cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Lite kort om varför man ska använda riktigt smör...

Kategori: Hälsa

...istället för margarin:

 

"Det finns olika grader av processning av flytande fetter till margarin. I margarinets barndom fanns bara det som idag motsvarar industrimargarin. Hårt härdat fett, som under enorm hetta och tryck dessutom "katalyserats" med nickelspån. Som blekts, deodoriserats och färgats, emulgerats och smaksatts för att likna smör. Dessa fetter innehåller konstgjorda transfetter och härdade f.d. fleromättade fetter."

Källa:http://www.kahlin.net/noir/margarinutmaningen/margarin.php

 

 

"Margarin består av två faser, en fettfas och en vattenfas, som blandas. Fettfasen består framför allt av vegetabilisk olja som framställs och renas, precis som andra vegetabiliska oljor som används till matlagning och som ingrediens i olika livsmedel."

Källa: http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Smor/Tillverkning1/Smor-och-margarin--sa-skiljer-de-sig-at/


Tillsatser i margarin:

Livsmedelsverket medger enl SLV FS 1999:22 att följande tillsatser får finnas i margarin:

Antioxidationsmedel och konserveringsmedel:

Sorbinsyra E 200, sorbater E 202-203

 

Färgämnen:

Kurkumin E 100, Karotener E 160a, Annattoextrakt E 160b

 

Övriga:

Fosforsyra E 338, fosfater E 339-341, E 343, E 450-452, Propylenglykol-alginat E 405, Polyoxietylen-sorbitanestrar E 432-436, Sackaroseestrar av fettsyror E 473, Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror E 474, Propylenglykol-estrar av fettsyror E 477, Polyglycerol-estrar av fettsyror E 475, Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror E 479b, Stearoyllaktylater E 481-482, Sorbitanestrar E 491-495, Kiseldioxid och silikater E 551, E 552-556, E 559, Glutaminsyra och glutamater E 620-625, Guanylsyra och guanylater E 626-629, Inosinsyra och inosinater E 630-633, Ribonukleotider E 634-635, Sorbitol och sorbitolsirap E 420, Mannitol E 421, Isomalt E 953, Maltitol och maltitolsirap E 965, Laktitol E 966, Xylitol E 967

 

Smakförstärkare: Neohesperidin-dihydrochalcon E 959

 

Forskning:

Forskaren Mary G Enig, Ph.D vid University of Maryland har gjort en sammanställning av hälsoriskerna med de härdade fetterna i rapporten "Trans Fatty Acids in the Food Supply: A Comprehensive Report Covering 60 Years of Research." (1995). Hon behandlar åderförkalkning, cancer, diabetes, immunförsvar, reproduktion och laktation, utvecklingsstörningar samt övervikt.

 

Forskaren Serge C Renaud (1995) har visar i försök med råttor att omestring av palmolja leder till att molekylen förändras på ett sätt, så att risken för att blodproppar skall bildas ökar. (Många svenska margariner med omestrade fetter innehåller palmolja). Renaud drar också slutsatsen att fettsyrorna i mittenposition har en viktig betydelse för metabolismen och biologiska effekterna av dessa fettsyror. Livsmedelsverket har också sagt att man inte bör ge omestrade fetter till mycket små barn

 

 

kostradgivarna.se beskriver man varför naturligt smör inte orsakar förhöjda farliga kolesterolvärden, fetma, hjärt- kärlsjukdomar - men att däremot cancer, bland andra sjukdomar, har ökat i samma takt som användandet av härdade fetter och margarin...

 

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här: