cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Det avgör saken!

Kategori: Min diabetes

Har letat en massa information om koffein, kaffe och koffeinfritt kaffe och hittat en hel del intressanta saker. Har kommit fram till att jag ska sluta med - eller åtminstone skära ner drastiskt - på vanligt kaffe och ta någon enstaka kopp koffeinfritt istället.
Se här vad jag dök på:
"A 2002 study (2) of 21 men who were not regular caffeine drinkers looked at the effect of caffeine on men with and without type 2 diabetes. Researchers found that, for both groups, taking a caffeine pill equivalent to 2-3 cups of coffee resulted in significant drops in glucose uptake, causing rises in blood glucose.
Another study, published in the August 2004 issue of Diabetes Care (3), looked at the affect of caffeine on a small sample of type 2 diabetics. Results showed that caffeine had minimal effect on glucose and insulin levels in between meals, but causes considerable surges after eating a meal. Those subjects receiving a 375-milligram dose of caffeine had a 21% bigger increase in glucose levels and a 48% larger insulin level increase in comparison with those taking a placebo during the two hours following their meals.
Det här rör alltså både diabetiker och "vanliga" friska människor. MEN det finns hälsofördelar med kaffe också:
"Several potential explanations are put forward by the studys authors. One is that coffee has been shown to have antioxidant effects on the body, which would in turn reduce the kind of oxidative stress that is known to contribute to type 2 diabetes (5).

Another explanation is that coffee includes a significant amount of magnesium, which has been associated with improved insulin function (6). To make a long story short, there are ingredients in coffee other than caffeine which seem to have beneficial effects on diabetes risk."

Källa: http://www.fountia.com/caffeine-affects-glucose-level

Man kan ju dock inte nöja sig med en enda källa, så jag fortsatte att leta. Enligt en mindre studie har det visat sig att koffeinintag efter en fet måltid, gör att effekten av förhöjt blodsocker stannar kvar i kroppen i flera timmar efter matintaget: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20120411&tem=0&art=1489.

Michael Blomgren har även kommenterat ett inlägg på Kostdoktorn.se: "Min gissning är att det beror på kombinationen LCHF + koffein.

Flera studier har bekräftat att koffein sänker insulinkänsligheten (akut) och gör att celler inte tar upp glukos lika bra + att koffein frisätter kortisol och adrenalin = högre blodsocker som dessutom inte försvinner lika fort (då muskelceller inte längre tar upp det lika bra).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15213023
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11478588

Men, det förklarar inte allt då blodsockret hos både friska och typ-2 diabetiker oftast förblir stabilt efter intag av koffein - men insulin åker upp (samma blodsocker, men mer insulin = försämrad insulinkänslighet *eller* att kortisol+adrenalin frisätter glukos, men att insulinkänsligheten fortfarande är god nog av det tas upp av muskelceller mm). De äter nog inte strikt LCHF i dessa studier skulle jag tro.
http://care.diabetesjournals.org/content/27/8/2047.full

LCHF skapar ett typ av scenario där man måste vara insulinresistent (annars går inte muskelceller på "enbart" fett) för att spara glukoset till celler som behöver det. Koffeinet orsakar helt klart ytterligare insulinresistens vilket kanske förklarar att blodsockret åker upp när koffeinet drar igång kortiol+adrenalin eller också är det just "LCHF-diabetesen" som hindrar det glukos som kortisol+adrenalin frisätter - precis som att äta stärkelse eller göra ett glukostoleranstest på LCHF mao = extremt högt blodsocker även för fullt friska (men gör man om testet några timmar senare ser siffrorna helt annorlunda ut, pga uppreglerad insulinkänslighet, GLUT4, osv)"

Låter vettigt...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: