Det avgör saken!
Kategori: Min diabetes
Another explanation is that coffee includes a significant amount of magnesium, which has been associated with improved insulin function (6). To make a long story short, there are ingredients in coffee other than caffeine which seem to have beneficial effects on diabetes risk."
Källa: http://www.fountia.com/caffeine-affects-glucose-level
Man kan ju dock inte nöja sig med en enda källa, så jag fortsatte att leta. Enligt en mindre studie har det visat sig att koffeinintag efter en fet måltid, gör att effekten av förhöjt blodsocker stannar kvar i kroppen i flera timmar efter matintaget: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20120411&tem=0&art=1489.
Michael Blomgren har även kommenterat ett inlägg på Kostdoktorn.se: "Min gissning är att det beror på kombinationen LCHF + koffein.
Flera studier har bekräftat att koffein sänker insulinkänsligheten (akut) och gör att celler inte tar upp glukos lika bra + att koffein frisätter kortisol och adrenalin = högre blodsocker som dessutom inte försvinner lika fort (då muskelceller inte längre tar upp det lika bra).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15213023
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11478588
Men, det förklarar inte allt då blodsockret hos både friska och typ-2 diabetiker oftast förblir stabilt efter intag av koffein - men insulin åker upp (samma blodsocker, men mer insulin = försämrad insulinkänslighet *eller* att kortisol+adrenalin frisätter glukos, men att insulinkänsligheten fortfarande är god nog av det tas upp av muskelceller mm). De äter nog inte strikt LCHF i dessa studier skulle jag tro.
http://care.diabetesjournals.org/content/27/8/2047.full
LCHF skapar ett typ av scenario där man måste vara insulinresistent (annars går inte muskelceller på "enbart" fett) för att spara glukoset till celler som behöver det. Koffeinet orsakar helt klart ytterligare insulinresistens vilket kanske förklarar att blodsockret åker upp när koffeinet drar igång kortiol+adrenalin eller också är det just "LCHF-diabetesen" som hindrar det glukos som kortisol+adrenalin frisätter - precis som att äta stärkelse eller göra ett glukostoleranstest på LCHF mao = extremt högt blodsocker även för fullt friska (men gör man om testet några timmar senare ser siffrorna helt annorlunda ut, pga uppreglerad insulinkänslighet, GLUT4, osv)"
Låter vettigt...