cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Olivolja

Kategori: LCHF min mat

 
En av alla olika fetter som jag använder är olivolja - gärna ekologisk och kallpressad. Tänkte dra lite om fördelar och hälsoeffekter med olivolja!
 
Olivolja är rik på E-vitamin (antioxidant)
Forskning har visat att fördelarna med oliolja är många, bland annat:
*motverkar härskning
*tros förebygga flera sjukdomar inklusive hjärt- och kärlsjukdomar
*ge friskare kolesterolvärden genom att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.
*antioxidanter i olivolja kan verka vidgande på blodkärl och därmed kanske motverka högt blodtryck
*motverka inflammatoriska processer i kroppen
*skyddar troligtvis mot cancer i bröst, tarmar, livmoder och prostata
 
Den finaste olivoljan - och därmed den med störst halter av E-vitamin och andra näringsämnen - är jungfruoljan.
Ju fler gånger oliverna pressas desto sämre är kvaliteten. Dessa stadier/pressningar kallas:
Extra virgin (jungfruolja)
Superfine
Fine
Virgin
Pure
 
Jag har hittat info här och här
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: