
Och allra helst raffinerat socker är rentav livsfarligt! Vad är raffinerat socker och varför är det så farligt?
Raffinerat socker är "tomma kalorier" - man har rensat bort alla mineralämnen och vitaminer runt sockermolekylen.
Nancy Appleton har i sin bok Lick the sugar habit listat en hel rad hälsofaror med socker och jag hittade det via denna sida:
◦Försämras immunförsvaret
◦Förhindrar upptaget av kalcium och magnesium samt skapar brist på koppar och krom
◦Kan öka koncentrationssvårigheter
◦Ökar totaltriglycerider (fett)
◦Minskar vävnadsfunktion och elasticitet
◦Ger näring åt cancerceller och är kopplat till utveckling av bröst-, äggstocks-, ändtarms-, gallgångs-, lung-, gallblåse- och magcancer
◦Försämrar synen
◦Gör saliven för sur och skapar tandrelaterade besvär
◦Bidrar till fetma
◦Ökar risk för autoimmuna sjukdomar som artrit, astma, MS
◦Bidrar till okontrollerad candidatillväxt
◦Bidrar till gallstenar, hemorrojder, åderbrock
◦Ökar insulinpåslaget och leder med tiden till insulinresistens
◦Kan bidra till osteoporos
◦Kan öka blodtrycket
◦Kan öka Advanced Glycation End products (AGE), sockermolekyler som binder till och skadar proteiner. De påskyndar cellens åldrande
◦Kan bidra till eksem och allergier hos barn
◦Stör binjurarnas funktion som är viktiga för att kunna hantera stress
◦Kan störa hormonbalansen, med ökad östrogen hos män och förvärrad PMS hos kvinnor
◦Föråldrar huden genom att förändra kollagenstrukturen
◦Försämrar enzymers funktion
◦Kan förstöra din bukspottkörtel, öka risk för fettinlagring i levern och skada insidan av kapillärerna
◦Kan allvarligt störa din tarmflora
◦Ökar risk för Alzheimers
Författaren till bloggen som jag läste menade att socker är så giftigt att man under tre månaders tid bör stoppa i sig socker vid max ett tillfälle. När jag började ed LCHF tillät jag mig en ätardag i veckan, men efter en tid upptäckte jag att jag mådde dåligt i flera dagar efter - både i sockret och kroppen - så numer blir det LCHF-varianter av efterrätter, godis mm de gånger jag äter vill säga. Jag är inte alls lika ofta sugen på sött. Det blir mestadels nötter ;)
Raffinerat socker finns i:
- chokladkonfektyr och godis
- bullar, kakor och kex och andra konditorivaror
- läsk och saft
- vissa frukostflingor (ex. Kalaspuffar, Frosties, honungspuffar har upp emot 40% socker)
- viss yoghurt (ofta av drickkaraktär, men även ”vanliga” sorters yoghurt med olika smaker)
Köpte en bok till Coach för något halvår sedan: Vitt begär av Gunilla Sahlin. Han sa att han känner igen sig i i stort sett allt som hon skriver och han känner verkligen att han är beroende av socker... Det ska vi jobba på ;) - nu får jag coacha! *hehe*
Har hittat mycket intressant och obehagligt om socker; läs mer här - väldigt läsvärt och tänkvärt!
Ikväll ska jag bänka mig framför Älskling, du har blivit en tjockis - kanske kan hämta lite inspiration till min framtid som SockerCoach ;D