cissif

Diabetes/CrossFit/LCHF

Jag MÅSTE bara....

Kategori: Allmänt

Kopierar kostdoktorn.se rakt av vad gäller dagens hårresande nyhet: att LCHF orsakar stroke... J*vla tröttmössor. Jag blir så förbannad :P

 

DN:s rubriksättare hade bäst fantasi

I takt med att LCHF blir allt populärare så duggar de upphetsade varningarna tätare. Idag var det dags för veckans stora och hysteriska LCHF-rubriker i tidningarna. Som vanligt baserat på en fantasifullt tolkad enkätundersökning.

Denna gång en enda enkätundersökning (!) som skickades ut 1991 (!). På basen av den sägs LCHF öka risken för hjärtsjukdomar:

Studien kan läsas här.

Den baseras på en enda enkät som skickades till kvinnor i Uppsalaområdet år 1991. Hälften av kvinnorna svarade på frågor om vad de åt. Därefter har man följt upp dem genom offentliga sjukdomsregister.

Statistikfest

På basen av det har man sedan med avancerad statistik räknat ut risken för hjärtsjukdom hos de som åt mindre kolhydrater och mer protein*, statistiskt justerat för energiintag och en massa andra saker. Då ser man ett svagt ökad risk för hjärtsjukdom.

Hur mycket kolhydrater åt då dessa kvinnor med ökad risk för hjärtsjukdom? Det framgår inte exakt i studien, men att döma av sista tabellen bör det ha varit runt 40% kolhydrater. Ungefär vad man kan få i sig av ett Big Mac&Co-mål på McDonalds.

Inte riktigt LCHF, om man säger så.

Detta är för övrigt precis samma undersökning som gav larm 2007, baserad på samma enda enkät, och författad av i stort sett samma personer. Man räknar väl med att journalisterna inte har så långt minne – och det fungerade ju bra sist.

Slutsats

Mina slutsatserna blir att om du är kvinna och åt ca 40% kolhydrater (= skräpmat exempelvis) år 1991 så kanske du har lite högre risk för hjärtsjukdom än genomsnittet. Men studien säger knappast något om vad som händer om du äter LCHF. För att få veta det måste man helt enkelt göra en studie på personer som äter LCHF. Svårare än så är det inte!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: