cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Får man äta det?

Kategori: LCHF min mat

Fredagkvällen kantades av bakning, matlagning, städning och andra förberedelser inför middagsbjudningen ikväll ;)

 

Till middag åt vi jordärtskockssoppa! - då är ju frågan: får man äta rotfrukter när man är LCHF:are?

Jag äter inte det varje dag utan unnar mig "nån gång ibland". Dessutom försöker jag att hålla mig till ett hyfsat lågt kolhydratvärde: jordärtskockor innehåller enligt vissa källor 12g kolhydrater per 100g. Strikt LCHF innebär att man håller sig till max 5g/100g - men då behöver man också titta på vilken typ av kolhydrater man äter.

Potatis t.ex - vilket jag aldrig "unnar mig" - innehåller stärkelse som består av en lång "kedja" av glukos och bryts ned väldigt snabbt i blodet (höjer blodsockret väldigt fort)

Jordärtskockorna däremot, innehåller inulin som är uppbyggt av fruktsocker/fruktos. Inulin räknas som kostfiber på grund av att den inte bryts ned i mag- och tarmkanalen och fruktosen behöver först göras om till glukos innan den går ut i blodet - en väldigt tidskrävande process.

Dessutom har jag själv märkt att jag inte reagerar lika mycket på jordärtskockor som potatis ;D

 

Källor:

http://www.recepthjalpen.se/jordartskocka.html

http://www.annahallen.se/vad-ar-socker

http://johannaskost.blogspot.co.uk/2008/05/fruktos.html

http://johannaskost.blogspot.co.uk/2008/04/intervju-lchf-fr-alla.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Inulin

 

 

Dagens middag i bilder:

 

 


Jordärtskockan den skalade och den oskalade varianten

 

 

Jordärtskockan; skuren i bitar, steks i smör med schalottenlök, vitlök, kryddor och här har jag precis tillsatt hemmagjord kycklingbuljong som låg och skräpade i frysen ;)

 

 

Jordärstkockan; det färdiga resultatet! Här har den kokats med vatten, grädde och därefter mixats slät

 

 

Nähäpp, då var det dags för lite mer städning och sen: CrossFit!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: