändock mer än vad jag har tagit tidigare. Fick bra pepp och coachning av instruktören på klubben.
 
Såhär såg passet ut i sin helhet:
 
SWOD (beskrivning här)
Shoulder Press (strikta axelpressar) 5-5-5
Push Press (axelpress med 1 dipp) 3-3-3
Push Jerk (axelpres med 2 dippar) 3-3-3
 
Dessvärre sitter tekniken lite dåligt för mig: jag spände inte magen tillräckligt och så svankade jag lite för mycket - resulterade i en mindre felbelstning i ryggen vilket skulle visa sig stå mig dyrt senare :(
 
WOD
10 min AMRAP (så många varv som möjligt på 10 min)
5 Kettlebell snatch (hö arm)
5 Kettlebell snatch (vä arm)
Kettlebell:en får EJ släppas/ställas på golvet mitt i ett varv!
 
Det var här jag märkte av min rygg: var tvungen att bryta WOD:en efter 7 min på grund av att det liksom brände och sved i hela vänstra sidan av ryggen. Kunde knappt lyfta KB :(
 
 
Hade ju planerat att köra löpning på morgonen idag - kombinera det med fastan - men ryggen och en alltför sen middag igår resulterade i att det sket sig.
Jag fick en ordentlig känning 1,5 timme efter träningen och åt först ytterligare 30 min senare.
Känningen höll i sig fram till jag skulle gå och lägga mig, men pga att jag åt så sent hade jag istället högre värden på morgonen.
Varken sockret eller kroppen (inte optimalt att äta en timme innan läggdags) funkar som det ska när man äter middag alltför sent.
Förhoppningsvis kan jag köra en löprunda på söndag istället - kunde kanske vara bra att ta en vilodag i alla fall så att jag orkar med morgondagens CrossFit :)
 
 

Tisdagens fiskrätt efter hårt pass på Nexus

Kategori: Träning

Tisdagsträningen bestod denna vecka av:
 
SWOD
Powercleans (frivändningar) 3-3-3-3-3
Jag övade dock på marklyft - återigen pga handleden :/
Vi hade ont om tid så jag hann bara med fyra av de fem 3:orna
 
WOD
30 pullups
50 thrusters
1000m löpning ( = 25 varv runt salen ;P)
Ajaja - mina händer! Tejphelvetet som jag lindat runt händerna knorvlade ihop sig och gled av, och det var inte så väldigt skönt att hänga i stången denna kväll! 
Thrusters gick däremot bättre, men OJ vad benen kädes stela när det var dags för löpningen! :D
 
Pullups på fredag igen: det är bra att vi slipper att hänga i stänger idag och att jag kör en löprunda imorgonbitti - så får händerna vila ett par dagar.
 
Middagen då?
Sällan jag kokar grönsaker nuförtiden, så jag valde det för omväxlings skull:
 
 
Torsk i jordnötssås och kokta grönsaker
Ett torskblock
Gul lök
Purjolök
Smör
Kokosfett
3 dl grovt mixade jordnötter (jag köper Änglamarks; de innehåller minst antal kolhydrater/100g)
2 burkar kokosmjölk
Sambal oelek
Dill
Gurkmeja
Paprikakrydda
Cayennepeppar
Spiskummin
Ingefära
Svartpeppar
Vitpeppar
Salt
 
Stek de finhackade grönsakerna i smör och smaklöst kokosfett. Krydda. Mixa under tiden jordnötterna ganska grovt. Häll i dem och bryn på svag värme; tillsätt mer smör.
Tillsätt kokosmjölken och koka upp till såsen blivit lite tjock i konsistensen. Skär fisken i kuber - salta och peppra - sänk värmen på plattan. Tillsätt fisken och sjud i ca 10 min. Klart!
 
 
 

Alternativ till grädde i kaffet?

Kategori: LCHF min mat

 
Ibland vill man, som jag, ha något i kaffet - särskilt om det är koffeinfritt snabbkaffe som smakar skit ;D.
Om jag har haft låga värden under en längre period och vet att de sjunker något vissa tillfällen på dagen - då kan jag ta grädde i kaffet (grädde = mjölksocker = höjer blodsockervärdena)
 
MEN om jag inte kan unna mig den lyxen så finns ett superbra alternativ! Som dessutom kan smaksättas hur som helst och användas som den är - kyld - i proteinblandningar eller som sagt; i kaffe.
 
Nedan recept plockade jag från tidningen Mat&Hälsa. Tidigare använde jag smör istället för kokosfett och smaken blir då lite saltare, men den här känns något fräschare.
 
Äggmjölk
2 ägg
6 msk kokosfett (med eller utan smak; jag tar med för att jag gillar kokos)
2,5 dl kokvarmt vatten
2,5 dl kallt
 
Kryddor såsom: kanel, kardemumma, ingefära, liiiite gurkmeja, ekologiskt vaniljpulver
 
Häll allt i en mixer och mixa till det är blandat. Låt svalna och förvara i kyl.
Smaken är lite speciell och det kan ta ett tag att vänja sig, men jag tycker att det är supergott!
Eftersom att kokosfettet stelnar i kylen så behöver man alltid röra i tillbringaren när man ska använda det. Blandar man mjölken i t.ex en proteindrink - som jag gjorde till mina fröknäcken till frukosten - behöver man ta fram den ett tag innan så den blir rumstempererad. Sen får man mixa lite i taget så att kokosfettet i mjölken blandar ihop sig med proteinet innan man tillsätter mer vätska.
I varmt kaffe/te smälter ju fettet på en gång :)
 
   
 
 

Höga blodsockervärden efter träning??

Kategori: Min diabetes

 
Jag har funderat en hel del över vad alla förhöjda blodsockervärden efter, framför allt CrossFit, träningen beror på.
Började söka runt på nätet och hittade en del information - lite av det nämner faktiskt det som jag själv berört några gånger och kan sammanfattas såhär:
  • Kort, intensiv och hård träning (anaerob)
  • Oregelbunden fysisk aktivitet vid hög intensitet
  • Stress/adrenalinutsöndring (vid tävlingssituationer, höga temperaturer, hög luftfuktighet)
  • Uttorkning
  • Höga blodsockernivåer före träning (ska man undvika om man har diabetes då man kan utveckla ketoacidos - syraförgiftning)
  • Övningar med armarna

Det bästa sättet som jag har hittat för att undvika alltför höga värden (i stort sett oundvikligt när jag tränar CrossFit) är att ligga på ett värde runt 3,5-5,0 innan träningen. Dessutom försöker jag hålla mig från att äta på minst två timmar innan - helst inget alls mellan lunch och träning om jag tränar på kvällen vid fem-, sex-snåret. För att ändå ha energi under passet tar jag mina EAA syror och det verkar funka bra! Hungerkänslorna stänger jag ute i och med min vanliga kost till lunch; alltså lite kolhydrater och lagom mycket fett :)

Har faktiskt märkt en skillnad beroende på vilken typ av träning jag gör: spinning och "långdistanslöpning" ger mig ingen påverkan/alternativt sänker blodsockervärdena under passet.

Jag tänker alltså INTE sluta med CrossFit - tycker ändå att jag har hittat en ganska bra balans och sockret sjunker ju ofta av sig själv efter ett tag. Jag tar insulin direkt efter passet och äter ytterligare ca 2 timmar senare.

 

Här är alla källor för dagen:

http://www.medicinskapm.se/?p=514

www.mynewsdesk.com/se/pressroom/eli.../6741

http://www.insulin.se/Startsida_insulin/Typ-1-diabetes/Motion-och-idrott/ 

Tävla?!

Kategori: Träning

 
Har sneglat en del på CrossFit Games 2012 som gick av stapeln i helgen - verkligen imponerande atleter!
Man känner ju igen en hel del av de olika övningarna/WOD:arna som genomförs, men jag ligger inte ens i närheten av samma nivå som de *hehe*
Grymma prestationer och man blir verkligen inspirerad! Kommer att ta med mig den känslan till träningen ikväll och boosta min egen insats.
 
Nåt jag däremot aldrig skulle göra är att ställa upp och tävla.. Mina nerver klarar inte det: jag kan ju bli nervös inför ett vanligt träningspass! Inte för att jag ligger på nivån att ha något att tävla med, men... ;)
Som jag känner tränar jag för att det är kul och för att utveckla mig själv - för mig själv. Det känns som att jag har stått still ett litet tag nu, men jag ska verkligen kämpa lite extra framöver så att jag tar mig framåt igen - förhoppningsvis kan den nyväckta inspirationen hjälpa mig på traven.
Lättast är att peppas på klubben, med alla andra som tränar samma sak. Under semestern kommer det att bli träning på egen hand - vill inte vara "bunden" till några tider att passa, men jag ska samla på mig lite WOD:ar och även kika in på bloggen för att lägga upp egna pass :)
 
Apropå det så ser dagens pass ut såhär:
 
SWOD
Over Head Squats (samma sak som jag tekniktränade på i lördags!)
3-3-3-1-1-1
 
WOD
5 rounds for time:
10 T2B (toes to bar)
15 box jumps
 
Wallclimbsen får jag byta ut pga handleden och sen blir det till att tejpa händerna för T2B:sen!
 

Hedra Paolo Roberto

Kategori: LCHF min mat

 
Japp; det gjorde jag igårkväll när jag lagade mat: Lammfärsfyllda LCHF-cannelloni med ugnsbakade haricot verts. 
Paolo hade säkert ÄLSKAT min pasta ;D (läs denna intervju)
 
Pastan gjorde jag som vanligt men kryddade med salt och lite oregano. Skar plattorna i remsor, när de svalnat, om ca 8-10 cm bredd, 10-12 cm långa
 
Lammfärsen
Champinjoner
Lammfärs
Vitlök
Smör
Salt
Timjan
Svartpeppar
 
Stek champinjonerna i smör, finhacka och tillsätt vitlöken. När champinjonerna blivit genomstekta så häller man i färsen. Krydda och stek klart (jag skulle egentligen haft kalvfärs, men fick ta det jag hade i fysen ;)
 
Tomatsåsen
Krossade tomater
Purjolök
Schalottenlök
Vitt vin
Basilika
Gurkmeja
Ingefära
Salt
Smör
 
Stek lökarna mjuka i smör, krydda. Tillsätt de krossade tomaterna och vinet. Låt puttra till tomatbitarna blivit mjuka och går att mosa sönder.
 
Montering
Lägg lite färs på pastaplattorna, rulla ihop och lägg i en smor ugnsform - med vikkanten nedåt. Häll över rikligt med tomatsås; cannellonisarna ska täckas. Strö därefter riven parmesanost över och sätt in i ugnen på ca 200 grader till osten smält och fått färg.
Ringla över olivolja och servera med valfria grönsaker
 
Bon appetit!
 
 
 
 

Tillbakablick

Kategori: Allmänt

...på förra veckan!
 
Skrev ju förra söndagen att det fanns rum för förbättring inför kommande vecka; jag har definitivt gjort förbättringar både vad gäller sömn och träning :)
Okej; sömnen har varit 6-6,5 timmar per natt, men det verkar vara det bästa jag kan göra. Middagarna hemma tenderar att ofta bli ganska sena och man vill ju inte gå och lägga sig nyäten...
 
Om jag ska analysera lite så tror jag att träningen har gått bättre tack vare att jag slutade med fastan varje dag. Alltså: träningen blir nog som bäst om man tränar under fastan. När man väl har ätit så ägnar kroppen stor energi och många timmar till att smälta maten. Jag känner i alla fall att jag blir ganska trött under eftermiddagen...
 
Däremot var mina blodsckervärden betydligt jämnare och lägre de dagar jag inte åt frukost. 
Förra veckan, när jag började med mina frukostar igen, så mådde jag mycket bättre i magen och träningen på kvällen gick bättre. Mina värden åkte dock berg- och dalbana. De steg i stort sett varje dag efter lunch (av någon outgrundlig anledning??) men sjönk så sakteliga därefter. Flera mornar vaknade jag med högre värden än normalt.
MEN jag tänker trots detta inte gå tillbaka till att fasta varje dag: hälsan sitter i magen och om jag inte mår bra i den så kommer jag inte att må bra alls.
Under semestern - en vecka kvar!! - blir det säkert något som liknar fasta: träningen ligger antagligen under början av dagen under den perioden.
 
Maten har såklart varit bra - den är ju hemmagjord ;D
Vi var ju på bröllop i lördags, och här var väl den dag som var "minst" bra för mina värden och hungern:
Antagligen innehöll antingen förrätten eller någon sås i varmrätten mjöl eller någon söt/sockrad ingrediens för jag tog insulin anpassat efter mitt blodsocker samt att jag misstänkte att maten skulle påverka negativt på något sätt.
Trots detta fick jag ganska höga värden och redan någon timme eller två efter maten var jag hungrig igen. En väldigt ovan känsla måste jag säga! Brukar kunna hålla mig mätt i flera timmar efter att jag ätit och ofta har jag bra/lågt socker när det är dags för mat igen.
Självklart följde känningar under natten. Och nej; jag åt ingen efterrätt - jag tycker inte att det är värt att må dåligt i flera dagar efter. Jag ser hellre till att må bra och kunna vara med på festen under resten av kvällen :)
 
 

Fredagen den 13:e

Kategori: Träning

 

Avslutade veckan på klubben; fredagstrött som jag var försökte jag nästan komma på ursäkter till att slippa dagens pass *hehe*. Men molnen sprack upp efter ett intensivt åskoväder och jag kom på bättre tankar!

SWOD

Deadift (marklyft) där man ska öka på vikten ju färre repetitioner man kör: 5-5-3-3-1-1

WOD


13 varv av:

13 wallballs (5kg medicinboll)

13 situps

Totala antalet av varje övning var alltså 169..... Aldrig gjort så många wallballs under en och samma WOD! Som tur var räknade jag inte ut det innan passet ;)

 

Idag lördag har jag lite begränsat med tid (sommarens andra bröllop) så det blir en uppvärmning i form av cykling till gymmet där jag ska öva teknik/styrka på Squat Snatches och OHSQ. Eventuellt kanske jag hinner med en 6-pack, får se

 

 

En Dagens!

Kategori: LCHF min mat

 

Japp; dagens lunch var gårdagens middag. Måste säga att jag blev extremt nöjd med blomkålsmospurén jag gjorde till picnicbogen och löksåsen!

Så nöjd att jag tänker dela med mig av receptet:

2 påsar fryst ekologisk blomkål (Garant, tror det är 400g?)

Pärllök

Vitlök

Havssalt

Smör

Vit tryffelolja

Smörj en plåt med smör, häll ut blomkålen, dela pärllökarna i halvor eller kvartar beroende på storlek, tryck till vitlökarna så att de blir "platta". Strö över lite havssalt, klicka ut smör och ställ in i 200 gradig ugn i ca 30-40 min. Rör om då och då för att grönsakerna inte ska fastna, tillsätt mer smör om nödvändigt. När blomkålen mjuknat och fått en fin "rostig" yta så häller man ner allt i en mixer/matberedare. Tillsätt vit tryffeloja och mer smör under tiden mixern går. När moset/purén blivit slät så det klart! :)

Smaklig spis!

Onsdag - mat, träning, wellness ;)

Kategori: Träning

 
Det blev som sagt ingen träning på klubben under onsdagen; jag körde intervaller i slingan hemma - och fick med mig Coach till råga på allt!
Det vart en intervall som jag gjort tidigare och som syster tipsat om:
10 min uppvärmning
15 min intervaller där 60 sek löpning, 30 sek gåvila
10 min nedvarvning
 
Funderade där, medan jag sprang, att de här intervallerna går verkligen att anpassa efter alla olika förmågor: om man har svårare med konditionsträning/löpning så kan man anpassa intensiteten. Gå i rask takt/jogga lugnt under de 60 sek och sen gå lugnt under de 30. När man förbättrat konditionen kan man ju öka på tempot vartefter :)
Tungt var det! Men det kändes som att jag gjorde ytterligare lite bättre ifrån mig än förra gången. Dessvärre råkade jag ta fel skor på och det kändes i ryggen när jag vaknade på torsdagsmorgonen :(...
Avslutade med magträning från 6-pack appen!
 
Middagen intogs i solen på balkongen och bestod av rester från häromdagen: ugnsstekt kyckling, ugnsbakade grönsaker, smetana- och beablandning och en kakao- och chipotlesalsa! (ni vet: chipoteln som jag köpte i Hötorgshallen förra veckan)
Receptet till den sistnämnda hittade jag i tidningen Mat&Hälsa (bild längre ned) men jag ändrade mängderna framförallt på de soltorkade tomaterna - som ofta höjer mitt blodsocker en aning: tog tre stycken istället för 30g - och olivoljan (den ökade jag på en del för att salsan skulle bli mer såsig och mindre stark). Droppade bara i rödvinsvinäger som jag har liiiite svårt för...
 
Kvällen avslutade sen på massage! Det var en, hrm, annorlunda upplevelse... Massören påstod att han behandlat hela brottningslandslaget och ett flertal andra kända idrottsprofiler genom åren, tydligen arbetat professionellt i över tio år.
Det var väl skönt att få en genomkörare, men jag hade föredragit om han varit tyst under massgen och kanske lagt mer tid på de ställen där jag sa att jag har ont.
I och för sig hittade han flera punkter och muskler som var ordentligt stela, men...
Nåja - jag fick rabatt så det var väl värt det ;) 
 
 
 
      

Morgonens promenad

Kategori: Allmänt

Åkte in till jobbet lite senare och kombinerade det med en fasta; kunde då unna mig en härlig långpromenad i naturen :) Jag blir fylld av ett lyckorus när solen strilar ner genom trädkronorna och man bara hör fåglar runtomkring :)...

Bra info för föräldrar! :)

Kategori: Allmänt

       

Jag älskar AVOCADO

Kategori: LCHF min mat

 
Jag kan ha det till ALLT! Varmt, kallt, sallad, frukost, soppa, förrätt, varmrätt, efterrätt, smoothie... Mixat, skuret i bitar - you name it!
 
Avocado är inte bara gott, det har även sina fördelar ;D
 
- Sänker blodfetterna triglycerider
- Sänker det onda LDL-kolesterolet
- Antioxidanter som skyddar mot hjärtsjukdom, stroke och en del cancerformer
- Ökar absorptionen av näringsämnena från den övriga kosten
- Full av E-vitamin (= ökar motståndskraften mot infektioner)
- Förhindrar rynkor och för tidigt åldrande av huden
 
Innehåller följande vitaminer och mineraler

Vitaminer

Vitamin A: 1230 IU
Vitamin C: 15 mg
Vitamin B1: 0,2 mg
Vitamin B2: 0,3 mg
Niacin: 4 mg
Folsyra: 125 mg
Pantotensyra: 2 mg
Vitamin B6: 0,6 mg
Fler vitaminer finns i försumbara mängder.

Mineraler

Kalium: 1204 mg
Fosfor: 83 mg
Magnesium: 80 mg
Kalcium: 20 mg
Natrium: 20 mg
Järn: 2 mg
Innehåller små mängder av selen, mangan, koppar och zink.

Källa

Källa

 

Såriga händer ;P

Kategori: Träning

 
Gårdagens träning på klubben innefattade en styrkedel och en WOD:
Floorpress
5-5-5-3-3 så tungt som möjligt och öka vikten på de lägre antalen.
Måste säga att det gick sådär! Har för mig att jag har varit starkare på just den övningen än vad jag var igår?
 
På tid:
10 OHSQ (over head squats där man gör knäböj med en stång ovanför huvudet)
10 burpees
9 OHSQ
9 burpees
8...
och så fortsätter man så ned till 1.
 
Här kände jag själv att jag kunde ha tagit en tyngre vikt på OHSQ:en, men jag var osäker innan vi startade...
Vi gör sällan den här övningen, jag har dålig balans *haha* och dessutom skitont i mina köttsåriga händer ;D
 
Apropå såriga händer; såhär brukar jag försöka ta hand om dem när man får sår och blåsor (samlat på mig tips och tricks från olika håll)
1. Skölj av med kallt vatten och tvätta sen med tvål och vatten
2.  Klipp bort skinn runtom såret, alt. klipp upp blåsan som bildats
3. Tvätta med alsolsprit (gör vääääääääldigt ont)
3. Håll rent hela tiden, när det vätskar sig fortsätter man att tvätta med sprit/vatten alt. torka med bomullstussar.
4. När skinnet och såren börjar torka och strama så håller jag det "mjukt" med Helosan - som förövrigt ska verka bakteriehämmande om jag förstått saken rätt. Det är i alla fall det man använder när man har tatuerat sig och ska hålla de såren fuktade.
5. När såren läkt bör man underhålla huden genom att fila bort förhårdnader; det minska risken för att sår lätt ska uppstå (något jag är väldigt dålig på alltså)
 
En gång, när jag kört pullups och dragit på mig sår, så spolade jag av med kallvatten och så tänkte jag "Hmm, riktig handsprit måste ju vara bra? Det dödar väl bakterierna på en gång så att man slipper en massa inflamamtioner?" Sagt och gjort: jag höll på att svimma när jag dragit på den där nedra spriten!! Kids:do not try this at home.....
 
Det var MINDRE skönt att träna med händerna igår, men det gick bättre än väntat!
Idag blir det dock andra bullar: det är flera av momenten som jag måste avstå pga handled och just såriga händer så då struntar jag hellre i att köra på klubben. Känns inte kul att inte kunna göra samma sak som alla andra; det blir intervallträning hemma i spåret istället! Ska hinna med att avsluta med en 6-pack tänkte jag.
 
Senare ska jag faktiskt unna mig en massage! Välbehövligt just nu :)
 
 

Tisdagens middagstips!

Kategori: LCHF min mat

Består idag av:
Marinerad laxfilé med ugnsrostade grönsaker, gratinerad fänkål och dragonmajonnäs :)
 
 
 
 
 
Marinad till laxen:
Olivolja
Sambal oelek
vitlök
Ingefära
Några droppar worcestershiresås
Lite vitvinsvinäger
Salt
Marinera laxen i ca 20 min, stek sedan i smör! Jag använde grillpanna och stekte snabbt på ganska hög värme, därefter får laxen "vila" när plattan är avstängd. 
 
Ugnsrostade grönsaker:
Tog färdiga, tinade grönsaker
Olivolja
Havssalt
Häll ut olivolja i en plåt, släng i grönsakerna, salta med havssalt och blanda runt. In i ugnen på 225 grader ca 20-25 min.
 
Gratinerad fänkål: (hittade receptet i Anna Halléns bok LCHF Husmanskost)
Fänkål
Riven ost
Något att smörja ugnsformen med (jag tog kokosfett utan smak)
Smörj en ugnsform, skär fänkålen i fina bitar. Häll över fänkålen i formen, strö över osten. Gratinera på 225 grader 20-25 min
 
Dragonmajonnäs
Använder alltid samma bas till majonnäsen numer! Bara annorlunda kryddning
1 ägg
1,5-2 dl rapsolja
Salt
Vitvinsvinäger
Vitpeppar
Dragon
Dijonsenap
Häll alla ingredienser i ett mixerglas, täll i mixerstaven och kör igång! ;) Dra mixern långsamt uppåt samtidigt som den är igång - rucka lite på den på vägen.
 
 
 
Åt ute även ikväll <3
 

Kvitto! :D

Kategori: Träning

 
 
Ja, när händerna tagit stryk av pullups; då känns det som att man fått ett kvitto på att träningen gått bra! - I alla fall över förväntan :)
 
Jag har haft lite Ågren hela dagen över träningen: inte för att passet skulle vara exceptionellt jobbigt, utan för att vara tillbaka och träna på klubben efter 1,5 veckas bortavaro! Och för att jag var lite nervös över hur prestationen skulle vara... Till och med på vägen TILL träningen var jag så "nervös" att jag överlade med mig själv om jag skulle träna på egen hand - larvigt va??
Men det gjorde jag inte och jag är så enormt jäkla skitglad för det! :) All pepp och stöd och hjälp man får från alla runtomkring gör verkligen att man orkar ge det där lilla extra
Till skillnad från när man ska träna själv på gymmet: där har man ingen som riktigt vaktar vid tunga lyft eller hjälper en med tekniken...
 
Vad var det för pass då, som jag är så lyrisk över? Jo;
SWOD (strength Workout Of the Day)
Front squats 3-3-3-1-1-1
Så tungt som möjligt och öka vikten ytterligare på 1:orna
 
Därefter, AMRAP 12min av
7 HSPU (jag fick dock köra vanliga axelpressar pga min handled)
7 Pullups 
 
Kände att jag var värd middag i solen på balkongen efter idag :) 
 
Ser fram emot morgondagens träning!
 
 

Olivolja

Kategori: LCHF min mat

 
En av alla olika fetter som jag använder är olivolja - gärna ekologisk och kallpressad. Tänkte dra lite om fördelar och hälsoeffekter med olivolja!
 
Olivolja är rik på E-vitamin (antioxidant)
Forskning har visat att fördelarna med oliolja är många, bland annat:
*motverkar härskning
*tros förebygga flera sjukdomar inklusive hjärt- och kärlsjukdomar
*ge friskare kolesterolvärden genom att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.
*antioxidanter i olivolja kan verka vidgande på blodkärl och därmed kanske motverka högt blodtryck
*motverka inflammatoriska processer i kroppen
*skyddar troligtvis mot cancer i bröst, tarmar, livmoder och prostata
 
Den finaste olivoljan - och därmed den med störst halter av E-vitamin och andra näringsämnen - är jungfruoljan.
Ju fler gånger oliverna pressas desto sämre är kvaliteten. Dessa stadier/pressningar kallas:
Extra virgin (jungfruolja)
Superfine
Fine
Virgin
Pure
 
Jag har hittat info här och här
 

Utvärdering av veckan

Kategori: Min diabetes

 
Tänkte göra en egen utvärdering av den senaste veckan...
 
Sömn - Underkänt: har inte sovit mer än 5,5-6 timmar per natt. Att det ska vara så svårt att komma i säng i tid!
 
Mat - Godkänt bortsett från en dålig lunch ute i fredags. Första målet efter fastan var några salladsblad, 4 torra små kycklingskivor, lite keso, 1/4 avocado (det roliga var att rätten hette "Avocado och kyckling med bulgur" - jag plockade naturligtvis bort bulguren) och lite ceasardressing
 
Träning - Underkänt: både avseende antal träningstillfällen och prestation. Har varit så fruktansvärt slutkörd i kroppen så den har inte orkat... Ville inte - ALLS. Har dock märkt att det har varit väldigt mycket pollen ute den här veckan - hörde igår att det kan orsaka trötthet och koncentrationssvårigheter
Hur magnesiumet har verkat vet jag inte riktigt än: fortfarande slut i benen. Såg att jag köpte en blandning av kalcium- och magnesiumtillskott och jag borde kanske ta ren magnesium?
 
Blodscker - Godkänt! Har varit väldigt jämnt och ganska låga värden överlag :)
 
Fasta - Inget betyg: jag har kommit fram till att det passar nog mig bättre att fasta 1-2 dagar i veckan.
Trots att blodsockervärdena har varit jättebra, jag har hunnit med att göra mer saker under förmiddagarna tack vare att jag inte behövt lägga tid på att göra frukost och äta samt att jag har varit piggare fram till första måltiden. Detta på grund av att min mage inte funkar. Jag blir proppmätt av minsta lilla, den känns svälld i stort sett hela dagen och jag har liksom inte blivit hungrig mer än vid frukosttid på morgonen - har inte ens blivit hungrig när det är dags att äta.
Märkte också att; att avsluta fastan med träning innan man äter första gången är den bästa kombinationen - i alla fall för mig!
Hur det har funkat för coach vet jag dock inte riktigt: svårt att kommentera för att han har känt sig förkyld i veckan och då är det ju inget som är som det ska!
 
Sammanfattning: det finns absolut rum för förbättring! Imorgon; då..... ;D
 

Torsdagkväll

Kategori: Träning

 
Det blev matlagning tillsammans med karln igårkväll <3
Jag stod för den smörstekta spetskålen och parmesanknapparna (som egentligen skulle vara bollar :S)
Han gjorde köttfärsen och jag är lite osäker på vad den innehåller, men gör ett försök!
Spetskål är något mildare i smaken än vitkål - passar till det mesta
 
Köttfärs:
Färs av fläsk och nöt
Grädde
Färskost
Cajunkrydda från Extreme Food (det står inget om varken socker, glutamat eller E-ämnen på burken så jag hoppas att det är fritt från det!)
Salt
Krossade tomater
 
Parmesanknappar:
1 hårt uppvispad äggvita
3-4 dl riven parmesanost
Blanda
Klicka ut röran på ett bakplåtspapper, sätt in i 200 gradig ugn 7-10 min
(inte konstigt att det blev plättar istället för puffar/bollar: det skulle vara 2 dl ost och inte 4!)
 
Klart!
 
Färsen var verkligen supergod - och stark ;)
 
Ikväll ska jag äntligen träna på klubben igen och det blir benstyrka:
3-3-3-3-3
Back Squat
 
Resten av helgen kommer att bestå av bröllop och att hälsa på en ny liten bebis - fullt upp alltså ;)
 
 

Kort sammanfattning av onsdagen

Kategori: Min diabetes

 
Tränade ju i onsdags morse... Det gick sådär: orkade inte alls med den vikt som var RX (42,5kg) och hela WOD:en tog dessutom väldigt lång tid för mig. Jag var helt slut! Vet inte om det berodde på tiden på dygnet, att jag druckit för lite vatten och alldeles för mycket kaffe kvällen innan eller nåt annat... Det kändes inte så kul i alla fall :(
Avslutade med ett 6-pack pass - som även det kändes jäklarns jobbigt! Fattar inte... I och för sig har det varit lite sisådär med sömnen också den sista veckan (trots mina intentioner att sova minst 7 timmar/natt)
Aja; jag fick i alla fall träningsvärk i både ben och skuldror/axlar så det var väl inte helt dåligt genomfört
 
Jobbade sen på fram till eftermiddagen till det var dags att göra sig iordning för jobbmiddagen; vi hade bord på Caliente - en supertrevlig tapasrestaurang! Maten var jättegod och vi fick bord på deras uteservering. Vädret tillät oss att sitta utomhus ända till tio på kvällen :)
Det finns mat för alla smaker och det är lätt att anpassa en meny efter det jag kan äta - de är inte omöjliga att justera vissa rätter verkar det som. Kan garanterat tänka mig att äta där igen; priserna var också helt ok. Om man däremot ska säga något negativt så måste det vara att de var dåliga på att fylla på vatten; de kunde ha ställt fram en tillbringare på bordet så vi kunde fylla på själva - slipper de hålla koll på att glasen ska vara fulla.
Apropå full.... Jag drack inte alls särskilt mycket alkohol och varvade dessutom med vatten, men jag kände av det ganska mycket ändå! Måste garanterat bero på fastan...
Värdena var bra när jag gick och lade mig och jag hade bara behövt ta 2 enheter måltidsinsulin på hela kvällen :)
 
 
Torsdagen då; jag vaknade med lågt socker och det fortsatte att sjunka under förmiddagen - alkoholen sänker ju som sagt blodsockret. Det innebar att jag var tvungen att bryta fastan med ett ägg och nötter
Hela dagen kändes seg och jag var astrött - ville bara hem och sova! Som tur var hade vi en ganska lugn dag på jobbet och de flesta gick ganska tidigt.
Jag hade en klipptid inbokad men pallade inte riktigt sitta kvar på jobbet ända till dess, så jag begav mig in till stan och Hötorgshallen.
Har varit ute efter Chipotlefrukt ett tag nu och läste någonstans att det skulle finnas i just Hötorgshallen. Jag tror att det var på Sandins Frukt & Grönt jag hittade dem! Bilden visar rökt chili vilket är precis vad Chipotle är - den luktar verkligen supergott! :)
 
Tog sen en lugn promenad till Götgatan - jag har aldrig riktigt reflekterat över hur fint Stockholm är... Man har alltid så bråttom, men idag hade jag tid på mig och tittade verkligen på stan och alla människor. Så blandade miljöer och på sommaren lever stan verkligen upp! 
Det var ganska varmt och nästan lite kvavt ute, vilket gjorde att det kändes som att man var utomlands ;) - hoppas på fler såna dagar den här sommaren
 
 

Bakade Paleogodis häromdagen!

Kategori: LCHF min mat

 
 

Eller: originalreceptet är mer Paleo än min variant: jag bytte ut honungen mot sötningmedel (inom parentes) pga att honung höjer mitt blodsocker så väldigt mycket.

Kokoschoklad med Kanel

100 gr Kokosgrädde
50 gr Kokosfett
30 gr Kokosflingor
30 gr hackade Cashewnötter
1 Ekologiskt Ägg
3 msk Kakao
1-2 tsk Honung (3 tsk sötrix, 0,5 krm stevia)
1 tsk Kanel
2 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm Havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.
Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom 

Birgitta Höglund har skapat recepet som verkligen var ASGOTT :D

Frukost!

Kategori: Träning

 
Har de senaste dagarna bestått av kaffe - koffeinfritt ;).
Tråkigt att det inte finns fler koffeinfria kaffesorter att välja på i livsmedelsbutikerna; jag gillar starkt och mörkt kaffe men mellanrost är tyvärr det jag får nöja mig med... På caféer och restauranger kan man glömma decaf! :/
 
Testade förresten att göra mandelmjölk igår: först ska man blötlägga mandlarna över natten - jag tog 2-3 dl och täckte dessa med vatten.
Om man vill kan man sen, dagen efter, skala dem. Jag skalade bara de som var lätta att "gnugga" av skalet på.
Därefter ska allt mixas slätt med ca 7 dl vatten. Silade därefter vätskan genom en finmaskig sil och resterna slängde jag (kan man använda dem till något månntro?). Om man vill kan man smaksätta mjölken med något; vaniljpulver, kardemumma, kanel, nån hade använt kakao, hallon, blåbär... Den här gången valde jag att ta i lite vaniljpulver.
Hur smakade det då? Jo, ungefär som Minimjölk - ni vet den där gula tetran som fanns när man var liten! (finns tydligen fortfarande men med ett annat utseende :P) Fast med en något sötare smak och självklart lite mandel"arom". Inte så jättegott, men jag tänker att den kan vara bra att blanda med proteinpulvret! Mandel innehåller ju en massa bra saker :D
 
Ikväll är det "sommarmiddag" med jobbet så träningen uteblir. Kommer istället att köra nu på morgonen innan det är dags att starta upp datorn:
 
20 Push press (42,5 kg - får se vad min vikt blir)
60 Squats
30 Push press
40 Squats
40 Push press
20 Squats
 
Avslutning: 6-pack
 
Beroende på hur lång tid detta tar kanske jag kör någon teknikträning - kettlebells eller Squat snatches - men jag tänkte köra en uppvärmning på 30 min promenad till gymmet, så risken är att jag inte hinner mer..
 
Ha en bra en!

PF

Kategori: Träning

 

Jag har ju sedan en tid hållit på med Periodisk Fasta några gånger i veckan. Även Coach har börjat med det och denna vecka har vi båda två planerat att köra varje dag! Det kan vara lite påfrestande – särskilt den tiden då man i normala fall skulle ätit frukost, men det är bara att bita ihop och dricka vatten för att få mättnadskänslan ;)

Min/vår fasta går ut på att man inte äter någonting under en period av 16 timmar. Kaffe, vatten och té är ”tillåtet” och om man skulle vilja ha mjölk/grädde i så bör man hålla sig till max 1 tsk. Jag som tenderar att ibland vakna med känningar kan behöva ta ett par nötter, men jag försöker att hålla mig till ett fåtal så att jag precis kommer ”över gränsen”.

Under resterande 8 timmar får man äta vad man vill och när man vill – dock håller jag mig till LCHF och ofta inte mer än lunch och senare middag.

Inte alla, men vissa dagar tränar jag innan första måltiden, och då tar jag 10g EAA (aminosyror) för att inte förstöra något i kroppen. Har hört att man bör tillsätta ytterligare 10g varje timme fram till att man äter första gången, men det har jag inte gjort – mestadels pga mitt blodsocker som allt som oftast stiger efter träning och jag då inte vågar/vill ta nånting.

Tänkte här lista några fördelar med Periodisk Fasta:

*Proteinsyntesen med färre måltider är densamma som vid en högre måltidsfrekvens.

*Ökad förbränning av lagrat fett genom en längre period av ketos i kroppen under periodisk fasta.

*Vår kropp är troligtvis byggd för en måltidsfrekvens av 1-2 mål om dagen för att inte belasta organ och blodsocker dygnet runt om vi ser till fysiologiska förutsättningar vilket är fallet under periodisk fasta.

*I en studie visade man att en grupp människor hade dubbelt så många läkarbesök som den grupp människor som använde sig av periodisk fasta.

*Många av våra moderna sjukdomar tror man beror på höjt blodsocker och insulin och periodisk fasta ger en chans att återställa kroppen vilket gjort att man tror att man slipper hjärnsjukdomar som Alzheimers vid hög ålder.

*När det kommer till maten får du en chans att äta dig mätt samt lättare att inte överäta under hela dagen så länge du äter ”normal” mat vilket gör det enklare att ligga på kalorieunderskott vilket finns bevisning för att det förlänger livet.

*Du får en bättre dental hälsa/munhygien eftersom du inte äter hela tiden under periodisk fasta.

*Fastan ger dig hungersdämpning.

*Du får ett bättre immunförsvar.

*Lägre vilopuls.

*Högre tillväxthormoner sparar muskelmassan.

*Du får en bättre insulinkänslighet.

*Mindre eller inga blodsockersvängningar.

*Mer tid över på dagen samt mer tid för ätandet och vila efteråt vilket kan behövas.

*Billigare och mer lätthanterligt än de flesta andra dieter

 

Vad jag har märkt är att man, när man väl får äta, gärna sätter i sig allt man kommer över – då är det otroligt viktigt att man bestämmer från början VAD man ska äta och HUR MYCKET. Sen ska man även se till att äta långsamt! Man blir mätt på ytterst lite, jag brukar ”väcka” magen med något ganska neutralt såsom ägg, avocado, sallad, naturella nötter eller dyl. Min mage gör smått uppror om jag äter exempelvis olivolja, starkt kryddad mat, kokos- eller annat rent fett med detsamma efter fastan.

Om man är sugen på att testa fasta så finns det flera olika varianter utifall att den jag kör inte skulle passa. Finns supermycket info både i ovan länk och via Jonas Bergqvists blogg (vilken var den första jag läste när jag kom i kontakt med ämnet). Är även nyfiken på hans bok: LCHF & Träning!

Jag känner mig piggare under förmiddagen när jag fastar. Jag hinner dessutom med mer saker; det tar ju lite tid att förbereda frukost, äta och smälta maten.

Vad gäller träningen så TROR jag att jag orkar prestera mer: kroppen behöver liksom inte ägna sig åt att arbeta med matsmältningen utan kan lägga all energi på att orka jobba. Dessutom tror jag att musklerna har blivit lite mer definierade + att en del av kärlekshandtagen krympt bort ;D – svårt att säga eftersom att jag ser mig själv varje dag...

 

 

Tillskott, tillskott, tillskott....

Kategori: Träning

 
Japp, såhär ser det ut: min pre-första-måltiden. Det är Magnesium, omega-3 och D-vitamin! Får vi se om magnesiumet gör någon skillnad...Just det här är en blandning av kalcium och magnesium och jag köpte Great Earth om jag hade hört om.
 
Det vart ingen träning på klubben igår: vi var bortbjudna på middag till Coach's syster med familj, så jag körde ett pass hemma vid IP istället. Dagens på klubben var trappintervaller, och jag kände för att köra något liknande så att det ska passa med resten av programeringen denna vecka.
 
Jag var totalt omotiverad och hade huvud- och nackvärk när det väl var dags att ge sig ut... Typiskt... Jag funderade, till och med när jag väl fått på mig kläderna och kommit utanför dörren, på att skita i det och träna någon annan dag. Dock finns det inte så många dagar att välja på denna vecka, dessutom hade jag redag tagit EAA och jag resonerade som så att "jag vill ju förtjäna att äta grillat ikväll".
Sagt och gjort; jag tog mig till IP och körde följande
4 varv av:
400m löpning
336 trappsteg (enkel väg; man ska ju ner alla stegen också ;D)
 
Huvudvärken var värre efteråt, men nu hade jag ju i alla fall tränat! När jag var klar var klockan så pass mycket att jag inte hann nåt mer; inte ens stretcha :S
 
Himlarns smaskigt med grillat och jag kunde äta med någorlunda gott samvete *hehe*
 
 
 
 

Lata söndag - eller?

Kategori: Allmänt

Det kändes som att söndagen var en väldigt lat dag, men jag och coach "hann" med en hel massa saker!

Vaknade vid åttasnåret, däckade klockan elva kvällen innan, och var inne i stan till klockan 10 redan! Solen var framme och himlenalldeles blå - varmt var det också! Första gången denna sommar som jag hade shorts och linne :)

Vi promenerade 3 timmar innan vi kände att det var dags att äta (första målet denna dag). Det vart grekiskt - det är enkel mat att anpassa efter vår kost och ofta väldigt gott!  Där vi år var det helt ok och med tanke på priset (99:- för sk "helglunch) kunde man kanske inte vänta sig mer...

Vi fortsatte vår färd till fots genom stan och handlade litegrann på Cajsa Warg! Det är ganska höga priser och man köper inte så mycket åt gången, men butiken är verkligen mysig och fräsch: de håller ordning i hyllorna och ser till att alla råvaror är av bäsa kvalitet.

Denna gång handlade vi Macadamianötsolja och Chorizo

 
  
 
 
Nu hade solen försvunnit och det började blåsa ordentligt och bli ganska kallt, så vi for runt till olika ställen med bilen: shoppade saker till hemmet lite här och var. Bl.a en ny större kruka till Paprikaplantan som växer så det knakar! Man har ju en trädgårdsmästare hemma ;)
Jag var bortbjuden på middag, men planerna ändrades under dagen och middagen blev inställd.
Jag är en sån person som behöver ha saker och ting planerat och i vanliga fall plockar jag fram kvällens middag ur frysen redan på morgonen.
Den här gången var det inte värst svårt att komma på något som inte krävde förberedelser: vi hade färsk aubergine, zucchini och sparris samt avocado hemma. Chorizon var ju inköpt och till det gjorde jag en fetaostcreme. Blandade även ihop rostade pecannötter, melonkärnor och pumpakärnor som "strössel".
 
 
Jag marinerade sparrisen i chili, ingefära, havssalt och olivolja innan den fick göra auberginen och zucchinin sällskap i ugnen ca 5 minuter.
 
Fetaostcreme:
Fetaost
Olivolja
1 vitlöksklyfta
Färsk basilika
Mixa!
 
Lite medelhavsinspirerat ;)
Ännu en superhärlig dag med en person som betyder jättemycket för mig <3
 

Heldag med syster!

Kategori: Allmänt


 

Kom i säng först halv ett på fredagkvällen, på grund av att jag behövde jobba... :P

Det värsta var att jag var tvungen att fortsätta jobba (bevaka mail och interna system mm) under lördagen och vetskapen om det gjorde att sömnen blev förstörd *suck*. Vaknade halv sju på lördagmorgonen och hade sovit allmänt oroligt under natten.

Blodsockret var sådär så jag tog en enhet innan jag stack ut på morgonens korta joggingrunda vid halv niotiden. Peppmusiken bestod av en salig blandning Metallica, System of a Down, Disturbed, Papa Roach... Fick mig på bra humör i alla fall! :)

Avslutade med en av 6-pack promise workoutsen. 

Det jag sett fram emot hela veckan var en brunch med kära syster <3

Inredningen på Hasselbacken är verkligen superfin och personalen trevlig, men det var alldeles för hög ljudvolym och för många omkringspringande ungar för vår smak... 

Både jag och syster tyckte att vi har ätit bättre hotellfrukostar än den brunch som serverades för 235:-

De hade:

* Ett bord med sillar, gravad och kallrökt lax, oskalade räkor, ägghalvor med romröra (överkokta)

* Ett bord med bröd, smör, färskost, keso, brieostar och hårdostar

* Ett bord med pannkakor (tydligen inte så goda), prinskorv (nån "billig" variant), köttbullar (köpta), äggröra, vilkskavsgryta, olivoljor, marinerad mozzarella, fetaost, frön av olika slag, tomat- och fetaostsallad, två olika salladsblad, ceasardressing (smakade konstigt), brödkrutonger, kycklingbitar, pastasallad, gurka... Säkert nåt mer som jag inte minns

* Ett bord med efterrätter och kaffe/té. Enligt syster gav ingen av desserterna nån wow-upplevelse

Jag fastade under morgonen - big mistake - och både jag och syrran vart PROPPmätta! Ingen av oss tyckte att vi åt varken särskilt fort eller mycket, men vi orkade knappt röra oss efter... Trots att maten inte var någon jättehit så hade vi supermysigt: vi fick åtminstone sitta någorlunda avskilt i en egen liten soffa på en upphöjd del av restaurangen :).

Vi kom fram till att det blir inga fler bruncher för vår del! Inte värt att bli så jäklarns mätt... Det var först efter två timmars promenad på stan, i solen som äntligen kommit fram, som mättnaden började lägga sig någorlunda. 

Lyckades övertala henne om att följa med hem ett tag: vi och coach gjorde en varsin Irish Coffe som vi intog mitt i solen på balkongen - SÅ himla härligt! För att inte tala om GOTT ;D

Det vart några fler drinkar och hemmagjord pizza innan vi följde syster till bussen.

 

Hade verkligen en fantastisk dag - bortsett från stressen av att bevaka jobbet fram till sen eftermiddag - och jag hoppas innerligt att det blir fler av den varan! Det är verkligen såna här dagar, som blir någorlunda impulsiva och avslappnade, som gör att jag stormtrivs :)

 
 

Jäklarns intressant!

Kategori: LCHF min mat

          
 
Tjolahopp - ut i solen!