cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Kokosfett

Kategori: Hälsa

 
 
 
 
I senaste numret av Mat&Hälsa skrev man om fördelarna med kokosfett/-olja och jag tänkte att jag ska ta upp lite av det som jag lyckats hitta på nätet. 

Viktigt att notera är dock att kokosfettet i de silvriga förpackningarna som man hittar i livsmedelsbutikerna INTE är samma sak! Detta är härdat fett och härdade livsmedel gillar vi inte... :P

 

  • normaliserar kroppsfetterna
  • stärker immunförsvaret och den antiinflammatoriska förmågan motverkar bakterier, virus och svampinfektioner
  • balanserar insulinutsöndringen
  • Skyddar levern mot skador av alkohol

Forskare i Indien har utöver detta funnit (Sircar & Kansra, 1998) att kärlsjukdomar och typ 2 diabetes har ökat i takt med att indierna har bytt ut sina traditionella mättade matlagningsfetter (kokosfett, ghee (skirat smör), senapsolja) mot raffinerade och härdade, dvs hydrogenerade*, vegetabiliska fetter som lanseras som hälsofrämjande och bra för hjärta och kärl

 

"Kokosolja har använts i tusentals år för att stärka kroppen och motverka infektioner av svamp, bakterier, parasiter och virus och kan med fördel användas även vid sårläkning och brännskador"

"Vi behöver mättat fett av bra kvalité för att skapa skydd för de inre organen, det ger bättre styrka och struktur för cellmembranen och är en god källa för tillverkning av hormoner och energi. Brist på mättade fetter gör att de vita blodkropparna fungerar sämre."

"En lagom terapeutisk dos är 3-4 matskedar per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig dos av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet."

 

Jag har hittat all denna info här, här och här

 

 

Sen är det ju jäkligt gott också! :D

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: